چند کشور عضو اتحادیه اروپا قصد دارند با استناد به یک حکم دادگاه دوسلدورف آلمان در مورد پرونده آتشسوزی در عبادتگاه یهودیان در شهر بوخوم، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست این اتحادیه از سازمانهای تروریستی قرار دهند.
خبرگزاری دولتی آلمان، د پ آ، روز دوشنبه ۷ خرداد گزارش داد براساس اطلاعاتی که از نشست اخیر وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل بهدست آورده، سرویس حقوقی شورای اروپا تأیید کرده که حکم دسامبر گذشته دادگاه دوسلدورف میتواند برای اضافه کردن نام سپاه پاسداران به فهرست تروریسم این بلوک اروپایی کافی باشد.
این حکم پس از حمله به کنیسهای در شهر بوخوم صادر شد که در نتیجه آن یک شهروند آلمانی-ایرانی به دو سال و ۹ ماه حبس محکوم شد. دادگاه دوسلدورف اعلام کرد او از سوی فردی در ایران به نام «رامین یکتاپرست» برای این کار اجیر شده بود.
به گفته مقامهای امنیتی آلمان، یکتاپرست رهبر یک باند تبهکار بوده و با سپاه پاسداران نیز همکاری داشته است.
اتحادیه اروپا، و در راس آن جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی آن، پیش از این بارها تاکید کرده شناسایی سپاه به عنوان سازمان تروریستی «از نظر قانونی» امکانپذیر نیست، زیرا مستلزم تصمیم دادگاه ملی یا حکمی از سوی یک مقام اداری است.
یی وان ری، نماینده پارلمان آلمان، ضمن بازنشر پست خبرگزاری آلمان در شبکه اجتماعی ایکس، آن را یک «خبر خوب» خواند و خطاب به مردم معترض ایران نوشت «این اتفاق بهخاطر تلاشهای خستگیناپذیر شما در حال رخ دادن است.»
او در ادامه نوشت، «ما شما را میبینیم. ما مبارزه شما را میبینیم. ما در کنار شما میایستیم. اما به یاد داشته باشید: اتحادیه اروپا برای قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست تروریسم نیاز به اجماع دارد. بیایید به مبارزه ادامه دهیم.»
دولت ایالات متحده از سال ۲۰۱۹ میلادی رسماً نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را وارد فهرست خود از سازمانهای تروریستی خارج کرد. پیش از آن وزارت خزانهداری ایالات متحده در اکتبر ۲۰۱۷ سپاه را در فهرست گروههای تروریستی قرار داده بود.
بحرین و عربستان سعودی هم از اکتبر ۲۰۱۸ سپاه را در فرهست سازمانهای تروریستی خود قرار دادهاند.
دیپلماتهای اتحادیه اروپا در حالی در مورد قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی تردید دارند که نمایندگان پارلمان اروپا در ۱۹ ژانویه ۲۰۲۳، به اضافه کردن نام سپاه به فهرست گروههای تروریستی رأی مثبت دادند.
در روزهای گذشته نیز پارلمان کانادا برای دومین بار و با اکثریت آرا نسبت به اعلام تروریستی بودن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رای مثبت داد و توپ را بار دیگر در زمین دولت لیبرال جاستین ترودو نخست وزیر این کشور انداخت.
قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی کشورهای غربی، مهمترین خواسته مخالفان جمهوری اسلامی است، بهویژه پس از اعتراضات سراسری مردم ایران در سال ۱۴۰۱ که به جنبش «زن زندگی آزادی» معروف شد.