لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۴۴

کرونا در ایران ۳۶ قربانی دیگر گرفت؛ سازمان بهداشت جهانی چین را «لای منگنه» می‌گذارد


کرونا در ایران. آرشیو
کرونا در ایران. آرشیو

آمار وزارت بهداشت ایران در روز جمعه ۱۸ فروردین نشان می‌دهد در ۲۴ ساعت گذشته، هزار و ۶۴ مورد ابتلای جدید به کرونا شناسایی شده است و ۳۶ نفر دیگر در اثر ابتلا به این ویروس جان باختند. شمار بستری‌ها نیز افزایش یافته و ۸۲۸ نفر در بخش مراقبت‌های ویژه هستند.

همزمان، دبیر کل سازمان بهداشت جهانی، چین را «لای منگنه» گذاشته است تا اطلاعات خود در مورد منشاء کووید-۱۹ را به اشتراک بگذارد.

مرگ و میر بیشتر در راه است؟

مدیرکل بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت گفته است که با پایان تعطیلات نوروزی، احتمال دارد موارد مراجعه، مرگ و میر و بستری افزایش پیدا کند.

پیشتر، بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت گفته بود که کشور مرحله ابتلا و بستری را پشت سر گذاشته است و افزایش میزان مرگ و میر، «جای نگرانی ندارد» و «به این معنا نیست که بیماری تحت کنترل قرار ندارد.»

موج هشتم کرونا در ایران در شرایطی از راه رسید که مقامات بهداشتی اظهارات ضد و نقیضی در مورد وضعیت شیوع ویروس در کشور مطرح کردند و اطلاع‌رسانی در این رابطه صورت نگرفت.

مینو محرز، متخصص بیماری‌های عفونی به خبرگزاری «ایرنا» گفته که وزارت بهداشت، «تصمیم‌گیرنده اصلی نیست» و «نمی‌تواند مردم را مجبور به زدن ماسک کند.»

خانم محرز گفت که این کار بر عهده ستاد ملی کرونا است.

مینو محرز که عضو تیم ارزیابی علمی واکسن «برکت» بوده است همچنین گفته که واکسن‌های موجود [در ایران]، بر نوع جدید امیکرون تأثیری ندارند.

در ایران، واکسن‌های مبتنی بر «ام‌آر‌ان‌ای» به دستور علی خامنه‌ای ممنوع شد و تمرکز بر تولید واکسن‌های داخلی قرار داده شد.

در حالی که بسیاری از کشورهای جهان از واکسن‌های دوظرفیتی «ام‌آر‌ان‌ای» برای مقابله با سویه‌های مختلف امیکرون بهره می‌برند، در ایران تنها واکسن طراحی شده برای امیکرون «برکت‌پلاس» است که تک‌ظرفیتی و مختص سویه بی‌اِی.۱ امیکرون است و جزئیات مطالعات بالینی آن نیز در دسترس نیست.

با این حال، مقامات بهداشتی ایران همچنان بر استفاده از «واکسن‌های موجود» در کشور تأکید دارند.

یک عضو کمیته ملی واکسن کر‌ونا در ایران گفته است که «واکسن‌های ساخته شده برای سویه‌های قبلی نیز ما را به هدف کاهش مرگ‌ می‌رساند و نیازی نیست برای هر جهش ویروس، یک واکسن جدید ساخته شود.»

مصطفی قانعی همچنین گفت که ۵۰ میلیون دز واکسن با تاریخ انقضای «دو ساله» ذخیره دارند که باید مصرف شوند و از همین رو، دیگر‌ نیازی به تولید و ذخیره‌سازی واکسن نیست.

هر‌چند مقامات بهداشتی ایران تلاش می‌کنند مردم را به تزریق دز یادآور واکسن تشویق کنند، آمار وزارت بهداشت نشان می‌دهد که از اول تا شانزدهم فروردین، ۲۰ هزار دز نیز تزریق نشده است.

پیشتر، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز به «ایسنا» گفته بود که نیمی از افراد فوت‌شده بر اثر کرونا در خوزستان سابقه تزریق هیچ واکسنی را نداشتند.

منشاء کرونا هنوز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد

ویروس کرونا نزدیک به ۷ میلیون نفر را در سراسر دنیا کشته است.

این ویروس برای اولین بار در ماه دسامبر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین شناسایی شد و بسیاری گمان می‌کردند که از بازار فروش حیوانات زنده پخش شده باشد.

دبیر کل سازمان بهداشت جهانی، چین را «لای منگنه» گذاشته است تا اطلاعات خود در مورد منشاء کووید-۱۹ را به اشتراک بگذارد و می‌گوید تا زمانی که این اتفاق نیفتد، تمامی سناریوها روی میز باقی می‌مانند.

داده‌های مربوط به روزهای اولیه همه‌گیری کرونا، ماه گذشته توسط دانشمندان چینی در یک پایگاه داده‌های بین‌المللی آپلود شد.

این اطلاعات حاوی توالی ژنتیکی پیدا شده در بیش از هزار نمونه زیست محیطی و حیوانی است که در ژانویه سال ۲۰۲۰ از بازار غذاهای دریایی ووهان گرفته شده بود.

دولت چین ادعاهای مبنی بر اینکه ویروس از آزمایشگاه پخش شده است را رد می‌کند ولی مقامات آمریکایی این سناریو را «محتمل‌ترین» گزینه می‌دانند.

سازمان جهانی بهداشت از آمریکا نیز خواسته است تا اصل داده‌هایی را که پژوهش‌های وزارت انرژی این کشور به دست آورده است ارائه دهد.

این نتایج نشان می‌دهد که نشت آزمایشگاهی در چین منجر به همه‌گیری کووید-۱۹ شده است.

XS
SM
MD
LG