لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۳

پژوهش جدید: یک سیاره فراخورشیدی، دستخوش فوران مداوم آتشفشان است


تصویری ترسیم شده از سیاره فراخورشیدی به اندازه زمین که در مدار یک ستاره کم نور می چرخد.
تصویری ترسیم شده از سیاره فراخورشیدی به اندازه زمین که در مدار یک ستاره کم نور می چرخد.

یک سیاره به اندازه زمین که در کهکشان «راه شیری»، در مدار ستاره‌ای کم نور می‌چرخد، برخی از بهترین شواهد از وجود آتشفشان، فراتر از منظومه شمسی، را تا به امروز ارائه داده است. مشاهدات نشان می‌دهد که این سیاره که سطحی ناهموار و صخره‌ای دارد، دستخوش فوران‌های مداوم آتشفشان است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، دانشمندان گفتند که این سیاره که سومین سیاره کشف شده در مدار این ستاره کم نور است، احتمالاً با آتشفشان پوشیده شده است، یعنی شبیه «آیو» یکی از قمرهای سیاره مشتری، که فعال‌ترین آتشفشانی را در منظومه شمسی دارد.

در منظومه شمسی ما، زمین و زهره مانند برخی از قمرهای مشتری از نظر آتشفشانی فعال هستند.

فوران آتشفشان در این سیاره دور دست به طور مستقیم مشاهده نشده، بلکه این فرضیه از روی جاذبه متقابل آن با سیاره بزرگ‌تر از دو سیاره دیگری که به دور این ستاره کم نور می‌چرخند، نتیجه‌گیری شده است.

اییِن کراسفیلد، استاد نجوم دانشگاه کانزاس آمریکا و یکی از نویسندگان این مطالعه، می‌گوید: «هنوز هیچ مدرک شهودی مستقیمی از وجود آتشفشان در سیاره‌های فراخورشیدی وجود ندارد، اما این یک سیاره، نامزد مناسبی برای مطالعه است.»

سیاره‌های فراخورشیدی به سیاره‌هایی گفته می‌شود که خارج از منظومه شمسی قرار دارند.

سیاره مورد اشاره در کهکشان راه شیری، در فاصله ۸۶ سال نوری از منظومه شمسی قرار دارد. یک سال نوری، مسافتی است که نور در یک سال طی می کند (۹.۵ تریلیون کیلومتر).

نتایج این پژوهش، روز چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت، در ژورنال «نیچر» (طبیعت)، یک نشریه علمی، منتشر شده است.

XS
SM
MD
LG