لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۳۱

دارو در مدار سهمیه‌بندی قرار گرفت؛ بحران در ذخیره استراتژیک دارو


دارو
دارو

بحران‌ در ذخیره استراتژیک و شروع سهمیه‌بندی دارو پیامی است که اظهارات مسئولان و گزارش‌های میدانی رسانه‌ها حکایت از آن دارد.

نایب‌رئیس انجمن داروسازان نسبت به نبود ذخایر استراتژیک دارو هشدار داد و گفت: «علاوه بر کمبودی که در حوزه آنتی‌بیوتیک‌ها وجود دارد، کمبودهایی در سایر اقلام هم داریم و حتی داروهای خیلی ساده نیز که برای کودکان استفاده می‌شد هم در داروخانه‌ها پیدا نمی‌شود.»

به گفته سیدعلی فاطمی، در حال حاضر عمدتا در داروهایی که به صورت شربت هستند و عمدتا برای مصرف کودکانند، کمبود داریم که اصلا هم وارد نشده است و انواع شربت و استامینوفن در داروخانه‌ها جزو اقلام خیلی کمیاب به حساب می‌آیند.

گزارش‌ها از ایران نشان از کمبودها در سایر اقلام نیز هست و حتی داروهای خیلی ساده مانند قطره نمکی شست‌وشوی بینی نیز که برای کودکان استفاده می‌شد، در داروخانه‌ها نایاب شده است.

کمبود داروهای معمولی که از اواسط تابستان گذشته در کشور خودنمایی کرد، وزارت بهداشت را مجبور کرد برای برون‌رفت از بحران، دست به واردات بزند و ۵۰ تُن داروهای آنتی بیوتیک را از هند وارد کند، اما کمبود در حوزه دارو و بحران‌ ذخیره استراتژیک به گونه‌ای است که نایب‌رئیس انجمن داروسازان می‌گوید: «در کشورمان، ذخایر استراتژیک دارو تعریف نشده و حتی اگر برنامه آن روی کاغذ وجود داشته باشد، اما در عمل چنین چیزی نداریم.»

به باور کارشناسان حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو و نبود راهکارهای جبرانی موثر باعث کاهش نقدینگی تولیدکنندگان شده است و شرکت‌های دارویی نسبت به قبل شش تا هفت برابر نقدینگی بیشتری نیاز دارند.

حذف ارز ترجیحی دارو باعث آسیب‌پذیر شدن این حوزه شده است و حسین راغفر، استاد اقتصاد در همین رابطه می‌گوید:« قبل از اجرای این طرح، خطراتی را به رئیسی هشدار دادیم که در صورت حذف ارز ترجیحی شاهد تبعات بسیار گسترده‌ای خواهیم بود اما فردای جلسه مشترک با اقتصاددانان طرح بدون توجه به هشدارها کار خودشان را کردند، خطراتی که بازار دارو را هم آسیب‌پذیر کرده است.

نایب‌رئیس انجمن داروسازان در این زمينه می‌گوید: «حذف ارز ترجیحی، روند تامین، تولید و توزیع دارو را مختل کرد. به اندازه کافی در ایران ذخیره استراتژیک دارو ایجاد نمی‌کنیم.»

به گفته وی، اولویت مدیران باید ایجاد ذخایر استراتژیک باشد و باید برای داروهای اساسی و اولویت‌دار که شامل ۴۰۰ تا ۵۰۰ قلم دارو هستند، ذخیره استراتژیک تعریف شود.

XS
SM
MD
LG