رایدهندگان فرانسوی امروز یکشنبه ۱۷ تیر، با انتخابی «سرنوشتساز» در دور دوم انتخابات زودهنگام پارلمانی شرکت میکنند. براساس نظرسنجیها پیش بینی میشود که اجتماع ملی راست افراطی (آر.آن) بیشترین آرا را بهدست آورد اما به احتمال زیاد از اکثریت برخوردار نخواهد بود.
بر اساس تحلیل خبرگزاری رویترز، چنین نتیجهای میتواند کشور را وارد یک پارلمان معلق بینظم کند و اقتدار رئیسجمهور امانوئل ماکرون را بهشدت کاهش دهد.
به همین ترتیب، اگر حزب ملیگرا و متعصب به یورو اکثریت را بهدست آورد، رئیسجمهور طرفدار تجارت و اروپا میتواند خود را مجبور به «همزیستی» دشوار ببیند.
رای گیری از ساعت ۸ صبح باز شده و در شهرهای کوچک ساعت ۶ بعد از ظهر و در شهرهای بزرگتر ۸ شب بسته میشود. پیشبینی نتیجه آرا دشوار است و بستگی به این دارد که آیا رای دهندگان از فراخوانهای «اتحادهای پیشرو ضد اجتماع ملی» برای جلوگیری از قدرت افراطی راست پیروی کنند یا از رقبای راست افراطی حمایت کنند.
گزارش نشریه «تایمز اسرائیل» حاکی است که مارین لوپن رهبر جناح راست افراطی، که پیش از این سه بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری شده بود، پس از کسب رتبه اول در دور اول انتخابات در ۱۰ تیر ماه، امیدوار بود که حزب اجتماع ملی بتواند اکثریت مطلق در پارلمان را به دست آورد و ژردن بردلا، ۲۸ ساله، را به عنوان نخستوزیر منصوب کند.
اما در هفته گذشته، بیش از ۲۰۰ توافق تاکتیکی میان نامزدهای میانهرو و چپگرا در حوزههای انتخابیه صورت گرفت تا از پیروزی حزب اجتماع ملی جلوگیری کنند؛ اقدامی که یادآور جبهه جمهوریخواه ضد راست افراطی است که نخستین بار زمانی که ژان-ماری لوپن، پدر مارین لوپن، در دور دوم انتخابات ریاستجمهوری ۱۳۸۱ با ژاک شیراک مواجه شد، تشکیل شد.
این مساله باعث شد که آخرین نظرسنجیها پیشبینی کنند که حزب اجتماع ملی بهطور قابلتوجهی از ۲۸۹ کرسی لازم برای دستیابی به اکثریت مطلق در مجمع ملی ۵۷۷ کرسی فاصله خواهد داشت، هرچند همچنان بزرگترین حزب پارلمان باقی میماند.
به گزارش رویترز، رافائل گلوکسمن، یکی از اعضای پارلمان اروپا که در رایگیری ماه گذشته اروپا در رایگیری چپ فرانسه پیشتاز بود، گفت که دور دوم انتخابات روز یکشنبه را به عنوان یک همهپرسی ساده در مورد اینکه آیا «خانواده لوپن کنترل این کشور را بهدست میگیرند یا خیر» تلقی میکند.
او هفته گذشته به رادیو فرانس اینتر گفت: «فرانسه در لبه صخره است و ما نمیدانیم که قرار است بپریم یا نه.»
باردلا میگوید اگر اجتماع ملی اکثریت را به دست نیاورد، از تشکیل دولت خودداری میکند، اگرچه لوپن گفته است که در صورت کوتاهی ممکن است تلاش کند.
رویترز در ادامه این گزارش مینویسد؛ اگر حزب اجتماع ملی از اکثریت محروم شود و از تشکیل دولت سرباز بزند، فرانسه امروزی خود را در قلمروی ناشناخته خواهد یافت. ائتلافسازی برای هر یک از بلوکها با توجه به تفاوتهای سیاسی بین آنها دشوار خواهد بود.
پیش از این نیز خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد، ژردن بردلا که هیچ تجربه دولتی ندارد، میگوید از قدرت نخست وزیری احتمالیاش استفاده خواهد کرد تا امانوئل ماکرون را از ادامه تامین تسلیحات دوربرد به اوکراین برای جنگ با روسیه باز دارد. اجتماع ملی، حزب متبوع بردلا، روابط تاریخی با روسیه دارد.
این حزب همچنین حق شهروندی برای افرادی که در فرانسه به دنیا آمدهاند را مورد سئوال قرار داده و میخواهد حقوق شهروندان فرانسوی با تابعیت دوگانه را محدود کند. منتقدان میگویند این امر حقوق بنیادین بشر را تضعیف میکند و تهدیدی برای آرمانهای دموکراتیک فرانسه است.