لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۸

عالیترین نشان افتخار فرانسه بر سینه یک حقوقدان ایرانی


عبدالکریم لاهیجی حقوقدان و رییس فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر
عبدالکریم لاهیجی حقوقدان و رییس فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر

فرانسوا اولاند رئیس جمهوری فرانسه نشان شوالیه لژیون دونور را به عبدالکریم لاهیجی، حقوقدان و رییس فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر، اهدا کرد.

این نشان روز جمعه ششم نوامبر (۱۵ آبان ماه) طی مراسمی در کاخ الیزه به چهار فعال حقوق بشر – عبدالکریم لاهیجی، توماس اشپیل مان رییس دیوان حقوق بشر اروپا، صدیقی کبا و میشل بلوم وکلای دادگستری و از روسای پیشین فدراسیون جامعه های حقوق بشر- به پاس تلاش و مبارزه برای دفاع از حقوق بشر تعلق گرفت.

پس از این مراسم فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر، که دو عضو دیگر آن نیز به تازگی از رئیس جمهوری فرانسه نشان لژیون دونور دریافت کرده اند، اعلام کرد: "برای سه دریافت کننده این نشان، این مراسم در وهله اول و پیش از هر چیز، قدردانی از جنبش فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر و تمام مدافعان حقوق بشر بود. آنها توجه رئیس جمهوری را به وضعیت ده‌ها تن از مدافعان حقوق بشر که در سراسر جهان در حبس خودسرانه به سر می‌برند – به ویژه در آذربایجان، ایران، مصر و آنگولا جلب کردند. به علاوه، آنها بر اهمیت فعالیت نظام‌مند دیپلماسی فرانسه برای کسب آزادی این مدافعان و نیز به طور کلی محافظت از مدافعان حقوق بشر و آزادی دفاع از حقوق بشر جهان‌شمول تأکید ورزیدند."

عبدالکریم لاهیجی

عبدالکریم لاهیجی ۷۵ سال دارد و بیش از پنجاه سال از عمر خود را صرف آگاهی بخشی و بهبود وضعیت حقوق بشر، به ویژه در ایران، کرده است. او مدرک دکترای خود را از دانشکده حقوق دانشگاه تهران گرفت و پیش از انقلاب و در دوره پهلوی، علاوه بر نقش آفرینی در پایه گذاری انجمن حقوقدانان ایران و جمعیت دفاع از آزادی و حقوق بشر، وکالت تعدادی از زندانیان سیاسی را بر عهده داشت.

پس از انقلاب ۱۳۵۷، به گفته خود او، پیشنهاد مهدی بازرگان برای پذیرفتن وزارت دادگستری و وزارت آموزش پرورش در دولت موقت را نپذیرفت تا فعالیت‌های حقوق بشری را ادامه دهد. اما خیلی زود فعالیت‌ها و اعتراض‌هایش به نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی، او را مجبور به ترک ایران کرد.

عبدالکریم لاهیجی از سال ۱۳۶۰ در فرانسه زندگی می‌کند و برای بهبود وضع حقوق بشر در ایران از جمله لغو مجازات اعدام، برابری حقوق زنان و مردان و بهره مندی همه‌ مردم ایران از حقوق انسانی برابر تلاش می کند.

عبدالکریم لاهیجی پیشتر در سال ۱۹۹۰ میلادی جایزه دیدبان حقوق بشر را دریافت کرد. او از دو سال پیش و پس از سال‌ها فعالیت به عنوان نایب رییس فدراسیون بین المللی جامعه‌های حقوق بشر، به ریاست این نهاد برگزیده شد.

لژیون دونور، عالی ترین نشان افتخار فرانسه

نشان لژیون دونور را ناپلئون بناپارت در سال ۱۸۰۲ میلادی برای قدردانی از شخصیت‌های ممتاز و برجسته در زمینه های مختلف بوجود آورد.

تا سال ۱۹۶۲ شمار دریافت کنندگان نشان لژیون دونور به ۳۰۰ هزار نفر هم رسید. از آن زمان بود که ژنرال دوگل برای جلوگیری از ازبین رفتن ارزش این نشان، سهمیه‌ای سالانه را برای اعطای آن در نظر گرفت.

لژیون دونور در واقع پاداشی است برای "شایستگی ویژه ای که از راه خدمت به ملت به دست آمده است."

در حال حاضر فرانسه سالانه حدود سه هزار نشان لژیون دونور به افراد واجد شرایط اهدا می کند. معمولا یک سوم دریافت کنندگان لژیون دونور نظامی هستند و حدود ۴۰۰ نفر آنها ملیت غیرفرانسوی دارند.

بیش از ۹۲ هزار نفر از کسانی که طی دهه های گذشته نشان لژیون دونور دریافت کرده اند همچنان در قید حیات هستند. طبق قانون این تعداد نباید از ۱۲۰ هزار نفر بیشتر شود.

نشان لژیون دونور پنج درجه دارد، که به ترتیب اهمیت عبارتند از: صلیب بزرگ، افسر ارشد، فرمانده، افسر و شوالیه.

ایرانیان بسیاری تا کنون موفق به دریافت نشان لژیون دونور شده‌اند؛ از جمله: شهرام ناظری (خواننده)،محمدرضا شجریان (خواننده)، اصغر فرهادی (کارگردان سینما)، احسان نراقی (جامعه شناس و نویسنده)، داریوش مهرجویی (کارگردان سینما)، محمود دولت آبادی (نویسنده)، لیلی گلستان (مترجم و مؤلف)، لیلا حاتمی (بازیگر)، محمود حسابی (بنیانگذار فیزیک و مهندسی نوین در ایران)، رضا دقتی (عکاس)، محمدعلی سپانلو (شاعر)، جلال ستاری (اسطوره شناس)، پری صابری (کارگردان تئاتر)، کامبیز درمبخش (کارتونیست) و شیرین عبادی (حقوقدان و برنده جایزه نوبل صلح).

حسین علیزاده، موسیقی دان ایرانی، سال گذشته از دریافت این جایزه خودداری کرد.

XS
SM
MD
LG