لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۳۲

ابهام در مورد کارآیی واکسن سینوفارم و توصیه جدید گروه مشاوره راهبردی سازمان بهداشت جهانی


آرشیو
آرشیو

کاربران شبکه های اجتماعی روز پنجشنبه ۲۲ مهر نامه‌ای منتسب به رئیس مرکز تحقیقات سیاست‌گذاری سلامت را همرسان کردند که به نظر می‌رسد نتایج مطالعات کارآیی سه واکسن سینوفارم، اسپوتنیک و آسترازنکا را در استان فارس نشان دهد.

صدای آمریکا نمی‌تواند به صورت مستقل صحت این نامه را تأیید کند.

در این نامه عنوان شده است که مطالعات بر روی ۳۸۸ هزار نفر در استان فارس انجام شده است.

ضعفهایی که برخی از کارشناسان در ارقام منتشر شده در این نامه به آن اشاره کرده‌اند، تعداد بالای افراد مورد مطالعه به نسبت مطالعات مشابه در دیگر نقاط دنیا، متفاوت بودن جمعیت هدف، وقفه در تزریق دز دوم برای برخی از واکسن‌ها و همینطور عدم انجام تست به اندازه کافی برای شناسایی مبتلایان بدون علامت بوده است.

اما عددی که توجه کاربران شبکه‌های اجتماعی را به خود جلب کرده است تأثیر پنج درصدی واکسن سینوفارم در پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا است.

با این حال،توانایی واکسن در پیشگیری از مرگ برای واکسن سینوفارم بر اساس ارقام ارائه شده در این نامه بالای ۶۵ درصد تخمین زده شده است.

در ایران، واکسن چینی سینوفارم بیشترین سهم در واکسیناسیون عمومی را داشته است و بیشتر افراد مسن یا کسانی که بیماری‌های خاص دارند با این واکسن واکسینه شده‌اند. افراد مسن فعلا در میان گروه‌های دریافت‌کننده دز یادآور در ایران نیستند.

توصیه گروه مشاوره راهبردی سازمان بهداشت جهانی

سازمان بهداشت جهانی از دو واکسن کرونای تولید شده توسط چین - سینوفارم و سینووک - حمایت کرده است.

اما توصیه جدید گروه مشاوره راهبردی این سازمان این است که افرادی که دو دز واکسن چینی زده‌اند، به ویژه افراد بالای ۶۰ سال یک دز اضافی نیز بزنند.

کیت اوبراین مدیر واکسن سازمان بهداشت جهانی به خبرنگاران گفت که توصیه جدید با تزریق دز یادآور به افرادی که ایمنی کافی اولیه را پیدا کرده‌اند فرق می‌کند.

گروه مشاوره راهبردی سازمان بهداشت جهانی هنگام حمایت این سازمان از واکسن سینوفارم نیز ابهاماتی را در مورد کارآیی واکسن در گروه بالای ۶۰ سال و افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای مطرح کرده بود و به دلیل تعداد اندک داوطلبان و نداشتن گروه کنترل، گفته بود نمی‌توان کارآیی و عوارض جانبی وخیم آن را با اطمینان ارزیابی کرد.

امارات متحده عربی و بحرین که به صورت گسترده از واکسن سینوفارم استفاده کرده‌اند، در ماه مه گفتند به دلیل نگرانی از اثربخشی پایین این واکسن، دز سوم را عمدتا با فایزر ارائه خواهند کرد.

در ماه اوت، ترکیه هم تزریق واکسن فایزر را برای افرادی که با سینووک واکسینه شده بودند آغاز کرد، اما دلیل آن را اطمینان بیشتر بین‌المللی به واکسن فایزر عنوان کرد.

XS
SM
MD
LG