سران ۸۰ کشور جهان که در نشست صلح گردهم آمدهاند روز یکشنبه به طور مشترک خواستار «تمامیت ارضی» اوکراین شدند و گفتند تمامیت ارضی اوکراین باید مبنای هرگونه توافق صلح برای پایان دادن به تهاجم دو ساله روسیه به همسایه خود باشد.
برخی از کشورهای مهم در حال توسعه در این نشست که به میزبانی سوئیس برگزار شد، بیانیه پایانی را امضا نکردند.
به گزارش آسوشیتدپرس، روسیه در کنفرانس دو روزه در سوئیس حاضر نبود چرا که دعوت نشده بود، اما بسیاری از شرکتکنندگان امیدوارند مسکو بتواند به نقشه راه صلح بپیوندد.
حدود صد هیئت، که بیشتر از کشورهای غربی و همچنین برخی از کشورهای مهم در حال توسعه هستند در این کنفرانس شرکت کردند. کارشناسان ناظر به دنبال آن بودند تا دریابند که کشورهای شرکت کننده چگونه، و یا اصلا ممکن است پشت این سند قرار بگیرند یا خیر.
هند، عربستان سعودی، آفریقای جنوبی و امارات متحده عربی که در سطح وزیران امور خارجه یا نمایندگان سطح پایین نمایندگی میشدند از جمله کشورهایی بودند که سند نهایی را امضا نکردند. این سند بر موضوعات ایمنی هستهای، امنیت غذایی، تبادل زندانیان تمامیت ارضی و موارد دیگر تمرکز داشت.
برزیل، یک کشور «ناظر»، این سند را امضا نکرد اما ترکیه آن را امضا کرد.
در سند نهایی آمده است که منشور سازمان ملل متحد و «احترام به تمامیت ارضی و حاکمیت...» اوکراین میتواند مبنایی برای دستیابی به یک صلح جامع، عادلانه و پایدار در اوکراین باشد و خواهد بود.
این نشست در شرایطی برگزار میشود که کامالا هریس، معاون رئیسجمهوری ایالات متحده در آن حضور د ارد.
خانم هریس روز شنبه از اهدای بیش از ۱.۵ میلیارد دلار کمک بشردوستانه و در بخش انرژی به اوکراین خبر داد. حملات مداوم روسیه به زیرساختهای اوکراین به ویژه در بخش انرژی ظرفیت تولید این کشور را تا ۵۰ درصد کاهش داده است.
خانم هریس در دیدار با آقای زلنسکی گفت که این جنگ برای پوتین «شکست مطلق» خواهد بود.