اپراتورهای تلفن همراه و ارائه اینترنت در ایران که درآمد اصلی آنها از مصرف عمومی اینترنت است، میگویند با ادامه فیلترینگ گسترده اینترنت، زیان مالی گستردهای دیدهاند و در آستانه ورشکستگی قرار گرفتهاند.
به گزارش ایسنا در روز یکشنبه ۱۱ دی، شرکتهای شاتل، مبیننت، رایتل، ایرانسل، و اپراتور همراه اول، تنها در اولین ماه اعتراضات سراسری، میلیاردها تومان خسارت دیدهاند.
در حالی که حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد درآمد اپراتورها از فروش اینترنت تلفن همراه به دست میآید، فیلترینگ موجب کاهش شدید فروش بسته اینترنت شده و اپراتورها را به مرز ورشکستگی کشانده است.
خبرگزاری دانشجویان ایران نامههایی از شرکتهای اینترنتی به مقامات منتشر کرده که بر اساس آن مبین نت کمتر از یک ماه پس از آغاز اعتراضات سراسری در ۲۳ مهر به سازمان تنظیم و مقررات ارتباطات رادیویی کشور اعلام کرده درآمد این شرکت میزان ۲۵ درصد معادل ۱۰ میلیارد تومان کاهش یافته است.
بنا بر اسناد منتشر شده، پهنای باند مصرف اینترنت شاتل نیز ۶۰ درصد کاهش یافته و در نتیجه این شرکت ۴۰ درصد زیان دیده است.
بنا بر اعلام شرکت ایرانسل، کاهش پهنای ۵۰ درصدی باند در فاصله زمانی ۲۹ شهریور تا هفت آبان موجب ۸۰۰ میلیارد تومان زیان شده است.
رایتل نیز با کاهش ۵۰ درصدی پهنای باند بر اثر فیلترینگ تنها در سه هفته نخست اعتراضات سراسری بیش از ۳۰ میلیارد تومان خسارت داشته است.
بر اساس این گزارش، اپراتور همراه اول نیز در نخستین ماه اعتراضات سراسری نسبت به ماه پیشین آن، بیش از ۷۴۳ میلیارد تومان کاهش درآمد داشته است.
با آغاز دور تازه اعتراضات سراسری ایران که از ۲۶ شهریور در پی کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد نیروی انتظامی آغاز شد، محدودیتهای ارتباطات و فیلترینگ اینترنت از سوی مقامات حکومتی شدت گرفت و پلتفرمهای اینستاگرام و واتساپ نیز به فهرست پیامرسانهای مسدود شده در ایران اضافه شد.
طبق گزارشهای نتبلاکس، اینستاگرام و واتساپ در ایران از روز چهارشنبه ٢١ سپتامبر در معرض محدودیت شدید قرار گرفتهاند. دادههای نتبلاکس همچنین حاکی از اختلالاتی عمده در خدمات اینترنت در ایران و قطعی اینترنت تلفن همراه بسیاری از کاربران ایرانی است.
علاوه بر مسدود شدن این پیامرسانها، با اختلال شدید در اینترنت در مناطق مختلف ایران که پس از آغاز اعتراضات سراسری در اواخر شهریور شدت گرفت و تاکنون در جریان است، امکان بهرهمندی از ارتباطات آنلاین را از شهروندان گرفته و طبعا روند کاهش فروش اینترنت ادامه دارد.
ارقام اعلام شده زیان پنج شرکت اصلی ارائه دهنده اینترنت همراه تنها مربوط به ماه نخست اعتراضات است، روندی که تاکنون ادامه داشته و همزمان با اعتراضات، فیلترینگ نیز پا بر جا مانده است و بر این اساس، زیان اپراتورها میتواند چندین برابر رقمهای اعلام شده باشد.
علاوه بر زیان چشمگیر شرکتهای ارائه دهنده اینترنت، نتایج نظرسنجی «جابویژن» که در زمینه کاریابی و استخدام فعالیت میکند، نشان میدهد گروه شغلی دیجیتال مارکتینگ و سئو، بیشترین آسیب را از شدت یافتن فیلترینگ و محدودیتهای اینترنت دیدهاند و ۲۳ درصد از آنان کار خود را از دست دادهاند.
بر اساس این نظرسنجی که در ماه آبان انجام شده و هشت هزار نفر در آن شرکت کردهاند، بیشترین آسیب را شاغلان در اینستاگرام و تلگرام متحمل شدهاند.
بنا بر گزارشهای پیشین، جمهوری اسلامی قصد دارد برای مدیریت بیشتر افکار عمومی و انتشار اخبار و محتوای فیلتر شده از «اینترنت طبقاتی» رونمایی کند. حامد بیدی مدیرعامل پلتفرم «کارزار» پیشبینی کرده است که «اینترنت از روی شبکه ملی اطلاعات حذف شود و دسترسی به اینترنت منوط به سلسله مراتب و مجوز شود.»