اعضای اتحادیه اروپا هفتم تیرماه در بروکسل رهبران سیاسی این بلوک برای پنج سال آینده را معرفی و اعلام کردند. کایا کالاس نخستوزیر استونی، سکان هدایت سیاست خارجی اتحادیه اروپا را از جوزپ بورل اسپانیایی تحویل خواهد گرفت.
براساس تصمیم روز پنجشنبه ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، اورزولا فون درلاین به مدت پنج سال دیگر به عنوان رئیس کمیسیون اروپا معرفی شد و آنتونیو کوستا نخست وزیر سابق پرتغال، رئیس جدید شورای اروپا در کنار خانم کایا کالاس هسته اصلی رهبری این اتحادیه را در پنج سال آینده تشکیل خواهند داد.
انتخاب فوندرلاین و کالاس هنوز نهایی نیست و نیاز به تأیید پارلمان اروپا دارد ولی کوستا که به طور خودکار توسط همتایان سابق خود انتخاب شده مستقیما به دفتر کارش خواهد رفت.
این انتخابها با مخالفت جورجیا ملونی نخستوزیر ایتالیا و ویکتور اوربان از مجارستان روبرو شد. در مقابل، مقامات آلمان و فرانسه از این فرایند حمایت کردند.
رسانههای اروپایی معتقدند انتخاب فون در لاین، کوستا و کالاس، تنوع سیاسی و جغرافیایی اتحادیه را منعکس و توازن جنسیتی را حفظ میکند. علاوه بر این، کوستا به اولین فرد غیرسفیدپوست تبدیل میشود که یکی از مناسب ارشد اتحادیه اروپا را کسب میکند.
انتخابات دوره جدید اتحادیه اروپا از ۱۶ تا ۲۰ خرداد در کشورهای عضو این اتحادیه برگزار شد که در نهایت ۷۲۰ نماینده از احزاب عمدتا راست، به پارلمان اروپا راه یافتند.
یکی از چالشهای رهبران پیشین اتحادیه اروپا در موضوع ایران «تروریستی» اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود. در حالیکه اورسلا فندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا زمستان ۱۴۰۱ در میانه اعتراضات سراسری مردم ایران از این اعلام حمایت کرد، جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با این رویکرد مخالفت بود.
بورل روز ۳ بهمن ۱۴۰۱ به هنگام ورود به اجلاس شورای وزیران اروپا که یکی از دستور کارهای آن بررسی تحریمهای تازه علیه جمهوری اسلامی به دلیل سرکوب خونین معترضان در ایران بود، گفت که برای قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی، ابتدا باید دادگاه یکی از کشورهای عضو حکم صادر کند تا این اتحادیه بتواند وارد عمل شود.
به گزارش رویترز مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همان زمان گفت: «نمیتوانید بگویید چون از شما خوشم نمیآید پس تروریست هستید.»