لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۱۴

سالانه بیش از ١ میلیارد تُن غذا به هدر می رود


هر سال ١ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تن غذا یا هدر می رود و همین امر پیامدهای قابل توجه مخرب و بسیار ناخوشایندی بر اقتصاد و محیط زیست دارد

نتایج یک تحقیق جدید حاکی از آن است که هر سال رقمی معادل ١ میلیارد و ٣۰۰ میلیون تن مواد غذایی به هدر می رود و یا نابود می شود و همین امر پیامدهای مخرب بسیاری در اقتصاد و محیط زیست دارد.

پژوهشگران هشدار داده اند این میزان مواد غذایی در حالی به هدر می رود که هر روز حدود ٨٧٠ میلیون انسان با گرسنگی شدید روبرو هستند.

سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) از انتشار اولین گزارش تحقیقی خود در این باب خبر داده که عنوان آن «تحلیل پیامدهای زیست محیطی اسراف مواد غذایی در جهان» است.

درگزارش این سازمان بین المللی، بین نابود شدن مواد غذایی و اسراف غذا تفاوت گذاشته شده است. مواد غذایی به دلایلی همچون روند نامساعد برداشت، انبار و ذخیره نامناسب و حمل و نقل از بین می رود اما هدر رفتن مواد غذایی به دلایلی همچون تغییر نرخ تقاضا، تحولات در روند تولید، توزیع و مصرف رخ می دهند.

هوزه گراژیانو دو سیلوا، دبیرکل فائو، می گوید: «میزان مواد غذایی روزانه ای که مصرف کننده ها، به ویژه در کشورهای ثروتمند به هدر می دهند تقریباً به اندازه کل شبکه تولید مواد غذایی در کشورهای زیرصحرای آفریقا است. پیامدهای اسراف مواد غذایی برای امنیت غذایی و تداوم وجود منابع غذایی بسیار جدی و عمده هستند. اگر مواد غذایی را کمتر هدر بدهیم، مواد غذایی بیشتری خواهیم داشت و دیگر نیازی به تولید بیشتر مواد غذایی نداریم، بنابراین به منابع طبیعی فشار کمتری وارد می شود.»

گزارش سازمان فائو با عنوان «ردپای اسراف مواد غذایی: پیامدهای آن بر منابع طبیعی» منتشر شده است. در این گزارش آمده است که میزان مواد غذایی که تولید می شود اما مصرف نمی شود، «معادل حجم آبی است که سالانه در روخانه ولگای روسیه جریان پیدا دارد». در بخشی از این گزارش تاکید شده است این مواد غذایی که مصرف نمی شود، هر سال مسئول تولید بیش از سه میلیون تن گاز گلخانه ای است.

دبیرکل سازمان فائو تاکید کرده است: «کشورهای در حال توسعه در طی فصل کشاورزی به دلیل به هدر رفتن محصولات غذایی متحمل خسارات سنگین تری می شوند اما میزان اسراف مواد غذایی در بخش خرده فروشی و در خانوارهای پردرآمد بیشتر است و این کشورها مسئول ٤٠ درصد زیاده روی در مصرف مواد غذایی در سراسر جهان هستند، در حالی که مواد غذایی که در کشورهای کم درآمد به هدر می رود فقط ٤ تا ١٦ درصد است.»

آقای گراژیانو می گوید هزینه اقتصادی اسراف مواد غذایی نیز یکی دیگر از پیامدهای جدی این امر است و به هدر دادن منابع مواد غذایی هر سال ٧٥٠ میلیارد دلار هزینه در بردارد. این رقم معادل تولید ناخالص ملی کشور سوئیس است.

همزمان با انتشار این گزارش، آشیم استاینر، مدیر اجرایی «برنامه محیط زیست» سازمان ملل متحد رقم ٦٥٠ میلیارد دلار را «هشداری مهم» برای وضع نگران کننده امنیت غذایی و کشاورزی خوانده است.

کمپین های رسانه ای، هماهنگی ابتکارها و راهبردهای بین المللی، به کار بردن توصیه های کارشناسان با هدف کاهش زیاده روی در مصرف مواد غذایی و ارتقاء سطح آگاهی عمومی در این زمینه، و سرمایه گذاری در پروژه های دولتی و خصوصی، از جمله اقدامات مهمی است که می توانند نقش مهمی در این امر ایفا کنند و میزان به هدر رفتن چرخه مواد غذایی از زمین کشاورزی به بازار و سپس به مصرف کننده را کاهش دهند.
XS
SM
MD
LG