هر روز صبح کارکنان فرانسوی انستيتوی بهداشتی و غيرانتفاعی «دوموند» در افغانستان، با توزيع سوزن و سرنگ تميز و کاندوم در ميان مردان سعی می کنند مانع از گسترش هر چه بيشتر ويروس ايدز در افغانستان شوند.
اين افراد هر روز به ميان جمع مردان افغان می روند و تلاش می کنند حتی الامکان برای آنها روشن کنند که به چه دليل بايد از خود مراقبت کنند.
افغانستان به خاطر داشتن مسأله مواد مخدر همواره نامی آشنا در جهان بوده است. حدود ۹۰ درصد از ترياک جهان، ماده اوليه توليد هروئين در افغانستان توليد می شود و چشم اميد ميليونها نفر از معتادان به هروئين در جهان به تداوم روند کشت خشخاش در افغانستان است. طبق آمار موجود، حدود ۲۰ هزار نفر از معتادان جهان، هروئين را به خود تزريق می کنند و ۸۲ درصد از اين افراد از يک سرنگ بطور مشترک و مداوم استفاده می کنند. به اين ترتيب، کشوری که خود، جدا از آنکه در ورطه جنگ و خونريزی و مبارزه با قاچاقچيان مواد مخدر به سر می برد، بطور ناخواسته و بر اثر جهل و نا آگاهی به شيوع وگسترش ويروس اچ آی وی و بيماری ايدز نيز در جهان دامن می زند.
وحيد محمد، از کارکنان انستيتوی بهداشتی دوموند که خود زمانی معتاد به مواد مخدر بوده است، می گويد: «سوزنها را ميان معتادان به هروئين توزيع می کنيم و از آنها می خواهيم که هر کس فقط يک بار از يک سوزن استفاده کند و چند نفر از يک سوزن استفاده نکنند.»
چند نفر از مردان مبتلا به ويروس اچ آی وی برای مداوا در يکی از درمانگاه های کابل بستری هستند، گرچه تعداد آنها در حال حاضر هنوز زياد نيست اما رو به افزايش دارد. بعضی از معتادان به مواد مخدر از سال گذشته تا کنون طبق يک طرح آزمايشی موسوم به «پايلوت با متادون» تحت معالجه قرار دارند.
در حال حاضر طبق آمار رسمی، از مجموع ۳۰ ميليون نفر جمعيت افغانستان حدود ۶۳۶ نفر مبتلا به ويروس اچ آوی هستند، اما کارشناسان معتقدند آمار واقعی مبتلايان به ايدز به مراتب بيشتر از آمارهای موجود است. اکثر اين افراد سالها در خارج از افغانستان، بويژه در ايران و پاکستان زندگی کرده اند.