وزیران کشورهای اتحادیه اروپا روز دوشنبه برای بررسی راههای تقسیم مسئولیت در پاسخگویی به موج عظیم ورود پناهجویان به اروپا تشکیل جلسه میدهند. این جلسه در بروکسل یک روز قبل از موعد مجارستان به برخورد قانونی با افرادی است که بخواهند سرخود از مرز عبور کنند.
بخشهایی از اروپا، بویژه شرق این قاره، آلمان را در سرازیر شدن موج پناهجویان به اروپا مقصر میدانند. از سوی دیگر آلمان از این که برخی کشورهای دیگر اروپایی تمایلی به پذیرش پناهجویان و سبک کردن بحران نشان نمیدهند به ستوه آمده است.
زیگمار گابریل، معاون صدراعظم آلمان روز دوشنبه در نامهای به اعضای حزب متبوعش سوسیال دموکراتیک آلمان، پیشبینی کرد که آلمان میتواند ظرف سال جاری میلادی تا یک میلیون پناهجو را بپذیرد. آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان گفته است که کشورش مایل به پذیرش ۸۰۰ هزار پناهجو است.
بسیاری از پناهجویان مایل نیستند در هر کشوری که شد، ساکن شوند. برای تعداد بسیاری آلمان مقصد نهایی است و پای پیاده راه افتادهاند تا با عبور از چندین کشور خود را به آنجا برسانند. توماس دِمایزیر وزیر کشور آلمان گفت کسانی که به دنبال حمایت هستند نمیتوانند کشوری که مایل به حمایتشان است را انتخاب کنند.
مجارستان
در مجارستان وضع طور دیگری است. مقامات تلاش می کنند مرز کشورشان با صربستان را نفوذناپذیر کنند و برای این کار به سیم خاردار و تیغدار متوسل شدهاند. مقامات مجار میگویند از روز سهشنبه هر پناهجویی را که هنگام تلاش برای عبور غیرقانونی از مرز بگیرند، بازداشت میکنند.
آلمان موقتا قوانین کنترل گذرنامه را در مرز با اتریش برقرار کرده تا ورود موج پناهجویان و مهاجران را مهار کند. مقامات آلمانی کنترل گذرنامه را در مرز آغاز کردهاند.
توماس دِمایزیر روز یکشنبه گفت: "هدف از این کار توقف موج فعلی پناهجویان به آلمان و برقراری نظم و ترتیب است."
آلمان و اتریش اخیرا برای کاهش شمار پناهجویان در مجارستان اعلام کردند که به آنان اجازه ورود میدهند.
اسلواکی مرزهایش با اتریش و مجارستان را سفت و سخت و مقررات منع رفت و آمد برقرار کرده است. وزیر کشور اسلواکی روز دوشنبه گفت این کشور ۲۲۰ مامور مضاعف را در مرزها مستقر کرده است. او گفت این اقدام در هماهنگی با اتریش، مجارستان و جمهوری چک صورت گرفته است.
در جستجوی زندگی بهتر
بیش از ۴۳۰ هزار پناهجوی مهاجر عمدتا از سوریه و عراق به سودای زندگی بهتر دریای مدیترانه را درنوردیده و خود را به اروپا رساندهاند. به گفته سازمان بینالمللی مهاجرت در این مسیر حدود سه هزار نفر جان باختهاند.
روز یکشنبه دستکم ۲۸ نفر در اثر واژگون شدن قایق در آبهای یونان غرق شدند. چند نفر دیگر هم در آب های جنوب شرق دریای اژه نجات یافتند.
پلیس اتریش میگوید روز یکشنبه ۴۲ نفر را از کامیون یخچالدار مخصوص حمل و نقل گل در یکی از شاهراههای نزدیک مرز آلمان نجات داده است. دو عراقی که گمان میشود قاچاقچی هستند بازداشت شدند.
