لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۹

گاهشمار تحولات مصر از آغاز «بهار عربی» ۲۰۱۱


عکس از آرشیو
عکس از آرشیو

مردم مصر از روز دوشنبه برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری آن کشور به پای صندوق‌های رأی رفتند؛ انتخاباتی که سه روز طول خواهد کشید و نشانه‌ها از پیروزی عبدالفتاح السیسی فرمانده پیشین نیروهای مسلح و رئیس جمهوری کنونی حکایت دارند.

خبرگزاری رویترز به همین مناسبت در گزارشی نگاهی انداخته است به مهم‌ترین تحولات مصر از آغاز تظاهرات مردمی موسوم به «بهار عربی» در سال ۲۰۱۱، که منجر به سقوط حسنی مبارک و قدرت گرفتن موقت اسلامگرایان با ریاست جمهوری محمد مرسی شد.

۲۰۱۱

ژانویه – تظاهرات مردمی علیه حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر کشور را فرا گرفت. معترضان خواستار دموکراسی و پاسخگویی دولت به مردم شدند. نیروهای امنیتی صدها نفر را کشتند و ارتش به حالت آماده باش در آمد.

فوریه – حسنی مبارک پس از گذشت ۱۸ روز از تظاهرات خیابانی از مقام خود کناره گیری کرد و ارتش کنترل اوضاع را در دست گرفت.

۲۰۱۲

از نوامبر ۲۰۱۱ تا ژانویه ۲۰۱۲ – اسلامگرایان پیروز انتخابات پارلمانی شدند. گروه اخوان المسلمین بزرگترین بلوک اکثریت را تشکیل داد.

ژوئن – نخستین انتخابات آزاد ریاست جمهوری برگزار شد و ۱۳ نامزد در آن به رقابت پرداختند. انتخابات به دور دوم کشیده شد و دو نفر اول، محمد مرسی نامزد اخوان المسلمین و احمد شفیق نخست وزیر سابق، در آن به رقابت پرداختند. مرسی با کسب نزدیک به ۵۲ درصد آرا پیروز شد.

نوامبر – محمد مرسی رئیس جمهوری جدید مصر، فرماندهان ارشد نیروهای مسلح را برکنار و همزمان ژنرال عبدالفتاح السیسی را به عنوان وزیر دفاع و فرمانده کل ارتش منصوب کرد.

دسامبر – مرسی خواستار تغییر قانون اساسی از تغییر یک همه پرسی جنجال برانگیر شد و این موضوع باعث درگیری بین اسلامگرایان و مخالفان آنها شد.

۲۰۱۳

ژوئن – تظاهرات گسترده‌ای علیه محمد مرسی به راه افتاد و تظاهرکنندگان ضمن شکایت از فقر و بی‌ثباتی در کشور، خواستار برکناری او شدند.

ژوئیه – نیروهای ارتش، به فرماندهی عبدالفتاح السیسی، محمد مرسی را برکنار و او را همراه با رهبران ارشد اخوان المسلمین بازداشت کردند.

اوت – صدها تن از حامیان مرسی در دو نقطه قاهره به ضرب گلوله ماموران امنیتی کشته شدند و گروه‌های مدافع حقوق بشر این حادثه را بدترین کشتار در تاریخ نوین مصر خواندند.

۲۰۱۴

ژوئیه – سیسی با وعده بازگرداندن ثبات و آرامش و بهبود اوضاع اقتصادی و با کسب ۹۷ درصد آرا به مقام ریاست جمهوری رسید.

نوامبر – پیکارجویان اسلامگرا در صحرای سینا با گروه افراطی «دولت اسلامی» یا داعش بیعت کردند و بدین تریب شاخه‌ای از این گروه جهادی، که در عراق و سوریه فعال است، در مصر ایجاد شد.

۲۰۱۵

ژوئن – دادستان کل مصر در یک بمبگذاری در قاهره، که پیکارجویان اسلامگرا مظنون اصلی آن هستند، کشته شد. حملات فزاینده جهادیون در ماه‌های آتی جان تعداد بیشتری از نیروهای امنیتی و همچنین غیرنظامیان، از جمله مسیحیان، را هدف گرفت.

۲۰۱۶

نوامبر – مصر با صندوق بین المللی پول برای دریافت یک خط اعتباری ۱۲ میلیارد دلاری به توافق رسید. همزمان با سیر نزولی ارزش پول مصر و ادامه سیاست‌های ریاضتی، اکثریت مردم در وضعیت نامناسب اقتصادی قرار دارند.

۲۰۱۷

مارس – حسنی مبارک پس از شش سال حبس از زندان آزاد و کلیه اتهامات، از جمله فساد و کشتار تظاهرکنندگان در سال ۲۰۱۱ – از او رفع شد.

نوامبر – در یکی از خونبارترین حملات در سال‌های اخیر، پیکارجویان اسلامگرا بیش از ۳۰۰ نفر از مردم عادی را در مسجدی در صحرای سینا به قتل رساندند.

۲۰۱۸

مارس – عبدالفتاح السیسی در پی کسب دومین دوره ریاست حمهوری خود است. او تنها یک رقیب در برابر خود دارد. بسیاری از منتقدان او با این ادعا که هدف ارعاب قرار گرفته‌اند، کازارهای انتخاباتی خود را متوقف و از شرکت در انتخابات انصراف دادند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG