لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۱۹

تلاش فرانسه برای احیای مذاکرات صلح خاور میانه


تلاش فرانسه برای احیای مذاکرات صلح خاور میانه
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

وزیر امور خارجه فرانسه روز پنجشنبه اعلام کرد که قصد دارد به منظور احیای گفتگوهای صلح خاور میانه، در ماه آینده میلادی به اسرائیل و سرز‌مین‌های فلسطینی سفر کند. گامی که نقش پاریس را در رسیدن به یک اجماع بین‌المللی برای صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد برای تعیین پارامترهای گفتگوهای صلح، پررنگ‌تر خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، لوران فابیوس در یک مصاحبه رادیویی، با بیان این که پاریس با راه حل «دو دولت» مستقل موافق است، گفت «واضح است که ما باید امنیت اسرائیل را تضمین کنیم. هیچ صلح و امنیتی بدون رعایت عدالت در مورد فلسطینی‌ها وجود نخواهد داشت؛ اما صریح بگویم، تاکنون عدالت در مورد فلسطینی‌ها اجرا نشده است.»

فرانسه جهت آماده‌سازی مقدمات صدور قطعنامه‌ای در شورای امنیت، اخیرا اسناد کاری را به کشورهای عضو اتحادیه عرب ارائه کرده است. به گفته برخی دیپلمات‌های فرانسوی، زمان‌بندی و پارامترهای دقیق گفتگوهای صلح اسرائیل و فلسطینی‌ها در این قطعنامه در نظر گرفته می‌شود.

دیپلمات‌های فرانسوی گفته‌اند هدف آن است که این قطعنامه در نشست عمومی سازمان ملل متحد در ماه سپتامبر مطرح و نهایی شود.

به گفته وزیر خارجه فرانسه، وی در ماه ژوئن (اواسط خرداد تا اواسط تیر) برای پیگیری موضوع به مصر، سرزمین‌های فلسطینی و همچنین به اسرائیل سفر، و با مقام‌های آن کشورها در این زمینه گفتگو خواهد کرد. آقای فابیوس گفت «ما می‌خواهیم مذاکرات دو طرف از سر گرفته شود و در یک چارچوب بین‌المللی قرار بگیرد.»

این در حالی است که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، روز سه‌شنبه پیشنهاد از سرگیری گفتگوهای صلح با تشکیلات خودگردان فلسطینی را مطرح کرد، اما برای آن شرط گذاشت و گفت فلسطینی‌ها باید شهرک‌های یهودی‌نشین در کرانه باختری و همینطور طرح اسرائیل برای گسترش آنها را بپذیرند.

با این حال، سخنگوی محمود عباس رئیس تشکیلات خودکردان فلسطینی، شرط از سرگیری گفتگوها را توقف کامل شهرک‌سازی اسرائیلی‌ها اعلام کرد. به دنبال پافشاری اسرائیل بر ادامه شهرک‌سازی درکرانه باختری رود اردن و اورشلیم شرقی، مذاکرات اسرائیل و فلسطینی‌ها در ماه آوریل سال گذشته متوقف شد.

اقدام پاریس برای به دست گرفتن ابتکار عمل در روند مذاکرات صلح، در حالی صورت می‌گیرد که روابط ایالات متحده و اسرائیل به دلیل وجود برخی اختلاف نظرها، از جمله رویکرد واشنگتن در برابر ایران و توافق احتمالی با آن کشور، رو به سردی گذاشته است.

کاخ سفید از راه حل تشکیل «دو دولت» حمایت می‌کند و در عین حال به سیاست‌های نتانیاهو در مورد ادامه شهرک‌سازی‌ها نگاهی انتقادی دارد.

دنیس مک دانو رئیس دفتر باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا اوایل فروردین ماه در جمع گروهی از منتقدان نتانیاهو، موسوم به «جی استریت»، تاکید کرد که گزینه همزیستی یک کشور مستقل فلسطینی در کنار اسرائیل، بهترین امید کاخ سفید برای صلح خاورمیانه است.

وی همچنین گفت پایبندی ایالات متحده به گزینه تشکیل «دو دولت» مستقل، یکی از ارکان سیاست خارجی و اهداف رؤسای جمهوری ایالات متحده بوده و خواهد بود؛ چرا که تنها راه تضمین امنیت اسرائیل به عنوان یک کشور یهودی و دموکراتیک است.

به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌ها، ایالات متحده این موضوع را روشن کرده است که تا پایان گفتگوهای جاری با ایران، با هدف رسیدن به یک توافق جامع و نهایی بر سر برنامه هسته‌ای آن کشور، قصد ندارد روی گفتگوهای صلح خاور میانه تمرکز کند.

ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، سیزدهم فروردین ماه سال جاری به تفاهم سیاسی درباره اجزای اساسی توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران دست یافتند، و تا پایان نهم تیر ماه فرصت دارند تا متن توافق جامع را ثبت و نهایی کنند.

در همین حال، تونی بلر نخست وزیر پیشین بریتانیا – که در بیش از هفت سال گذشته ماموریت میانجی‌گری در مذاکرات صلح اسرائیل و فلسطینی‌ها را به عهده داشت، روز گذشته از این سمت استعفا داد.

این ماموریت از سوی «گروه چهار» شامل سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا، ایالات متحده و روسیه به وی داده شده بود.

XS
SM
MD
LG