فرانسه، بریتانیا و آلمان روز شنبه با ابراز دلسردی از موضع ایران درخصوص تاکید بر خواستههایش در جریان مذاکرات احیای برجام و اصرار آن کشور بر مختومه شدن پرونده کشف ذرات اورانیوم از سوی بازرسان سازمان ملل در سه سایت هستهای، آن را ناقض پیشرفت در مذاکرات عنوان کردند.
این سه کشور با صدور بیانیهای عنوان کردند که «خواستههای اخیر نشان میدهد که ایران عزم و تعهدی جدی برای به موفقیت رسیدن (گفتوگوهای احیای) برجام ندارد.»
این بیانیه همچنین میافزاید که «موضعگیری ایران مغایر تعهدات قانونی لازمالاجرای آن کشور است و دورنمای احیای برجام را به مخاطره میاندازد.»
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز روز جمعه در بروکسل در یک کنفرانس خبری ارزیابی خوشبینانه ای از مذاکرات اتمی با ایران ادامه نداد.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه ایران با انتقاد از بیانیه کشورهای اروپایی آن را «به دور از رویکرد نتیجهبخش در مذاکرات» توصیف کرد.
وزیر امور خارجه آمریکا در مورد احیای برجام چه گفت؟
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز جمعه گفت تازهترین پاسخ جمهوری اسلامی به پیشنهادات اروپا برای احیای برجام، مذاکرات را به عقب بازگردانده است.
او که در مقر ناتو در بروکسل با خبرنگاران سخن میگفت افزود واشنگتن هنوز امیدوار است از مسیر یک توافق، برنامه هستهای ایران را کنترل کند اما به دنبال رسیدن به توافق با هر هزینهای نیست.
به گفته وزیر امور خارجه آمریکا، «طی هفتههای گذشته، برخی از شکافها را بستهایم. ایران از خواستههای نامربوط—خواستههای نامربوط با خود برجام— فاصله گرفته است.»
آنتونی بلینکن افزود: «با این وجود، تازهترین پاسخ [ایران] ما را به عقب بازمیگرداند. و ما با توافقی که الزامات اساسیمان را برآورده نکند، موافقت نمیکنیم.»
بلینکن گفت جمهوری اسلامی به طور مستمر تلاش میکند خواستههای فرابرجامی جدیدی را مطرح میکند.
به گفته او، تنها هدف دولت بایدن از توافق با ایران، افزایش امنیت ملی آمریکا است اما به نظر میرسد اقدامات ایران «ما را به عقب باز خواهند گرداند» و به جلو نخواهند برد.
پس از ۱۶ ماه مذاکرات غیرمستقیم میان واشنگتن و تهران، اتحادیه اروپا ماه گذشته پیشنهادهای نهایی خود برای احیای برجام را به طرفهای مذاکرات داد.
ابتدا ایران به پیشنهاد اتحادیه اروپا پاسخ داد و پس از دریافت پاسخ آمریکا به پیشنهادهای اروپاییان، جمهوری اسلامی دوباره جواب خود را به پاسخ آمریکا داد؛ روندی که امید به درپیش بودن توافق تازه را کمرنگ کرد.