به دنبال سقوط پی در پی ارزش لیر ترکیه، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، اعلام کرد اقدامات فوقالعادهای را با هدف حفاظت از سپردههای مردم در بانکها و در برابر نوسانات ارزی که این کشور در هفتههای اخیر شاهد آن بوده است، اتخاذ میکند.
به گزارش آسوشیتدپرس، با اعلام این تصمیم اردوغان، ارزش لیر روز سه شنبه رشد قابل توجهی داشت.
در حالی که واحد پول ترکیه روز دوشنبه بار دیگر سقوط کرده بود و هر یک دلار آمریکا با ۱۸.۳۷ لیر مبادله میشد، اما پس از اعلام تصمیم اردوغان، لیر یک شبه رشد کرد و به ۱۱.۰۹ در برابر هر دلار رسید. با این حال در معاملات بعدی روز سهشنبه بار دیگر ارزش پول ترکیه کاهش یافت و به ۱۳.۰۱ در برابر هر دلار آمریکا رسید.
ارزش لیر ترکیه از ماه سپتامبر، زمانی که بانک مرکزی این کشور شروع به کاهش نرخ بهره کرد، با کاهش شدیدی روبهرو شده است.
اردوغان با دنبال کردن یک سیاست نامتعارف اقتصادی، با وجود تورم سرسام آور کاهش نرخ بهره بانکی را ادامه داده است.
پیشتر رویترز گزارش داده بود که آقای اردوغان تصمیم خود برای کاهش نرخ بهره بانکی را اقدامی «مبتنی بر آموزههای اسلامی» خوانده است.
تضعیف لیر قیمتها برای مصرفکنندگان را افزایش داده و باعث شده است که کالاهای وارداتی، سوخت، و اقلام مورد نیاز مصرف روزانه گرانتر شود.
بسیاری از مردم این کشور ۸۴ میلیون نفری برای خرید مواد غذایی و سایر کالاهای اساسی دچار مشکل شدهاند و برای حفظ پسانداز خود به سمت تهیه ارزهای خارجی و طلا هجوم آوردهاند.
اردوغان روز دوشنبه در واکنش به این وضعیت گفت که در مواردی که کاهش ارزش لیر در برابر ارزهای خارجی، از نرخ بهره بانکی بیشتر شود، دولت زیان دارندگان سپرده لیر را پوشش خواهد داد.
اما منتقدان اردوغان میگویند که سیاست اعلام شده او نمیتواند دوام داشته باشد و بودجه عمومی را در برابر نوسانات ارز آسیبپذیرتر میکند. آنها همچنین میگویند که این سیاست میتواند باعث تورم بیشتر شود.
علی باباجان، وزیر دارایی سابق دولت اردوغان که اکنون رهبر یک حزب اپوزیسیون است، تصمیم جدید رئیس جمهوری ترکیه را «افزایش نرخ بهره پنهان» توصیف کرده است.
رئیسجمهوری ترکیه معتقد است که نرخهای بهره بالا باعث تورم میشود، تفکری که در تضاد با اصول اثبات شده اقتصادی است.