وزیر دادگستری دولت ابراهیم رئیسی با بیان این که «مردم از جمهوری اسلامی انتظار وجود فساد ندارند»، اذعان کرد که ایران در زمینه شفافیت و مبارزه فساد در مقایسه با دیگر کشورها «رتبه خوبی» ندارد.
به گزارش رسانههای ایران، امینحسین رحیمی، وزیر دادگستری ایران، روز سهشنبه ۱۶ آذر در همایشی به مناسبت روز جهانی مبارزه با فساد گفت: «علت احساس فساد وجود فساد است.»
وی در عین حال گفت: «وقوع فساد و تجربه فساد در کشور زیاد نیست، اما متأسفانه ادراک و احساس فساد زیاد است.»
این در حالی است که سازمان شفافیت بینالملل سال گذشته در گزارش سالانه خود اعلام کرده بود ایران در میان ۱۸۰ کشور از لحاظ گستردگی فساد مالی، در جایگاه ۱۴۹ قرار است.
نتایج تازهترین نظرسنجی موسسه گمان نشان میدهد ۸۶.۲ درصد از مردم ایران معتقدند «فساد و ناکارآمدی حکومت» بیشترین تأثیر منفی را بر وضعیت کنونی اقتصاد ایران داشته است.
گزارشهای مربوط به فساد در ساختارهای مختلف جمهوری اسلامی ایران موضوع تازهای نیست؛ چنانکه در سالهای گذشته پروندههای متعددی مبنی بر زمینخواری و فساد اقتصادی از سوی مقامات یا افراد مرتبط با مقامات جمهوری اسلامی در ایران مطرح شده است.
اکبر طبری معاون اجرایی قوه قضاییه در زمان ریاست صادق لاریجانی بود که به اتهامهای مرتبط با فساد دستگیر شد. در همان زمان احتمال محاکمه صادق لاریجانی نیز در ارتباط با موضوع زمینخواری و آشکار شدن برخی مسائل پرونده ویلاسازیها در لواسان استان تهران مطرح شده بود.
تنها دو ماه بعد از انتخاب محمدباقر قالیباف به ریاست مجلس شورای اسلامی، برخی مقامات دیگر فاش کردهاند که میزان فساد در «پرونده املاک نجومی» که به دوره حضور قالیباف در شهرداری تهران مربوط است، سه برابر مقداری است که قبلا اعلام شده بود.
با پایان کار دولت حسن روحانی، طرح «تحقیق و تفحص از پرداخت حقوقهای نامتعارف در دستگاههای اجرایی» دولت روحانی در مجلس شورای اسلامی به جریان افتاد و علاوه بر آن، مجلس اعلام کرد که در مورد عملکرد آن دولت پیرامون منابع و مصارف ارز ۴۲۰۰ تومانی تحقیق و تفحص میکند.
همچنین، ابراهیم رئیسی شانزدهم مهر ماه از بخشهای اطلاعاتی کشور خواست «قاچاق سازمانیافته»، «جریان مافیایی» و «دستهای پشت پرده» را شناسایی کنند. پیش از این محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری اسبق ایران، به کنایه اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را «برادران قاچاقچی» نامیده بود.
علاوه بر این، هرچند آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی بارها در سخنرانیهای خود بر سادهزیستی تاکید کرده است و برخی نزدیکان او خاطراتی از «ساده زیستی» او روایت کردهاند، اما گزارشهایی مبنی بر حکمرانی او بر یک «امپراتوری ۹۵ میلیارد دلاری» منتشر شده است.