رهبران آذربایجان و ارمنستان، با وجود اختلافات بر سر منطقه مورد مناقشه قرهباغ کوهستانی، امیدوارند که به یک توافق صلح پایدار دست پیدا کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان، در گفتگو با تلویزیون «یورونیوز» گفت: «اگر رویکرد سازندهای از سوی ارمنستان ببینیم و مهمتر از همه، اگر آنها به طور کامل تمام آرزوهای خود را برای به چالش کشیدن تمامیت ارضی ما کنار بگذارند، میتوانیم به زودی، حتی تا پایان سال، راه حل صلح را پیدا کنیم.»
نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان نیز در ایروان، با لحنی «محتاط و امیدوارانه» سخن گفت. خبرگزاری رویترز نوشت، نخستوزیر ارمنستان نیز در گفتگویی جداگانه گفت: «صلح نه تنها ممکن، بلکه ضروری است. این باور من است، اما برای رسیدن به این هدف، مهم است که جامعه بینالمللی درباره جزئیات و اینکه چرا این روند با سرعت کافی پیش نمیرود، آگاهی کافی داشته باشد.»
پاشینیان همچنین بار دیگر اتهامات خود را مبنی بر ممانعت آذربایجان از ترانزیت کالا از طریق کریدور لاچین، تنها جاده ارتباط دهنده ارمنستان به منطقه به قرهباغ کوهستانی، تکرار کرد.
علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان اما با رد این ادعاها گفت که از زمان تاسیس پاسگاه مرزی در ورودی این کریدور، در ماه آوریل، «بیش از ۲۰۰۰» ساکن قرهباغ به ارمنستان رفته و بازگشتهاند.
باکو درخواست ایروان در ارائه تضمینهای امنیتی بیشتر برای ارمنیهای قومی منطقه را رد کرده است.
روسیه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا به طور جداگانه در تلاش هستند تا صلح پایدار بین آذربایجان و ارمنستان را تضمین کنند.
قرهباغ کوهستانی از سالهای بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ بین این دو همسایه و همچنین به مدت بیش از یک قرن بین آذریها و ارامنه یک منبع درگیری بوده است.
باکو در سال ۲۰۲۰ کنترل مناطقی را که در داخل و اطراف کوهستان تحت کنترل ارمنیها بود به دست گرفت و از آن زمان بهطور دورهای تنها جاده دسترسی قرهباغ کوهستانی به ارمنستان بسته است. این منطقه ارمنی نشین برای حمایت مالی و نظامی به ارمنستان متکی است و تنها از این جاده استفاده میکند.
ارمنستان و جمهوری آذربایجان از آن زمان در مورد قرارداد صلحی که در آن بر سر مرزها توافق کنند، اختلاف دارند.