لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۳۰

صندلی‌های خالی سازمان ملل در مراسم یادبود ابراهیم رئیسی؛ نایب‌هاشم: رئیسی به «جنایت علیه بشریت» متهم بود


مراسم یادبود ابراهیم رئیسی در مجمع عمومی سازمان ملل
مراسم یادبود ابراهیم رئیسی در مجمع عمومی سازمان ملل

مراسم یادبود برای ابراهیم رئیسی در سازمان ملل در حالی برگزار شد که نمایندگان بسیاری از کشورهای جهان در این جلسه حاضر نشدند و از میان ۱۹۳ کشور عضو، در شلوغ‌ترین زمان، تنها نمایندگان ۹۰ کشور در این مراسم حضور داشتند.

در زمان برگزاری این مراسم در روز پنج‌شنبه ۱۰ خرداد در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، بیش از نیمی از صندلی‌های سالن مجمع عمومی خالی بود.

صحن علنی سازمان ملل روز پنج‌شنبه در حالی شاهد برگزاری مراسم یادبود برای ابراهیم رییسی بود که پیشتر کشورهای آمریکا، استرالیا، و فرانسه اعلام کرده بودند این مراسم را «بایکوت» می‌کنند و علاوه بر این، نمایندگان ۱۰۰ کشور دیگر نیز سالن را حین برگزاری مراسم ترک کردند.

هم‌زمان با برگزاری مراسم یادبود ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران که در سانحه سقوط هلیکوپتر کشته شد، در اطراف مقر سازمان ملل در نیویورک سه گروه تجمع اعتراضی برگزار کردند.

به گزارش خبرنگار صدای آمریکا، شورای ملی مقاومت وابسته به سازمان مجاهدین خلق، اتحاد علیه ایران هسته‌ای، و گروه همبستگی با جنبش زن زندگی آزادی در نیویورک، در خیابان‌های اطراف مقر سازمان ملل در اعتراض به برگزاری مراسم یادبود رئیسی، تجمع کرده بودند.

هم‌زمان، در وین نیز گروهی از کنشگران حقوق بشر در مقابل ساختمان سازمان ملل در اعتراض به این مراسم جمع شدند.

سازمان ملل می‌گوید این مراسم به طور سنتی برای ادای احترام به رئیس‌جمهورهایی است که در زمان مرگشان در این مقام بوده‌اند.

اما حسن نایب‌هاشم، کنشگر حقوق بشر که در تجمع اعتراضی امروز در وین حضور داشت، با اشاره به برگزار نشدن مراسم برای معمر قذافی، رئیس جمهوری پیشین لیبی، به صدای آمریکا گفت که ابراهیم رئیسی «رئیس حکومتی متعارف نبود» و «به جنایت علیه بشریت متهم بود»، از این رو سازمان ملل می‌توانست این مراسم را برگزار نکند.

برگزاری مراسم یادبود برای ابراهیم رئیسی در سازمان ملل، با اعتراض گسترده کنشگران مدنی و حقوق بشر و همچنین خانواده‌های دادخواه قربانیان نقض حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی مواجه شده است.

سازمان حقوق بشر ایران، برگزاری این مراسم را «شرم‌آور» خوانده و تأکید کرده است، «ابراهیم رئیسی می‌بایست در یک دادگاه صالح به اتهام جنایت علیه بشریت محاکمه می‌شد.

همچنین، صدها تن از کنشگران حقوق زنان و حقوق بشر، خانواده‌های دادخواه، و چند نهاد مدنی در نامه‌ای به رئیس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در اعتراض به برگزاری مراسم یادبود ابراهیم رئیسی در این سازمان، بزرگداشت کسی را که متهم به جنایت علیه بشریت است مصداق «نقض حقوق بشر» دانسته‌اند.

علاوه بر این، نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل در واکنش به برگزاری یادبود ابراهیم رئیسی در سازمان ملل متحد، این اقدام را «تجلیل از اعدام و کشتار جمعی علیه مردم ایران» نامیده است.

در واکنشی دیگر، سعید دهقان، حقوقدان و وکیل دادگستری مدافع حقوق بشر، این مراسم را که قرار است روز پنج‌شنبه در سازمان ملل برگزار شود، «پاشیدن نمک به زخم ایرانیان» توصیف کرد و آن را «توهین به جایگاه سازمان ملل» دانست.

این حقوقدان، با انتشارم تنی در شبکه اجتماعی ایکس تأکید کرده که این اقدام «با استناد به پروتکل‌های سازمان ملل» نیز «قابل دفاع نیست»، چرا که «برای قذافی و صدام هم چنین مراسمی نگرفتند.»

سارا حسین، رئیس کمیته حقیقت‌یاب مستقل سازمان ملل در مورد جمهوری اسلامی نیز گفته مرگ ابراهیم رئیسی نباید نقض حقوق بشر در ایران را تحت‌الشعاع قرار دهد.

XS
SM
MD
LG