معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش در آماری از نخستین دوره امتحانات نهایی در سطوح مختلف متوسطه دوم اعلام کرد که ۱۶۰۰ دانش آموز در این امتحانات تخلف کردهاند.
محمد مهدی کاظمی همچنین به خبرگزاری ایلنا گفته که فرآیند ثبتنام دانشآموزان متوسطه اول و دوم تا ۲۵ مرداد ماه ادامه خواهد داشت.
کاظمی تاکید کرده که سال گذشته «در یک پایه آزمون نهایی را برگزار میکردیم و تخلفات بیشترین از این تعدادی بوده که امسال ثبت شده است.»
کارشناسان حوزه آموزش بر این باورند که این کاهش تنها در کشف تخلف رخ داده است. به باور آنها با توجه به پیشرفت تکنولوژی و تسلط نسل زد در استفاده از تکنولوژی و همچنین نگاه سنتی در شبکه آموزش و عدم آموزش مهارتهای مختلف و به روز به معلمان، در کاهش کشف تخلف بیتاثیر نبوده است.
همچنین مصوبه جدیدی که در فروردین ماه سال جاری صادر شده نیز در انگیزه دانش آموزان برای تخلف بیتاثیر نبوده است. براساس این مصوبه که ۲۹ فروردین ماه، خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش منتشر کرد، «دانشآموزان میتوانند برای ۴ درس امتحانات نهایی با نمره ۷ به بالا از تک ماده استفاده کنند و فارغالتحصیل شوند.»
برهمین اساس دانش آموزان که تا قبل از امتحانات امسال تنها امکان تک ماده در ۲ عنوان درس نهایی و دو عنوان درس غیرنهایی داشتند، توانستند در ۴ درس نهایی که معیار اصلی برای سنجش سطح آموزش است، تک ماده کرده و نمره قبولی بگیرند.
شماری از کارشناسان این اقدام دولت را در راستای بالا برد آمار قبولیها و فارغ التحصیلان دانسته و نسبت به روند محسوس افت سطح کیفی آموزش هشدار دادهاند.
در همین رابطه خبرگزای «فارس» نیز در ۲۵ دی ماه سال ۱۴۰۲ نوشته بود که اُفت کیفیت نظام آموزشی کشور، بحرانی است که سالهاست کارشناسان و «دغدغهمندان صدیق نظام تعلیم و تربیت» در خصوص آن گفته و اظهار نگرانی کردهاند.
این نگرانیها پس از آن به وجود آمد که وزارت آموزش و پرورش گزارشی در خصوص میانگین کشوری نمرات دانشآموزان پایه دوازدهم در امتحانات نهایی خرداد ماه سال ۱۴۰۲ منتشر کرد.
در گزارش رسمی وزارت آموزش و پرورش آمده بود: «میانگین کشوری نمرات دانشآموزان در امتحانات نهایی خرداد ۱۴۰۲ در رشته تجربی ۱۱/۲۳، رشته ریاضی ۱۰/۷۹، رشته انسانی ۸/۷۵ و در رشته معارف ۱۰/۵۶ بوده است.»