لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۰۶

برگزاری اولین انتخابات آزاد ریاست جمهوری مصر



سربازان ارتش کنترل امنیت حوزه های اخذ رای را برعهده دارند
سربازان ارتش کنترل امنیت حوزه های اخذ رای را برعهده دارند
۱۵ ماه پس از سقوط حسنی مبارک، رییس جمهوری سابق مصر، مردم این کشور روز چهارشنبه برای شرکت در اولین انتخابات آزاد ریاست جمهوری پس از چند دهه، صف کشیدند.

خبرگزاری اسوشیتدپرس از مصر گزارش می دهد که مردم در صف های رای درباره کاندیداها بحث می کنند و حسی متفاوت از قبل را تجربه می کنند زیرا بر خلاف گذشته این بار می توانند از میان چند گزینه، یکی را انتخاب کنند.

برخی، از چهره های متعلق به حاکمیت سابق مصر تحت ریاست جمهوری مبارک
پشتیبانی می کنند و می گویند آنان می توانند پس از چندین ماه بی ثباتی اقتصادی و درگیری های خونین، ثبات را به مصر بازگردانند. دیگران می گویند «فلول» ها ـ عنوانی که مصری ها به بازماندگان حاکمیت سابق اطلاق می کنند- مصر را در دیکتاتوری نگاه می دارند.

اسلامگرایان، بویژه حزب اخوان المسلمین، حالا پس از دهه ها به حاشیه رانده شدن فرصتی برای عرض اندام یافته اند تا روایت خود از قوانین اسلامی را اعمال کنند. منتقدان اخوان المسلمین نگران آن هستند که این حزب اسلامگرا حاکمیت بی انعطاف اسلامی را به اجرا گذارد.

در دور اول انتخابات ریاست جمهوری مصر که چهارشنبه و پنجشنبه ۲۳ و ۲۴ مه برگزار می شود، ۱۳ کاندیدا رقابت می کنند. قرار نیست که در دور اول برنده نهایی تعیین شود بلکه دو کاندیدایی که بیشترین میزان آرای انتخاباتی را در دور اول کسب کنند، به دور دوم راه می یابند، که قرار است ۱۶ و ۱۷ ژوئن برگزار شود. برنده نهایی انتخابات ریاست جمهوری چند روز بعد در ۲۱ ژوئن اعلام خواهد شد. در انتخابات مصر، ۵۰ میلیون نفر واجد شرایط رای دادن هستند.

پیروزی اسلامگرایان در انتخابات، به معنای تاکید بیشتر بر قوانین دینی در حکومت است. اخوان المسلمین که در حال حاضر اکثریت پارلمان را داراست می گوید الگوی عربستان سعودی را پیش نخواهد گرفت، از جمله حجاب را برای زنان اجباری نخواهد کرد و مجازات های سنگین مانند قطع اعضای بدن را اعمال نخواهد کرد. اما در عین حال می گوید که می خواهد روایتی میانه روتر از اسلام را حاکم سازد که به گفته بسیاری از لیبرال های مصر به معنای محدود شدن حقوق و آزادی هاست.

بسیاری از کاندیداهای ریاست جمهوری مصر خواستار تجدید نظر در پیمان صلح ۱۹۷۹ میان مصر و اسراییل شده اند. پیروزی هر یک از نامزدهای اسلامی یا چپ گرا، به معنای روابط کم تر با اسراییل و موضعگیری قوی تر در حمایت از فلسطینی ها در روند صلح است.

کاندیداهای به جا مانده از حاکمیت مبارک، که مذاکراتی را نیز با مقامات آمریکایی داشته اند، به احتمال زیاد اتحاد با ایالات متحده را ادامه خواهند داد.

به گزارش اسوشیتدپرس، رقابت واقعی میان چهار نامزد عمده و پیشرو است.
محمد مرسی از اخوان المسلمین و عبدالمنعم ابوالفتوح، اسلامگرای میانه رو ، دو کاندیدای عمده اسلامگرا به شمار می روند. مواضع میانه ابوالفتوح حمایت برخی لیبرال ها، چپگرایان و اقلیت مسیحی را جلب کرده است.

احمد شفیق، نخست وزیر سابق و عمرو موسی، وزیر خارجه سابق مصر، دو کاندیدای عمده ای هستند که در جناح مقابل اسلامگرایان قرار دارند و در واقع بازماندگان حاکمیت سابق اند.

برنده انتخابات وظیفه سنگینی برعهده خواهد داشت و ۸۲ میلیون مصری نظاره گرش خواهند بود. اقتصاد مصر با نابسامانی توریسم که منبع درآمد عمده ای برای مصر به شمار می رود، وضع بدی دارد، هرچند نسبت به چند ماه پیش کمی جان گرفته است. آمار جرم و جنایت بالا رفته و اعتصابات کارگری ادامه دارد.

عرصه سیاسی مصر نیز مدت هاست که ثبات خود را از دست داده . ارتش که با سقوط مبارک در فوریه ۲۰۱۱ کنترل امور را در دست گرفته وعده داده است که قدرت را تا پایان ماه ژوئن به برنده انتخابات واگذار می کند. اما بسیاری نگران آن هستند که ارتش چنین نکند و در قدرت باقی بماند و از جمله کنترل نیروهای امنیتی را همچنان در اختیار بگیرد. با آن که ژنرال های ارتش گفته اند از هیچ کدام از کاندیداها حمایت نمی کنند اما به نظر می رسد که شفیق، فرمانده سابق نیروی هوایی، کاندیدای مورد نظر آنان است.
XS
SM
MD
LG