لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۳۹

موج فزاینده دستگیری‌ منتقدان و مخالفان حکومت


موج بازداشت مخالفان در ایران تیر ۱۴۰۱
موج بازداشت مخالفان در ایران تیر ۱۴۰۱

برکناری حسین طائب و آغاز به کار محمد کاظمی در سازمان اطلاعات سپاه همزمان بود با افزایش نارضایتی‌های اجتماعی در ایران. حالا در کمتر از یک هفته شمار زیادی از مخالفان و منتقدان حکومت توسط سازمان اطلاعات سپاه دستگیر و روانه زندان و بازداشتگاه‌ها شده‌اند.

دستگیری مصطفی تاج‌زاده که پس از رد صلاحیتش برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم به منتقد اصلی دولت رئیسی و تصمیمات علی خامنه‌ای تبدیل شده‌ بود و در کلاب‌هاوس به طور رسمی به وقایع کشور و تصمیم‌های حاکمیت می‌تاخت، مقدمه‌ای بود بر آغاز دستگیری‌های بیشتر در کمتر از یک هفته.

دستگیری او که راه نجات کشور را «اصلاحات ساختاری» می‌دانست با انتقاد تند اصلاح‌طلبان روبرو شد. در مقابل اما اصولگریان از این اقدام سازمان اطلاعات سپاه استقبال کردند.

همزمان دو سینماگر کشور نیز دستگیر شدند. محمد رسول‌اف و مصطفی‌آل احمد که از امضاکنندگان اصلی کمپینی بودند موسوم به «تفنگت را زمین بگذار» کمپینی که همزمان با فاجعه فروریزی ساختمان متروپل در آبادان شکل گرفت و در آن از نظامیان خواسته‌ شد تا به روی هموطنان خود سلاح نکشند.


روز دوشنبه ماموران به سراغ خانواده‌ قربانیان خشونت‌های جمهوری اسلامی در چند سال گذشته رفتند. خانواده‌هایی که دادخواه خون فرزندانشان هستند. ناهید شیرپیشه و مهرداد بختیاری، مادر و عموی پویا بختیاری، سعید دامور، برادر وحید دامور، از جان‌باختگان سرکوب اعتراضات آبان ۹۸، رحیمه یوسف‌زاده مادر نوید بهبودی، محبوبه رمضانی مادر پژمان قلی‌پور، سکینه احمدی مادر ابراهیم کتابدار. جعفر پناهی، سینماگر نامدار ایرانی و دارنده جوایز معتبر جهانی را هم صبح دوشنبه ۲۰ تیر بازداشت کردند.

سعید افکاری، برادر دادخواه کشتی‌گیر اعدام‌شده نوید افکاری، با اعلام این که عده زیادی مأمور را «روی سر خانواده‌های آبان ریخته‌اند» و می‌خواهند آنها را ببرند، در توییتی نوشت: «مادر پژمان (قلی‌پور) و ابراهیم (کتابدار) و نوید بهبودی و محمد طاهری و مهرداد معین‌فر در خانه مادر نوید (بهبودی) هستند» و برادر کوچک نوید بهبودی را «زده‌اند و نمی‌دانیم دارند چه بلایی سرشان می‌آورند.»

خانواده‌های دادخواه را با حمله به خانه‌هایشان دستگیر کردند و جعفر پناهی را در مقابل زندان اوین زمانی که برای پی‌گیری بازداشت محمد رسول‌اف و مصطفی آل‌احمد به دادسرای اوین رفته بود.

خانم سعیدی همسر جعفر پناهی در گفتگوی اختصاصی با صدای آمریکا گفت او را بدون اطلاع و احضار قبلی به بند عمومی زندان اوین برده‌اند.

خانم سعیدی با اشاره به حکم ۶ سال زندان جعفر پناهی که سال ۹۰ صادر شده‌ بود افزود از آن سال تاکنون جعفر آزاد بوده و تنها احکام محرومیتش از کار هنری و فعالیت‌های اجتماعی و ممنوع‌الخروجی او اجرا شده‌ بود.

گفتگوی اختصاصی بخش فارسی صدای آمریکا با طاهره سعیدی، همسر جعفر پناهی
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:08:26 0:00

بازداشت‌ سینماگران شناخته شده ایران در رسانه‌ها و مجامع بین‌المللی حوزه سینما بازتاب گسترده‌ای داشت.

مقامات جشنواره‌های کن، برلین و ونیز با صدور بیانیه‌هایی ضمن ابراز نارضایتی از بازداشت سینماگران در ایران، «اقدامات سرکوبگرانه در حال اجرا» علیه هنرمندان را محکوم کردند و خواستار آزادی فیلمسازان شدند.

صدها تن از هنرمندان از جمله ناصر تقوایی، گل‌شیفته فراهانی، زر امیرابراهیمی، علی عباسی، کامران شیردل، شبنم طلوعی و حمید فرخ‌نژاد در بیانیه‌ای آزادی سینماگران دربند را خواستارشدند.

شاهزاده رضا پهلوی هم در توییتر نوشت: «بازداشت‌ اعضای خانواده‌های آبان و هنرمندان مردمی چون جعفر پناهی و محمد رسول‌اف، نشانه درماندگی و هراس فزاینده رژیم از فراگیرتر شدن مبارزات ملی برای نجات ایران است.پیام ملت به رژیم روشن است: دوشادوش و دست-در-دست هم تا آزادی ایران ایستاده‌ایم و با بازداشت و زندان متوقف نمی‌شویم.»

این در حالی است که همزمان با ۲۱ تیر روزی که در تقویم جمهوری اسلامی روز «عفاف و حجاب» نامیده شده‌ است مردم و کاربران فضای مجازی اعلام کرده‌اند با حضور بدون حجاب در اماکن عمومی قصد دارند به ۴۰ سال سرکوب و نفی آزادیهای زنان اعتراض کنند.

کاربران فضای مجازی و گروهی از کارشناسان معتقدند این دستگیری‌ها و فشار فزاینده به زنان به بهانه اجرای قانون حجاب و عفاف در پی افزایش بی‌سابقه تورم و گرانی‌ها و اعتراضات و اعتصاب‌ها سراسری در شهرهای مختلف ایران رخ داده و نشان‌دهنده عزم جدی حاکمیت برای ایجاد رعب و وحشت در جامعه و پیشگیری از اعتراض‌های خیابانی و گسترده مردم است.

XS
SM
MD
LG