لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۴۹

ایالات متحده به جمهوری اسلامی اجازه داد برای «انتخابات ریاست جمهوری» صندوق‌های رأی‌گیری غیابی در خاک آمریکا تعبیه کند


یکی از مراکز رای گیری جمهوری اسلامی در آمریکا
یکی از مراکز رای گیری جمهوری اسلامی در آمریکا

دولت بایدن به جمهوری اسلامی اجازه داده است تا برای «انتخابات ریاست جمهوری هفته آینده» صندوق‌های رأی‌گیری غیابی در خاک ایالات متحده تعبیه کند. این خبر که به صورت اختصاصی توسط صدای آمریکا منتشر شده، موجب شده مخالفان جمهوری اسلامی این اقدام را «بی‌معنی و شرم‌آور» توصیف کنند.

علیرضا محمودی، مقام وزارت خارجه جمهوری اسلامی، اعلام کرده که تهران قصد دارد بیش از ۳۰ صندوق رأی‌گیری در ایالات متحده برای انتخابات روز ۸ تیر راه‌اندازی کند.

محمودی توضیح داد که صندوق‌های رأی‌گیری برای رأی‌دهندگان غیابی جمهوری اسلامی در بخش حافظ منافع جمهوری اسلامی در سفارت پاکستان در واشنگتن و در نیویورک ایجاد خواهد شد، اما سایر مکان‌ها را اعلام نکرد.

رسانه‌های دولتی جمهوری اسلامی می‌گویند ایالات متحده دارای بزرگترین نسبت ایرانیان مقیم خارج است که ۳۰ درصد از آنها را تشکیل می‌دهند.

بررسی‌های اداره سرشماری ایالات متحده نشان می‌دهد که حدود نیم میلیون نفر در آمریکا متولد ایران یا دارای اصالت ایرانی هستند، در حالی که گروه غیرانتفاعی اتحاد ملی برای دموکراسی در ایران (نوفدی) تعداد بیشتری را تخمین می‌زند.

در بیانیه‌ای که به صورت اختصاصی برای صدای آمریکا ارسال شده، وزارت امور خارجه ایالات متحده اعلام کرد که انتظار ندارد انتخابات ریاست جمهوری جمهوری اسلامی «آزاد یا عادلانه» باشد.

روحانیون حاکم جمهوری اسلامی تنها به وفاداران به علی خامنه‌ای، اجازه می‌دهند برای مناصبی مانند ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی کاندیدا شوند.

منتقدان جمهوری اسلامی در داخل و خارج از کشور بارها خواستار تحریم انتخابات جمهوری اسلامی شده‌اند و بار دیگر برای انتخابات ۸ تیر همین درخواست را کرده‌اند. آنها اشاره کرده‌اند که جمهوری اسلامی به دنبال مشروعیت بخشیدن به حکومت ۴۵ ساله استبدادی خود با تلاش برای افزایش مشارکت در چنین انتخاباتی است.

صدای آمریکا از وزارت امور خارجه ایالات متحده پرسید که چگونه اجازه دادن به صندوق‌های رأی‌گیری در آمریکا برای جمهوری اسلامی، که به خاطر سوابق ضعیف حقوق بشری آن مورد انتقاد قرار گرفته، با نظر ایالات متحده درباره انتخابات جمهوری اسلامی که نه آزاد و نه عادلانه است، سازگار است.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ گفت که جمهوری اسلامی برای انتخابات ریاست جمهوری پیشین خود، در سال‌های ۱۳۹۶ و ۱۴۰۰ با تأیید دولت بایدن و دولت ترامپ، صندوق‌های رأی‌گیری مستقر در ایالات متحده را ایجاد کرده است و افزود: «این چیز جدیدی نیست.»

ریچارد گلدبرگ، مشاور ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها در واشنگتن نیز به صدای آمریکا گفت که اجازه دادن به جمهوری اسلامی برای انجام یک دور دیگر رأی‌گیری غیابی در خاک ایالات متحده یک «نمایش بی‌معنی» است.

او پرسید: «چگونه و چرا ما باید چنین نمایش مسخره‌ای را برای دولتی که هر روز آمریکایی‌ها را شکار می‌کند، تسهیل کنیم، فراتر از فهم من است.»

نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل از اظهار نظر در این باره خودداری کرد و گفت: «این مسئله برای مخاطب آمریکایی جالب نیست.»

رای‌گیری برای مشخص شدن چهاردهمین رئیس دولت جمهوری اسلامی ۸ تیرماه امسال برگزار می‌شود.شش نامزد تایید شده از سوی شورای نگهبان در این انتخابات زودهنگام که در پی کشته‌شدن ابراهیم رئیسی در حادثه سقوط هلی‌کوپتر به نظام تحمیل شد، در حال رقابت با یکدیگر هستند.

گزارشها از داخل ایران حاکی است که مردم اقبال چندانی به این انتخابات نشان نمی‌دهند و آنرا «انتصابات حکومتی» می‌دانند.

تازه‌ترین نظرسنجی یک وب‌سایت دولتی نیز در روز ۳۱ خرداد نشان داد که ۷۳ مردم اصلا برنامه‌های نامزدهای انتخاباتی و مناظره‌های تلویزیونی آنها را دنبال نمی‌کنند.

مایکل لیپین، خبرنگار صدای آمریکا این مطلب را برای بخش انگلیسی صدای آمریکا تهیه کرده است.

XS
SM
MD
LG