وزارت امور خارجه فرانسه، چند روز پس از به دست گرفتن قدرت توسط نظامیان در نیجر اعلام کرد که از روز سه شنبه، خروج اتباع فرانسوی و اروپایی را از این کشور غرب آفریقا، آغاز میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این وزارتخانه تاکید کرده است که با توجه به وخامت اوضاع در نیامی و خشونتهای روز گذشته «علیه سفارت ما» و اینکه «حریم هوایی نیز بسته است، شهروندان ما نمیتوانند این کشور را ترک کنند و فرانسه در حال تدارک تخلیه شهروندان خود و شهروندان سایر کشورهای اروپایی از نیجر است.»
کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه در گفتگو با تلویزیون بیافام این کشور گفت: «تظاهرات در مقابل سفارت ما و اتهامات متعاقب آن مبنی بر تیراندازی فرانسه به سوی جمعیت، که فرانسه آن را رد میکند همه جزئیات بیثباتی، به روش روسی-آفریقایی را در بر میگیرد.»
وزیر امور خارجه ایتالیا نیز روز سهشنبه گفت که دولت یک پرواز ویژه را برای بازگرداندن شهروندانش را از پایتخت نیجر تدارک میبیند.
حکومتهای نظامی مالی و بورکینافاسو در بیانیهای مشترک اعلام کردند که هرگونه مداخله نظامی علیه نیجر به منزله اعلام جنگ علیه بورکینافاسو و مالی تلقی میشود. همچنین روز یکشنبه، گینه، کشور دیگری که از سال ۲۰۲۱ تحت حکومت نظامی قرار دارد، بیانیهای در حمایت از حکومت نظامی نیجر صادر کرد.
با این اقدام تنشها در غرب آفریقا بیشتر شده است. پیشتر جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا یک هفته به رهبران کودتای نیجر مهلت داد تا قدرت را واگذار کنند یا با تبعات آن از جمله «استفاده از زور» مواجه شوند.
حکومت نظامی نیجر شامگاه یکشنبه فرانسه را متهم کرد که قصد دارد عملیات آزادسازی بازوم را آغاز کند. بریتانیا نیز تلاشها برای تضعیف دموکراسی در نیجر را محکوم کرد.
دولت فرانسه، نسبت به هرگونه حمله به شهروندان فرانسوی، سربازان یا دیپلماتهای آن در نیجر هشدار داده و از مقامات نیجر خواسته که امنیت شهروندان فرانسوی را تضمین کنند.
افسران ارتش نیجر، روز جمعه ۶ مرداد، ژنرال عبدالرحمان تیانی را به عنوان رئیس دولت جدید معرفی و اعلام کردند که با برکناری محمد بازوم، رئیس جمهوری، و تعلیق قانون اساسی از سوی آنها، همه نهادهای سابق منحل شده است.
کودتای نظامی در نیجر به طور گسترده توسط همسایگان و شرکای بین المللی آن محکوم شده است، آنها همچنین از به رسمیت شناختن رهبران جدید خودداری کرده و خواستار بازگشت بازوم، رئیس جمهوری سابق به قدرت شدهاند.
ایالات متحده، در همراهی با جامعه اقتصادی اتحادیه کشورهای غرب آفریقا و دیگر رهبران اروپایی، کودتا در نیجر را به شدت محکوم کرده و خواستار آزادی فوری محمد بازوم، رئیس جمهوری نیجر شده است.