لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۳۲

۱۱ روز تا انتخابات؛ اختلاف هسته ای روحانی-جلیلی


اختلاف سعید جلیلی و حسن روحانی مذاکره کننده هسته ای فعلی و سابق جمهوری اسلامی در صدر خبرهای انتخاباتی قرار گرفته است.

ستاد انتخاباتی حسن روحانی در بیانیه ای به اظهارات ستاد انتخاباتی جلیلی واکنش نشان داد. پیش از این علی باقری، معاون سعید جلیلی در شورایعالی امنیت ملی و رییس ستاد انتخاباتی جلیلی، از اقدامات تیم مذاکره هسته ای سابق بدون مشورت با رهبر جمهوری اسلامی انتقاد کرده بود.

روز دوشنبه ستاد روحانی اقدامات او در زمان دبیری شورایعالی امنیت ملی را با اطلاع رهبر دانست و از ستاد جلیلی پرسید، «آیا شما، به عنوان مذاکره کنندگان فعلی هسته ای ایران، اجازه دارید بدون هماهنگی و تایید رهبری ، تصمیم مهمی اتخاذ کنید که مذاکره کنندگان قبلی را به چنین کاری متهم می کنید؟»

حسن روحانی در بیانیه اش، به ناکارآمدی و بی اطلاعی تیم مذاکره کننده هسته ای ایران در سالهای اخیر اشاره کرد و اعلام کرد، آنها در یکی از مذاکرات در ژنو «سند دو صفحه ای حاوی غلط های شکلی و محتوائی به گروه ۵+۱» تحویل دادند که به گفته آقای روحانی، گروه ۵+۱، «واکنش دور از ادب» به نمایندگان ایران داده است.

آقای روحانی از مذاکره کنندگان فعلی هسته ای خواسته است شجاعت داشته باشند و مانند او کتاب خاطرات شان را بنویسند.

انتقاد روحانی از جلیلی با اظهار مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی همزمان شده است.

یوکیا آمانو روز دوشنبه گفت که مذاکرات هسته ای با ایران به صورت یک «دور باطل» در آمده است.

استراتژی سپاه
سایت خبری دیگربان که خبرهای محافظه کاران را زیر نظر دارد، در مطلبی تحلیلی نوشت که بعد از رد صلاحیت های شورای نگهبان، آیت الله خامنه ای، سپاه را از دخالت در انتخابات منع کرده است.

دیگربان نوشت: «علی خامنه‌ای٬ رهبر جمهوری اسلامی پس از رد صلاحیت اسفندیار رحیم‌مشایی و اکبر هاشمی رفسنجانی از سوی شورای نگهبان٬ به سپاه و بسیج به طور شفاهی تذکر داده در این دوره از انتخابات به نفع هیچ نامزدی فعالیت نداشته باشند. علت منع ورود این نیروهای نظامی در این دوره از انتخابات٬ اطمینان مقام‌های بلندپایه جمهوری اسلامی از پیروزی یکی از چهار نامزد مورد نظر آقای خامنه‌ای اعلام شده است.»

علی‌اکبر ولایتی٬ محمدباقر قالیباف٬ غلامعلی حداد عادل و سعید جلیلی چهار نامزدی هستند که پیروزی یکی از آن‌ها برای رهبر جمهوری اسلامی و فرماندهان سپاه در این دوره از انتخابات مسجل شده است.

به گفته منتقدان دولت، جمهوری اسلامی ایران با استفاده از بسیج و سپاه در دو انتخابات قبلی ریاست جمهوری در نتایج انتخابات تغییر ایجاد کرد اما دیگربان نوشته اینبار «مقام‌های جمهوری اسلامی برخلاف انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ مهندسی انتخابات این دوره را یک مرحله به عقب‌ برده و مسئولیت آن را بر عهده شورای نگهبان قرار داده بودند که این شورا نیز با رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی و رحیم‌مشایی از عهده این کار به خوبی برآمد.»

از سعید جلیلی به عنوان نامزد مورد تایید رهبر یاد می شود و بنظر می رسد سپاه از او حمایت کند اما در روزهای اخیر، برخی نیروهای سپاه از محمدباقر قالیباف حمایت کرده اند. رستم قاسمی، رییس سابق قرارگاه خاتم الانبیا و قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس، از حامیان قالیباف هستند. محسن رضایی، فرمانده سابق سپاه پاسداران هم در میان این نیروی نظامی حامیانی دارد.

