قطع مکرر و طولانیمدت برق که اغلب در ایران بدون اعلام قبلی صورت میگیرد و موجب مختل شدن زندگی شهروندان و زیان کسب و کارها میشود، اعتراضها و انتقادهایی را به دنبال داشته است؛ در این حال وزیر نیروی جمهوری اسلامی به جای حل بحران کمبود برق گفته است که مردم پنکه را جایگزین کولر کنند.
بنا بر گزارشهای رسیده به صدای آمریکا و منتشر شده در رسانههای اجتماعی، کمبود برق و قطع ناگهانی آن که در برخی مناطق در شبانهروز چند بار اتفاق میافتد و هر بار ساعتها طول میکشد، زندگی شهروندان را با مشکلاتی مواجه کرده است.
دو شهروند ساکن فردیس روز چهارشنبه هفتم شهریور در گفتوگوهایی جداگانه به صدای آمریکا گفتند که در روزهای گذشته بارها قطع برق ناگهانی را تجربه کردهاند.
به گفته یک منبع، به دلیل این که آب شهری فردیس از چاه تأمین میشود، قطع برق موجب میشود «فشار آب بسیار کم بشود، به طوری که عملا نمیتوان از آن برای مصارف روزانه استفاده کرد و باید مدت طولانی شیر را باز بگذاریم تا مثلا یک دبه را پر کنیم و بعد برای مصرف از آن استفاده کنیم.»
منبع دیگر که ساکن یک مجتمع آپارتمانی است، گفت: «با قطع برق، عملا آب هم قطع میشود، چون پمپ آب دیگر کار نمیکند و با این وضع ما زندگی نداریم.»
کمبود برق، قطع گسترده آن را در مناطق مختلف ایران به دنبال داشته است.
یک گزارش ویدئویی از لارستان در استان فارس نشان میدهد که دهها تن از شهروندان در اعتراض به قطع شدن مکرر برق در مقابل فرمانداری تجمع کردهاند و خطاب به مسئولان شعار میدهند: «بیعرضه! بیعرضه!»
یک گزارش شهروندی دیگر که به صدای آمریکا رسیده، تابلو یک خیابان به نام «برق» را نشان میدهد که معترضان نام آن را به «بی برق» تبدیل کردهاند.
گزارشهای متعددی نیز از خراب شدن خمیر نان در نانواییها بر اثر قطع شدن ناگهانی برق منتشر شده است.
در این گزارش تصویری، یک نانوا در حال خالی کردن خمیر فاسد شده به دلیل قطع برق، خطاب به مقامات مسئول میگوید: «این ضرری است که برای ناکارآمدی شما میدهم. نامردی تا کی؟ بروید نان حلال بخورید. در یک هفته ۳۲ کیسه نان خشک، معادل نان خشک پنج سال، درست کردم. مگر چه قدر درآمد داریم؟»
یک نانوا در تبریز نیز با نشان دادن خمیری که در دستگاه مانده، به زبان ترکی میگوید، «دو کیسه آرد را خمیر کردهام که نان بپزم، برق رفته و خمیر مانده. چه کسی پاسخگو خواهد شد؟ فردا هم میخواهند بگویند سهمیه آرد گران شد.»
قطع برق اعتراض کاربران در شبکههای اجتماعی را نیز برانگیخته است و برخی کاربران روایتهای شخصی خود را درباره آن منتشر کردهاند.
یک کاربر نوشته است: «برق خانه قطع شد. با خودم گفتم بروم بیرون خرید کنم تا برگردم برق آمده. تا چند تا چهارراه آنورتر بیشتر مغازهدارها و کارمندان فروشگاهها توی خیابان نشسته بودند چون ترازویشان کار نمیکرد. اکثر عابر بانکها هم خاموش بودند.»
کاربری دیگر گفته است: «برق محل کار ما هم رفته و این دیگر غیرقابل تحمل است که تمام برنامه کاری و درآمدزایی ملت با مشاغل گوناگون و حتی جان مردم را در خطر قرار میدهد.»
در این حال، عباس علیآبادی، وزیر نیرو در دولت چهاردهم جمهوری اسلامی، لبخندزنان میگوید مردم «در گذشته که برق نبود از روشهایی استفاده میکردند که این دوره خاص را پشت سر بگذارند» و توصیه میکند که همچون کشورهایی مثل ژاپن، «به جای استفاده از سیستمهای سرمایشی انرژیبر از پنکه استفاده بکنید.»
هاتف مطهری، کارشناس علوم سیاسی و از کاربران ایکس، نیز با ذکر تجربه شخصی خود گفته است: «در دمای ۴۲ درجه، دو ساعت برق نداشتیم. بعضی از همسایگان به دلیل قطع پمپ آب نداشتند. اینترنت هم به علت قطع برق آنتن، قطع شد.»
او تأکید کرده است: «دقیقا موقعی که آقای خامنهای و دولت منصوبش باید با این ابربحران ناترازی در کشور روبهرو میشدند، اصلاحطلبان پیشمرگش شدند و نجاتش دادند.»
عطا حسینیان، روزنامهنگار حوزه انرژی، پیشتر در گفتوگو با صدای آمریکا گفت که قطع برق در ایران همزمان با صادرات آن به عراق، «دردآور» است و همین آقایان سال گذشته بر اساس آمار شرکت توانیر در اوج مصرف یعنی شش ماه نخست سال مقدار قابل توجهی برق، یعنی «۷۰ برابر» برق مصرفی مردم ایران به عراق صادر شد.