از ماه گذشته و زمانی که اجساد یخزده ۷۱نفر در کامیون یخچالداری در شرق اتریش کشف شد، مقامات امنیتی تمهیدات امنیتی در این زمینه را متمرکزتر ساختهاند.
دیدار کامرون با پناهجویان
دیوید کامرون نخستوزیر بریتانیا روز دوشنبه طی اقدامی از پیش اعلامنشده در لبنان با آوارگان سوریهای ملاقات کرد که قرار است به بریتانیا منتقل شوند. بریتانیا گفته که حاضر است ۲۰ هزار پناهجو را طی پنج سال بپذیرد. کامرون همچنین در این سفر با تمام سالم نخستوزیر لبنان دیدار کرد.
روز جمعه وزیران خارجه مجارستان، جمهوری چک، لهستان و اسلواکی تقاضای همتایانشان از کشورهای ثروتمند اروپا یعنی آلمان و لوکزامبورگ مبنی بر پذیرش اجباری سهمیه پناهجویان را رد کردند. طبق طرحی از سازمان ملل متحد تقسیم ۱۶۰ هزار پناهجو در ۲۸ کشور اتحادیه اروپا مجاز است.
وزیر کشور رومانی روز یکشنبه گفت کشورش تقاضای اتحادیه اروپا برای پذیرش ۴۶۵۰ پناهجوی مضاعف بر ۱۷۸۵ نفری که پیشتر قبول کرده بود را رد کرد.
گابریل اوپرا روز یکشنبه و یک روز قبل از نشست وزیران اتحادیه اروپا در بروکسل گفت طبق دستور صریحی از نخستوزیر، تقاضای فوق را رد میکند.
واکنش آمریکا
پناهجویان سوری موضوع بحث کنگره آمریکا نیز شده است. جان مککین سناتور جمهوریخواه که از پیش از ظهور گسترده داعش در منطقه برای وادار کردن دولت آمریکا به کمک به مخالفان سوری کمپین میکرد ازپناه دادن به آوارگان سوری دفاع کرد.
دولت آمریکا تصمیم دارد ۱۰ هزار نفر از پناهجویان را بپذیرد. ولی حتی این رقم کوچک هم موجب نگرانی برخی مقامات آمریکایی است چون در گذشته تروریستها برای انجام حملات تروریستی در آمریکا تلاش کردند و داعش نیز اخیرا اعلام کرده که عوامل نفوذی خود را در داخل این پناهندگان بکار میگیرد.
مایک مککال رییس جمهوریخواه کمیته امنیت داخلی مجلس نمایندگان از قانونگذارانی است که براین نگرانی تاکید دارد: "از دید امنیت ملی من حرف داعش را وقتی که گفت از بحران پناهندگان برای نفوذ عواملشان به داخل غرب استفاده خواهند کرد جدی میگیرم. ما بایدبه این بحران توجه کنیم ولی میتواند سیاست خطرناکی باشد."
جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید در این زمینه گفت پناهندگان سوری بطور کامل بررسی میشوند: "وقتی پای امنیت ما در میان است کوتاهی نمیکنیم. بنابراین برای تسریع روند اعطای پناهندگی تلاش خواهد شد ولی نه به هزینه فدا کردن اقدامات احتیاطی امنیتی قوی."
از طرف دیگر قانونگذارانی از هر دو حزب کنگره که وظیفه نظارت بر کار سازمانهای جاسوسی کشور را دارند هفته پیش ابراز نگرانی کردند که ممکن است به دلایل سیاسی گزارشهای اطلاعاتی آمریکا در مورد تهدید داعش عمدا کم اهمیت جلوه داده شده باشد.
این در پی گزارشی مبنی بر شکایت ۵۰ مامور اطلاعاتی فرماندهی مرکزی آمریکا به بازرس عمومی پنتاگون بود که شکایت کردهاند گزارشهای آنها در مورد عملیات آمریکا علیه داعش ویرایش شده که به آن تصویر مثبت تری ببخشد.