سفر طولانی از پيش برنامهریزی شده عادی یک سکوی حفاری نفتی به آبهای قطب شمال در حال تبديل شدن به موضوع سیاسی عمدهای است که با جلب توجهات بینالمللی، معضلی برای شرکت معظم نفتی اکسون-موبیل آمریکا ایجاد کرده است.
اکسون، بزرگترين شرکت نفتی ایالات متحده و با ارزشترین شرکت نفتی جهان، قصد دارد تجهيزات حفاری موسوم به «آلفای غرب» را از نروژ به بخش روسی قطب شمال انتقال دهد. این شرکت اميدوار است با شريک روسی خود، شرکت نفتی «روسنفت»، اقدام به کشف منابع بزرگ انرژی در دریای کارا کند.
اين سفر در حالی آغاز شد که ایالات متحده آمریکا شديدترين تحريمهای ممکن را، به دليل خشونتهای فزاينده اوکراين، عليه روسیه و از جمله شرکت روسنفت وضع کرده است. پس از سقوط هواپیمایی مالزيايی در شرق اوکراین به احتمال زیاد تحریمهای بیشتری در انتظار روسيه است.
فعالیت مشترک در آبهای قطب شمال لزوما ناقض تحریمهای اخير نیست، اما ماموریت اين تجهيزات میتواند به عنوان نشانه آن ديده شود که بزرگترين شرکت آمریکایی به حمایت از مسکو پرداخته است.
هزینه اکتشاف در قطب شمال میتواند سر به بيش از صدها میلیون دلار بزند. کمپین حفاری اکسون و روسنفت، همچنین نشان خواهد داد که آخرین دور تحریمها تا چه حد در جلوگيری از شرکتهای آمريکايی برای سرمايهگذاری يا اعطای وامهای بلندمدت موثر خواهد بود.
الیزابت روزنبرگ، مدیر برنامه انرژی در انديشکده «مرکز امنیت جدید آمریکا» و مشاور پيشين تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا، در اين رابطه گفت «برنامهريزی طولانی مدت برای حفاری فصل تابستانی با پیامی که حکومت ایالات متحده میخواهد بفرستد در تناقض است.»
از دیدگاهی وسیعتر، این پروژه عزم و اراده شرکتهای بزرگ نفتی را در ادامه تعامل با روسیه، حتی در زمانی که درگیری با غرب رو به افزايش است، را نشان میدهد.
شرکت اکسون گفته است «ما در حال بررسی تاثیر تحریمها هستيم و در اين زمان چیزی برای گفتن نداريم.»
برای کرملین، این پروژه تبدیل خواهد شد به بندبازی بين دستیابی به اهدافش در مورد افزایش تولید نفت و درآمد دولت و خطر فشار سخت آوردن به شرکای خارجی تا جايی که آنها در برابر رژیم تحریمها بايستند.
تجهيزات آلفای غرب متعلق شرکت «سیدريل» است که در نروژ به ثبت رسيده و بزرگترین شرکت دکل دریایی در جهان است. اکسون قرارداد اجاره اين تجهيزات را تا سه ماهه سوم سال ۲۰۱۶ امضا کرده است.
رئيس امور مالی سیدريل، رون ماگنوس، به خبرگزاری رويترز گفت، تجهيزات اين دکل دريايی از نروژ حرکت داده شده و اکنون در راه دريای کارا است.