لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۵۸

تاثیر فراگیر خشکسالی در آمریکا بر امنیت جهانی غذا


یک کارشناس امنیت جهانی غذا توصیه می کند برای کاهش نوسانات شدید قیمت مواد غذایی، باید سرمایه گذاری در بخش کشاورزی کشورهای در حال توسعه افزایش یابد

ایالات متحده آمریکا تولیدکننده عمده دانه های سویا و ذرت در جهان است، دو محصولی که کشورهای در حال توسعه به آن متکی هستند. با این وجود، به این دلیل که ایالات متحده با بدترین و شدیدترین خشکسالی در کشور از سال های ١۹۵۰ تاکنون روبرو بوده، قیمت این کالاها طی دو ماه گذشته به شدت افزایش یافته است. یک کارشناس سیاستگذاری مواد غذایی می گوید واکنش موثر و کارآمد در قبال پدیده خشکسالی می تواند به پیشگیری از وقوع بحران جهانی غذا کمک کند.

بیش از نیمی از سرزمین های ایالات متحده با مشکل مضاعف کمبود جدی بارش باران و گرمای بسیار شدید روبرو است.

شنگن فن، رئیس «موسسه پژوهشی سیاستگذاری غذا» می گوید این دو معضل نه تنها سبب افزایش بی سابقه قیمت مواد غذایی شده، بلکه عامل نوسانات شدید قیمت ها نیز بوده است.

او می گوید: «ایالات متحده نقش بسیار بزرگی در امنیت جهانی غذا ایفا می کند. ایالات متحده بزرگترین صادرکننده غذا، دانه های سویا و ذرت و انواع مختلف مواد غذایی و کالاهای مربوط به آن است. بنابراین تحولاتی از این دست پیامدهای جهانی بسیار قابل توجهی به همراه خواهد داشت.»

کاهش تولید ذرت طی دو ماه گذشته قیمت ها را تا ٣۰ درصد افزایش داده و قیمت دانه های سویا نیز ١۹ درصد بیشتر شده است.

فن گفت «شاید بارش باران هفته گذشته کمی اوضاع را بهتر کند، اما ما تصور می کنیم که احتمال بازگشت خشکسالی وجود دارد و کماکان بر تولید ذرت و دانه های سویا تاثیر خواهد گذاشت».

افزایش قیمت ذرت و دانه های سویا تاثیر منفی بر گندم خواهد داشت که یکی دیگر از کالاهای اساسی و مهم مردم جهان محسوب می شود.

وی خاطرنشان می کند «قیمت گندم ارتباط مستقیمی با قیمت ذرت داشته است و پیامدهای دو این افزایش قیمت ها گریبان کشورهای فقیر منطقه خاورمیانه را خواهد گرفت. بسیاری از کشورها گندم را نه فقط از ایالات متحده، بلکه از کشورهای دیگر نیز وارد می کنند».

فن گفت خشکسالی های پی در پی در ایالات متحده و دیگر کشورها ثمره تغییرات و تحولات گاه و بیگاه در الگوهای آب و هوایی فصلی نبوده اند و از تغییرات اقلیمی جدی حمایت می کنند.

وی می افزاید «روشن است موارد تغییرات شدید در شرایط آب و هوایی و اقلیمی بیشتر شده اند و ما شاهد تناوب و افزایش و نیز شدت این تغییرات در طی چندین دهه گذشته بوده ایم. این تغییرات فقط در آمریکا رخ نداده اند، بلکه در سایر نقاط جهان نیز شاهد آن ها بوده ایم. خشکسالی و گرمای بی سابقه و شدید در روسیه، وقوع سیل در چین، فصل باران های موسمی در هند نیز در مقایسه با سایر سال ها کم آب تر بوده اند که بر تولید محصولات برنج این کشور تاثیر منفی خواهد داشت. بنابراین تغییرات اقلیمی بر تولید جهانی غذا تاثیر می گذارد».

چین بزرگترین واردکننده دانه سویا در سراسر جهان است و بیشتر حجم واردات این کشور از ایالات متحده انجام می گیرد. چین از دانه های سویا به عنوان غذای دام استفاده می کند، بنابراین افزایش قیمت سویا به بالاتر رفتن قیمت گوشت منجر خواهد شد. کشورهای آمریکای لاتین نیز وضعیت مشابهی دارند.

یکی از توصیه های دبیر کل «موسسه پژوهشی سیاستگذاری غذا» در این مورد مستقیماً بر سیاست انرژی ایالات متحده تاثیر خواهد گذاشت.

وی می گوید «سوخت زیستی احتمالاً ٣۰ درصد ذرت ایالات متحده را مصرف می کند. با توجه به قیمت بالای ذرت، تصمیم هوشمندانه این است که استفاده از ذرت برای تولید سوخت گیاهی متوقف شود. به نظر من خیلی عاقلانه است که ایالات متحده و اروپا از این کار صرف نظر کنند».

فن همچنین توصیه می کند که ایالات متحده، «موسسه پژوهشی سیاستگذاری غذا» و سازمان های متعدد وابسته به سازمان ملل متحد و «بانک جهانی» وضعیت را از نزدیک دنبال کنند. این نظارت راه را برای اتخاذ هر گونه اقدام فوری و اضطراری هموار خواهد کرد. او گفت کشورهای تولید کننده عمده غذا باید برای ارسال ذخایر غلات خود به کشورهای دیگر آمادگی داشته باشند و در صورت لزوم به کشورهای دیگر هشدار دهند تا بر صادرات مواد غذایی ممنوعیت اعمال نکنند.

این کارشناس هشدار می دهد «متاسفانه اگر اقدام نکنیم، بحران غذای دیگری در آینده بسیار نزدیک از راه خواهد رسید. به همین دلیل اقدام جمعی و گروهی کشورها ضروری است».

«موسسه پژوهشی سیاستگذاری غذا» کماکان توصیه می کند به هدف کاهش نوسانات شدید قیمت مواد غذایی، سرمایه گذاری در بخش کشاورزی در کشورهای در حال توسعه افزایش یابد.
XS
SM
MD
LG