نخستین کامیون حامل محموله سوخت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ۲۴ آبان با عبور از گذرگاه رفح از مصر وارد غزه شد. با این حال گفته میشود که ورود این کامیون در بهبود وضعیت کنونی که تلاشهای امدادی را با مشکل مواجه کرده است، تأثیر اندکی خواهد داشت.
یک منبع فعال در عرضه کمکهای بشردوستانه به خبرگزاری رویترز گفته است که تحویل ۲۴ هزار لیتری سوخت دیزل به غزه پس از تأیید اسرائیل برای کامیونهای توزیع کمکهای سازمان ملل امکانپذیر شد ولی برای استفاده در بیمارستانها نیست.
تام وایت، مدیر آژانس امدادرسانی سازمان ملل در غزه، در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «این تنها ۸ درصد از چیزی است که روزانه برای ادامه فعالیتهای مرتبط با نجات جان انسانها نیاز داریم.»
امدادگران میگویند کمبود سوخت، که برای کار کردن ژنراتورهای بیمارستانها، تأمین آب، تصفیه فاضلاب، ارتباطات، و همچنین برای توزیع کمکهای امدادی مورد نیاز است، به وخامت شدید شرایط برای ۲.۳ میلیون ساکن غزه دامن زده است.
ارسال محدود کمکهای بشردوستانه از مصر به غزه از ۲۹ مهر آغاز شده است، ولی اسرائیل اجازه ارسال سوخت را با این استدلال که حماس میتواند از آن سوءاستفاده کند نداده بود.
سازمان ملل متحد در روزهای اخیر هشدار داده بود که ممکن است به دلیل اتمام کامل ذخایر سوخت، ناگزیر به توقف عملیاتهای بشردوستانه خود شود.
سازمان ملل روز سهشنبه ۲۳ آبان اعلام کرده بود که کمبود سوختی که باعث خارج شدن بیمارستانها از چرخه فعالیت، تعطیلی نانواییها، ایستگاههای پمپاژ فاضلاب، کارخانههای نمکزدایی و چاههای آب شده بود احتمال دارد طی ۴۸ ساعت منجر به تعطیلی مراکز مخابراتی شود.
یک منبع آگاه که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفته است که تحویل اولیه ۲۴ هزار لیتر سوخت در دو روز تقسیم خواهد شد، ولی این میزان، نه برای بیمارستانها، و نه برای تحویل کمکهای امدادی کافی نیست.
این منبع افزوده است که قرار است تنها بخشی از کمکهایی که بیرون مانده بودند به داخل انبارها آورده شوند.
کمبود سوخت در غزه، تعطیلی بیمارستانها، وخامت حال صدها بیمار و دهها نوزاد بستری در بیمارستان شفا، و سرنوشت غیرنظامیانی که در آن جا پناه گرفتهاند به کانون توجه جهانی تبدیل شده است.
بیمارستان شفا در روزهای اخیر هدف اصلی عملیات زمینی نیروهای اسرائیلی بوده است. اسرائیل میگوید که حماس قلب تپنده عملیات خود را در تونلهای زیر این بیمارستان قرار داده است. اما حماس این ادعا را رد کرده است.
روز دوشنبه و ساعاتی بعد از تصرف بیمارستان کودکان رنتسی در غزه نیز ارتش اسرائیل با انتشار تصاویری از «سوءاستفاده حماس» از این بیمارستان خبر داده بود.
ارتش اسرائیل میگوید هر چند گروهی از نیروهای حماس در مقابل رسیدن کمک به داخل بیمارستان مقاومت کردند، ولی پس از حذف آنها، انکوباتور، غذای نوزادان، و تجهیزات پزشکی را با موفقیت به بیمارستان شفا رساندهاند.
روز سهشنبه ۹۱ دستگاه کامیون حامل مواد غذایی، دارو، آب، پتو، و چادر از مصر وارد غزه شدند. ولی سازمان ملل میگوید مجموع ۱۱۸۷ کامیون امدادی که از ۲۹ مهر تاکنون وارد غزه شده است، تنها بخشی از نیازها را برآورده خواهد کرد و توزیع کمکها عمدتاً به دلیل کمبود سوخت متوقف شده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از شاهدان گزارش داده است که دو کامیون دیگر نیز برای ورود به گذرگاه رفح مصر و حرکت به سوی غزه در صف هستند ولی مشخص نیست چه زمان وارد خواهند شد.
حماس در حمله تروریستی ۱۵ مهر به اسرائیل دستکم ۱۲۰۰ اسرائیلی عمدتا غیرنظامی را کشت و حدود ۲۴۰ نفر اسرائیلی و اتباع خارجی از جمله، کودکان، زنان، و سالمندان را ربود.
ایالات متحده، کانادا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل، و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی طبقهبندی کردهاند.
رهبران اسرائیلی عهد کردهاند که حماس را نابود کنند و گروگانها را نجات دهند.