لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۱۱

هشدار مجدد درباره پایتخت؛ ۱۲ هزار ساختمان روی گسل‌های تهران احداث شده‌اند


ساختمان آلومینیوم تهران، یکی از ساختمان‌های قدیمی پایتخت ایران
ساختمان آلومینیوم تهران، یکی از ساختمان‌های قدیمی پایتخت ایران

در ادامه هشدارهای متعدد نسبت به وجود ساختمان‌های ناایمن در شهرهای مختلف از جمله تهران، یک مقام وزارت راه و شهرسازی ایران روز یکشنبه ۱۱ تیر، از وجود بیش از ۱۲ هزار ساختمان بر روی گسل‌های پایتخت ایران خبر داد.

علی بیت‌اللهی، رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی، اعلام کرد که طبق مطالعات انجام شده، از این ۱۲ هزار ساختمان، حدود یک هزار ساختمان، بلندمرتبه (بالای ۱۲ طبقه) هستند و نیمی از آنها در منطقه یک تهران واقع شده‌اند.

وی با بیان اینکه منطقه یک تهران، مسیر عبور سه گسل موازی و بزرگ است، اشاره کرد که بیشترین ساختمان‌هایی که بر روی گسل ساخته شده‌اند، در همین منطقه هستند.

این کارشناس زلزله‌شناسی در گفتگو با خبرگزاری ایلنا، از صدور مجوز برای ساخت یک هتل ۳۰ طبقه‌ای در منطقه ولنجک تهران خبر داد و با اشاره به اینکه منطقه مورد نظر در حریم گسلی واقع است، تاکید کرد که برای ساخت آن باید از مرکز تحقیقات مسکن وزارت راه و شهرسازی استعلام گرفته شود.

علی بیت‌اللهی افزود: براساس مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی که از سال ۱۳۹۷ اجرایی شده و نقشه گسل‌ها و حریم آنها را مشخص می‌کند، احداث ساختمان‌های بالای ۱۲ طبقه در حریم گسل‌ها ممنوع شده است.

این مقام وزارت راه و شهرسازی توضیح داد که «بر روی زون گسلی، بیشترین انرژی زلزله تخلیه می‌شود و اگر ساختمان‌های متراکم و بلند مرتبه با مخازن سوخت و آب روی این حریم‌ها ساخته شوند، پس از وقوع زلزله خسارت ثانویه ایجاد می‌کنند و ممنوعیت احداث این ساختمان‌ها بر این فلسفه است که تخریب این ساختمان‌ها پس از زلزله ضربه سنگین‌تری وارد می‌کند.»

آقای بیت‌اللهی با اشاره به وسعت بافت فرسوده و وجود معابر بسیار باریک در برخی نواحی منطقه یک تهران، از جمله دارآباد، جماران، گلاب‌دره و تجریش، نسبت به ریسک بالای خسارات مربوط به زلزله در این مناطق و مسدودشدن خیابان‌ها بر اثر ریزش ساختمان‌ها هشدار داد.

ویژه برنامه: زلزله بزرگ احتمالی در تهران؛ فاجعه انسانی؟
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

پس از فرو ریختن ساختمان متروپل آبادان در دوم خرداد ۱۴۰۱ که دست‌کم ۴۳ کشته بر جای گذاشت، شماری از مسئولین جمهوری اسلامی نسبت به ناایمن‌بودن هزاران ساختمان‌ در شهرهای مختلف از جمله واحدهای مسکونی و بیمارستان‌ها هشدار دادند.

مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، خرداد ۱۴۰۱ از تهیه فهرستی شامل ۱۲۹ ساختمان پرخطر در شهر تهران خبر داد و گفت برخی مراجع با علنی‌کردن این فهرست مخالف‌ هستند؛ بدون اینکه بگوید این مراجع چه افراد یا نهادهایی‌ هستند.

با این حال، مهدی بابایی، رئیس کمیته ایمنی و بحران شورای شهر تهران، روز ۲۶ خرداد امسال گفت که فهرست ۱۲۹ ساختمان فقط شامل موارد «بسیار پرخطر» است و تعداد واقعی ساختمان‌های «پرخطر» در تهران به ۱۱ هزار مورد می‌رسد که باید هر چه زودتر تعیین تکلیف شوند.

علیرضا زاکانی، شهردار تهران، نیز آبان‌ماه سال گذشته زلزله، طوفان، سیلاب و فرونشست زمین در تهران را چهار معضل اصلی در پایتخت ایران دانست و گفت: «اگر فهرست ساختمان‌های ناایمن در تهران را اعلام کنیم، کسی در شهر نمی‌ماند.»

کارشناسان زمین‌شناسی بارها در این زمینه هشدار داده‌ و گفته‌اند که در صورت وقوع زلزله‌ای با درجه بالای هفت در تهران، فاجعه‌ای انسانی در پایتخت رخ خواهد داد.

طی سال‌های اخیر، بسیاری از متخصصان بارها از فساد دولتی در زمینه صدور مجوز ساخت‌وساز در حریم گسل‌ها و رعایت نشدن استانداردهای لازم برای ایمنی ساختمان‌ها انتقاد کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG