فیسبوک و توئیتر، دو شبکه بزرگ اجتماعی اعلام کردند صدها صفحه و حساب کاربری مرتبط با ایران را مسدود کردند.
اقدام این دو شبکه اجتماعی فراگیر در ادامه تلاش این شرکتها برای اصلاحات بنیادین در تامین امنیت سایبری صورت گرفته است.
فیسبوک در بیانیه سه شنبه شب خود اعلام کرد ۶۵۲ صفحه بسته شده در این شبکه اجتماعی را به این دلیل حذف کرد که مردم را در منطقه خاورمیانه، آمریکای لاتین، بریتانیا و آمریکا هدف قرار می داد. دلیل اقدام فیسبوک «رفتار هماهنگ غیر قابل اعتماد» اعلام شده است.
برخی سایت هایی که در حوزه امنیت سایبری فعال هستند به صفحات فیسبوک اشاره می کنند که فعالیت تبلیغی علیه عربستان سعودی و اسرائیل دارند.
جمهوری اسلامی ایران هر دو شبکه اجتماعی فیسبوک و توئیتر را فیلتر کرده است اما علاوه بر مقام های رسمی، گروه های فعال وابسته به رژیم ایران در این شبکه های اجتماعی حضور فعالی دارند.
فیسبوک می گوید جمهوری اسلامی ایران برخی از این صفحات «قلابی» را از سال ۲۰۱۱ ایجاد کرده است و رسانه دولتی ایران و اطلاعات نیروهای مسلح ایران در تشکیل آنها نقش داشته اند. یکی از این صفحات «مطبوعات جبهه آزادی» یا «لیبرتی فرانت پرس» نام دارد که شبکه «پرس تی وی»، رسانه انگلیسی زبان صدا و سیمای جمهوری اسلامی که اخبارش را در خارج از ایران پخش می کند، ایجاد کرده است.
همزمان با اقدام فیسبوک، توئیتر هم اعلام کرد حدود ۳۰۰ حساب کاربری را که به گفته این شرکت اقدامات مخدوش سازی هماهنگ می کرده اند، بسته است.
حساب رسمی امنیت توئیتر به روشنی از ایران برای ارتباط با این حساب ها اسم برده است:
از زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و نقش فیسبوک در هدایت رای دهندگان، این شرکت اعلام کرده قصد دارد اصلاحاتی بنیادین برای جلوگیری از دخالت در انتخابات و فعالیت های سیاسی انجام دهد.
مارک زاکربرگ مدیرعامل فیسبوک روز سه شنبه گفت برای فیس بوک مهم است که همزمان با برقراری ارتباط با مجریان قانون، دولتها و دیگر کشورها برای تبادل اطلاعات، ابزارهای خود را برای مقابله با محتواهای مشکوک توسعه دهد.
ایران در کنار روسیه و چین از جمله تهدیدکنندگان سایبری ایالات متحده آمریکا به حساب می آیند.
کشف هک بزرگ
اقدام مشترک فیسبوک و توئیتر پس از آن صورت گرفت که روز سه شنبه، شرکت آمریکایی مایکروسافت اعلام کرد تلاش روسیه برای هک سامانههای کامپیوتری گروههای سیاسی در ایالات متحده را، در ماه های منتهی به انتخابات میان دورهای کنگره کشف کرده است.
به گزارش رسانههای آمریکا، این غول فناوری آمریکایی یک گروه مرتبط با دولت روسیه را شناسایی کرده که برای هدف قرار دادن دو اندیشکده متعلق به محافظه کاران در آمریکا، وبسایتهای جعلی ساخته است.
به گفته مایکروسافت این هکرها وبسایتهایی شبیه به وبسایتهای «مؤسسه هادسن» و «مؤسسه بین المللی جمهوریخواهان» طراحی کردهاند که وقتی کاربران به آنها مراجعه میکنند، اطلاعات آنها سرقت میشود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت، هکرهای مرتبط با واحد اطلاعات نظامی روسیه همچنین وبسایت دیگری مشابه وبسایت سنای ایالات متحده طراحی کردهاند، اما هیچ دفتر سناتور و یا بخش سیاسی خاصی در آن ارائه نشده است.
این تلاش روسیه ده روز پس از آن کشف میشود که دولت پرزیدنت ترامپ در مورد قصد مسکو برای تضعیف انتخابات کنگره هشدار داده و گفتند «اقدامات گسترده» برای محافظت از انتخابات اتخاذ میشود.
مقامهای ارشد امنیتی آمریکا پیشتر در اول خرداد ماه درباره تهدید سایبری روسیه در انتخابات میاندورهای کنگره هشدار و از تخصیص ۳۸۰ میلیون دلار برای تامین امنیت انتخابات در ایالتهای مختلف خبر دادند.
جامعه اطلاعاتی و دولت ایالات متحده، فدراسیون روسیه را به دخالت در روند انتخابات ریاست جمهوری نوامبر ۲۰۱۶ متهم میکنند و تحریمهایی را هم در همین ارتباط علیه مسکو و مقامهای دولتی روس اعمال کردهاند.
روابط واشنگتن و مسکو در چند سال گذشته به شدت رو به تیرگی گذاشته و به عقیده کارشناسان به پائین ترین سطح خود پس از پایان جنگ سرد رسیده است.