اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۲۵ مهر تحریمهای تازهای را در رابطه با نقض حقوق بشر علیه جمهوری اسلامی وضع کرد.
پلیس امنیت اخلاقی جمهوری اسلامی و رئیس آن، وزیر اطلاعات، رئیس پلیس امنیت سایبری، و سازمان بسیج مستضعفین از جمله تحریمشدگان هستند.
پیشتر گزارش شده بود که وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا قصد دارند داراییهای ۱۵ مقام جمهوری اسلامی را نیز مسدود و ورود آنها به اتحادیه اروپا را ممنوع کنند.
آنالینا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان، گفت که بر این اساس سرکوبگران زنان و جوانان و مردان ایرانی پاسخگو میشوند و پلیس امنیت اخلاقی از جمله نهادهای مورد تحریم خواهد بود.
همزمان چند وزیر اروپایی هشدار دادهاند چنانچه مداخله حکومت ایران در جنگ روسیه علیه اوکراین اثبات شود، تحریمهای بیشتری را علیه جمهوری اسلامی وضع خواهند کرد.
دمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین، نیز روز دوشنبه در توییتی گفت از اتحادیه اروپا خواسته پدافند هوایی و مهمات بیشتری در اختیار کشورش قرار دهد او همچنین از اتحادیه اروپا خواست ایران را به دلیل استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی تحریم کند.
نشریه پولیتیکو نیز روز دوشنبه به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد آمریکا تحریمهای بیشتری را علیه ایران وضع میکند.
این تحریمها که احتمالا اقتصادی و همچنین مربوط به صادرات ایران باشند، اشخاص ثالث کمککننده به جمهوری اسلامی و دولت روسیه را در بر خواهند گرفت.
گفتههای این مقام آمریکایی یک روز پس از انتشار خبر واشنگتنپست مبنی بر قصد ایران برای فروش موشک و همچنین پهپادهای بیشتر به روسیه میآید.
این مقام آمریکایی که نخواسته نامش فاش شود، گفته است هرکسی که مواد مورد استفاده در ساخت پهپادها یا موشکهای بالستیک به ایران بفروشد قطعا مورد تحریم آمریکا قرار خواهد گرفت.
او که از ارائه اظهار نظر درباره جزئیات تحریمها خودداری کرد، افزود ادعای جمهوری اسلامی مبنی بر نفروختن پهپاد به روسیه دروغ است و همه حالا این را میدانند.
وزیر امور خارجه لوکزامبورگ نیز روز دوشنبه هشدار داد اگر مداخله ایران در جنگ تحمیلی روسیه به اوکراین اثبات شود، تحریمهای اروپا علیه دولت ایران به چند فرد محدود نخواهد بود. رویترز نیز به نقل از دو دیپلمات اروپایی این مساله را تایید کرده است.
در همین ارتباط، وزیر امور خارجه دانمارک استفاده از پهپادهای ایرانی برای حمله به کییف را «قساوت» خواند و گفت اتحادیه اروپا باید «گامهایی واقعی» برای مقابله با این اقدام جمهوری اسلامی و نیز سرکوب معترضان در داخل ایران بردارد.
فرانسه و آلمان پیشتر عنوان کردهاند ایران با انتقال پهپادهایش به روسیه قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرده است.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به هنگام ورود به نشست از جستوجو برای یافتن «شواهد واقعی» درباره مشارکت ایران در جنگ روسیه علیه اوکراین خبر داد. او افزود که در جلسه روز دوشنبه دمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین، نیز شرکت خواهد کرد.
نشست امروز در حالی برگزار شد که جمهوری اسلامی تهدید کرده است «روابط دوجانبه ممکن است ادامه پیدا نکند.»
به نوشته نشریه آمریکایی «پولیتیکو»، ایران در روزهای اخیر به طور خصوصی دیپلماتهای اتحادیه اروپا را تحت فشار قرار داده تا دست از تحریم تهران در واکنش به سرکوب مرگبار معترضان بردارند، و هشدار دادهاست که این اقدام ممکن است روابط اروپا با ایران را بر هم بزند.