بد شانسی رهبر
محمدرضا باهنر نایب رییس مجلس شورای اسلامی می گوید: «حضرت آقا در زمان رهبری شان از روسای جمهور شانس نیاوردند و ان شاءالله چهارمین رییس جمهور خوب باشد، نمی خواهم با صدر اسلام مقایسه کنم که چهارمین آن خوب بود.»

اشاره او به اختلاف روسای جمهوری سابق با آیت الله خامنه ای است. از زمان رهبری علی خامنه ای به ترتیب، اکبر هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی و محمود احمدی نژاد در ۲۴ سال گذشته رهبر بوده اند.

هرچند هاشمی رفسنجانی کمتر با رهبر اختلاف علنی داشت اما دو هفته پیش شورای نگهبان مورد تایید رهبر، او را رد صلاحیت کرد و مانع حضور دوباره اش در انتخابات شد.

محمد خاتمی هم با اینکه بارها مورد حمایت رهبر بود اما بعد از دوران ریاست جمهوری بارها مورد انتقاد آیت الله خامنه ای قرار گرفت.

محمود احمدی نژاد تنها رییس جمهوری بود که مورد حمایت همه جانبه آیت الله خامنه ای بود اما او هم در دو سال اخیر با رهبر جمهوری اسلامی به اختلاف رسید.

عقب نشینی مناظره
با اعتراض نامزدها به مناظره اول تلویزیون دولتی ایران، مسوولان برگزاری مناظره تصمیم گرفتند تغییراتی در آن بدهند.

ناصر سراج، نماینده دادستان کل کشور در کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد که سوالات تستی و تصویری دیگر در دو مناظره باقی مانده نامزدهای انتخاباتی تکرار نمی شود.

در مناظره اول نامزدها که جمعه ۱۰ خرداد برگزارشد، نامزد ها به سوالاتی که تنها حق داشتند پاسخ بله یا خیر بدهند، اعتراض کردند. همچنین بخشی وجود داشت که عکسی نشان داده می شد و از نامزدها درباره آن عکس توضیح خواسته می شد.

نامزدها و منتقدان به این شیوه برگزاری مناظره اعتراض داشتند.

دردسر درست نکنید

دادستان کل ایران به نامزدها و حامیان شان هشدار داد برای مردم دردسر درست نکنند.

به گزارش خبرگزاری فارس، غلامحسین محسنی اژه ای بدون توضیح واژه دردسر گفت: «نامزدها و هوادارن شان نباید دردسری برای مردم ایجاد کنند.»

وی همچنین قوه قضائیه را مسوئول پیشگیری از جرم دانست و اعلام کرد: «این قوه در جاهایی که لازم است تذکرات لازم را ارائه می دهد. اگر جرم انتخاباتی واقع شود بر حسب وظیفه قانونی رسیدگی می شود.»

نامزدها:
سعید جلیلی نامزد انتخابات در دانشگاه تهران گفت: « اسلام ناب در یک کلمه، ولایت مطلقه فقیه است.»

به گزارش ایسنا، در این مراسم یک دانشجوی دختر قرآن بدست از سعید جلیلی خواست قسم بخورد که در تمامی عرصه ها جانش را فدای مقام معظم رهبری می کند که سعید جلیلی گفت: «ان شاءالله که هستیم.»

محسن رضایی در بخشی از پیام تبلیغاتی اش برای ایرانیان خارج از کشور گفت: «اقتصاد ایران صاحب ندارد... برای هر وزارتخانه ۴ تا ۵ کاندیدا دارم.»

محمد غرضی دیگر نامزد انتخابات در سخنانی انتقادی گفت: «قره قروت و دسته بیل را هم از چین وارد می کنیم.»
او که در مسجدی در شهر کرج سخنرانی نی کرد درباره حجاب خانم ها گفت: «مقابله با بدحجابی جزو وظایف من نیست.»

غرضی در اظهار نظر دیگری گفت: «آمده ام غفلت ها را جبران کنم.»

غلامعلی حدادعادل در دانشگاه آزاد سخنرانی کرد و با انتقاد از عملکرد دانشگاه ها گفت: «دانشگاه های ما بازیچه دست احزاب و گروه های سیاسی شده اند.»
حدادعادل افزود: «در هشت سال اخیر به دلیل دیگری مخالفت با دانشگاه آزاد آغاز شد و این دانشگاه از تاثیر موضع گیری سیاسی برکنار نبود البته خود دانشگاه آزاد نیز با وزارت علوم دو رقیب بودند.»
XS
SM
MD
LG