لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۱۵

افزایش صادرات آمریکا به ایران و نگرانی اروپا


ساختمان پارلمان اروپا، بروکسل، بلژیک
ساختمان پارلمان اروپا، بروکسل، بلژیک
با وجود این که حجم مبادلات تجاری اروپا با ایران کماکان ۲۰ برابر حجم تجارت آمریکا با ایران است، اما در طول سه سال گدشته، همکاری های تجاری ایالات متحده با ایران ۳۵ درصد افزایش یافته و در عین حال حجم تجارت اتحادیه اروپا با ایران ۷۷ درصد کاهش داشته اشت.

خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی که روز پنجشنبه منتشر شد، با بیان این مطلب از قول بعضی از مسئولان اروپایی نوشت در حالی که شرکت های اتحادیه اروپا قربانی قوانین مربوط به اجرای تحریم علیه برخی از کشورها می شوند و بانک های اروپایی به خاطر نقض تحریم ها تنبیه و جریمه می شوند، منصفانه نیست که صادرات آمریکا، که بیشتر مواد خوراکی و دارویی و تجهیزات درمانی را شامل می شود، افزایش پیدا کند.

ماریت شاکه، یکی از نمایندگان پارلمان اروپا، در پاسخی کتبی به پرسش بلومبرگ در این زمینه گفت «تحریم های آمریکا علیه ایران، تاثرات نامطلوب ناخواسته ای روی فعالیت های تجاری اروپا گذاشته است.»

وی، که در کمیته روابط خارجی و تجارت بین المللی پارلمان اروپا نیز عضویت داشته و ماه دسامبر گذشته به ایران سفر کرده بود، همچنین می گوید «اتحادیه اروپا باید نگرانی خود را در این مورد به ایالات متحده منتقل کند.»

بلومبرگ در این گزارش به آماری که خود - بر مبنای گزارش های اداره آمار فدرال ایالات متحده - تهیه کرده، استناد کرده است. جزئیات این آمار در گزارش درج نشده، اما اطلاعات اداره آمار آمریکا از روند صعودی صادرات آن کشور به ایران در چند سال اخیر حکایت می کند.

صادرات ایالات متحده به ایران در سال ۲۰۱۰ معادل ۲۱۱ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار بود و این رقم در سال ۲۰۱۱ به بیش از ۲۳۳ میلیون، در سال ۲۰۱۲ به بیش از ۲۵۱ میلیون و در سال ۲۰۱۳ حدود ۳۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار رسید.

عمده کالاهای وارداتی ایران از آمریکا، برنج، خمیر کاغذ، سویا، لبنیات، تخم مرغ، تجهیزات پزشکی و دارویی بوده است.

اندکی پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ در ایران، و اشغال سفارت آمریکا در تهران و به گروگان گرفتن کارکنان و دیپلمات های آمریکایی شاغل در آن روابط دیپلماتیک دو کشور قطع شد و در سال های پس از آن به دلیل اعمال تحریم های اقتصادی علیه ایران روابط تجاری نیز به پائین حد ممکن رسید.

از سال ۲۰۰۳ میلادی و اختلاف بر سر ماهیت برنامه هسته ای ایران، تحریم های جدیدتر و سنگین تری توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد، ایالات متحده آمریکا و کشورهای اروپایی علیه علیه ایران وضع شد.

توافق موقت هسته ای آذر ماه سال ۱۳۹۲ بین ایران و قدرت های جهانی، فرصتی را برای ایران فراهم کرده است که در ازای برداشتن گام های مشخص از طرف ایران و کاستن بخشی از تحریم ها از طرف جامعه بین الملل، بتواند اقتصاد خود را، که به مشکلات فراوانی دچار شده، سامان دهد.
XS
SM
MD
LG