دهها میلیون تن از مردم آلمان روز یکشنبه پنجم اسفند برای انتخاب نمایندگان پارلمان جدید و تعیین دولت آینده این کشور پای صندوقهای رأی خواهند رفت. این انتخابات، سرنوشت رهبری بزرگترین اقتصاد اروپا را مشخص خواهد کرد و بر سیاستهای اتحادیه اروپا، ناتو و روابط با ایالات متحده تأثیر خواهد گذاشت.
اولاف شولتس، صدراعظم فعلی و رهبر حزب سوسیال دموکرات؛ فریدریش مرتس، نامزد حزب دموکرات مسیحی؛ روبرت هابک، معاون صدراعظم از حزب سبزها؛ و آلیس وایدل، رهبر حزب آلترناتیو برای آلمان که در رسانه ها از آن به عنوان حزبی با گرایش «راست افراطی» نام میبرند، چهار نامزد اصلی برای تصدی مقام صدراعظمی عستند.
نظرسنجیهای پیش از انتخابات نشان میدهند که حزب تحت رهبری فریدریش مرتس با حدود ۳۰ درصد پیشتاز است و حزب آلترناتیو برای آلمان با ۲۰ درصد در جایگاه دوم قرار دارد. احزاب سوسیال دموکرات و سبز نیز در رتبههای بعدی قرار دارند.
در این حال، برخی نظرسنجی ها حاکی از آن است که حزب چپ آلمان در روزهای اخیر وضعیت بهتری را در روزهای پیش از انتخابات پیدا کرده است.
با توجه به نتایج نظرسنجیها، احتمال دارد فریدریش مرتس جانشین اولاف شولتس شود، اما ترکیب نهایی دولت به نتیجه مذاکرات برای تشکیل ائتلاف بستگی دارد. احزاب اصلی اعلام کردهاند که با حزب آلترناتیو برای آلمان همکاری نخواهند کرد.
حدود ۵۹.۲ میلیون تن از جمعیت ۸۴ میلیونی آلمان واجد شرایط رأی دادن هستند. پارلمان جدید شامل ۶۳۰ کرسی در بوندستاگ خواهد بود و این نمایندگان، صدراعظم جدید را انتخاب خواهند کرد.
در مجموع، ۲۹ حزب در انتخابات حضور دارند، اما انتظار میرود بین ۵ تا ۸ حزب موفق به کسب حد نصاب ۵ درصد آرا برای ورود به پارلمان شوند.
سیستم انتخاباتی آلمان معمولاً اکثریت مطلق را به یک حزب نمیدهد، به همین دلیل انتظار میرود مذاکرات برای تشکیل دولت ائتلافی آغاز شود.
انتخابات زودهنگام در پی فروپاشی دولت ائتلافی شولتس در نوامبر سال گذشته میلادی برگزار میشود. اختلافات میان احزاب بر سر احیای اقتصادی که دو سال متوالی کوچک شده است، باعث سقوط دولت شد.
یکی از دیگر چالشهای اصلی، مدیریت مهاجرت غیرقانونی است که از موضوعات کلیدی در کارزارهای انتخاباتی بوده است.
فریدریش مرتس اعلام کرده است که در صورت پیروزی، قصد دارد تا اواسط آوریل سال جاری میلادی دولت جدید را تشکیل دهد. تا آن زمان، دولت موقت شولتس وظایف اجرایی را بر عهده خواهد داشت.