لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۱۴

برخلاف ادعای مقامات صورت گرفت؛ تشدید بحران دارو و خطر افزایش مرگ بیماران


وزیر بهداشت جمهوری اسلامی ادعا می‌کند که موانع کمبود دارو را رفع کرده است.
وزیر بهداشت جمهوری اسلامی ادعا می‌کند که موانع کمبود دارو را رفع کرده است.

بحران دارو بر خلاف ادعای وزیر بهداشت مبنی بر کاهش کمبود دارو از ۴۰۰ قلم به ۷۰ قلم دوباره اوج گرفته است تا یک عضو کمیسیون بهداشت از کمبود ۲۰۰ قلم دارو خبرداده و علت آن را عدم تخصیص ارز اعلام کند. این در حالی است که بهرام عین‌الهی پیش‌تر از توافق با بانک مرکزی برای یک و نیم میلیارد دلار ارز مورد نیاز دارو و تجهیزات پزشکی خبر داده بود.

سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی از بحران کمبود دارو در کشور خبر داده و گفته است که در نشست کمیسیون تاکید شد بی توجهی به این موضوع منجر به مرگ و میرهای ناشی از کمبود دارو خواهد شد.

سلمان اسحاقی گفته است سه گزارش نظارتی در مورد بحران دارویی و ملزومات پزشکی در صحن علنی مجلس قرائت و مشخص شد که وزارت بهداشت و اقتصاد، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی به تکالیف خود عمل نکردند.

این در حالی است که اوایل اردیبهشت بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت ادعا کرد که کمبود دارو از ۴۰۰ به ۷۰ قلم رسیده است و گفت ذخایر دارویی به هفتاد درصد رسیده است.

بحران دارو در سال ۱۴۰۱ نیز حاشیه ساز شد و در در نیمه دوم سال ۱۴۰۱، کمبود دارو به وضعیتی رسید که وزارت بهداشت ناچار شد برای تامین داروهای معمولی مانند آنتی‌بیوتیک دست به دامان هند شود.

در دی‌ماه سال ۱۴۰۱ معضل کمبود دارو در ایران به بخش مراقب‌های ویژه بیمارستان‌ها نیز رسید. در آن زمان، محمدرضا هاشمیان، نایب‌رئیس انجمن مراقبت‌های ویژه ایران گفته بود: «نیاز دارویی که در بخش‌های ویژه دنیا به صورت استاندارد تعریف شده و وجود دارد در کشور درصد بالایی از آن وجود ندارد.»

با ورود به سال ۱۴۰۲ اما بحران دارو جدی‌تر شد بطوریکه از همان ماه‌های ابتدایی زنگ خطر به صدا درآمد. در همین رابطه رئیس هیأت مدیره صنایع داروهای انسانی از «کاهش موجودی مواد اولیه دارویی» و «افزایش تصاعدی» کمبودهای دارویی در ماه‌های خرداد و تیر خبر داده بود.

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی نیز اردیبهشت ماه گفت که در مورد معضل کمبود دارو به ابراهیم رئیسی نامه نوشته‌ شده است. در این نامه آمده بود که میزان موجودی مواد اولیه دارویی در سطح کارخانه‌ها و شرکت‌های تولید کننده دارویی کشور «در پایین‌ترین سطح» خود قرار دارد.

حسینعلی شهریاری همچنین تهدید کرده بود که اگر جواب نگیریم و مشکل کمبود دارو حل نشود «مجبور می‌شویم مسائل را برای رهبری مطرح کنیم.»

علت اصلی این بحران هم بودجه نامتوازن است که رئیس کمیسیون بهداشت مجلس در این زمینه می‌گوید وزارت بهداشت از نیاز به حداقل ۱۰۵ هزار میلیارد تومان خبر داده بود ولی دولت، بودجه ۶۹ هزار میلیارد تومانی تحویل مجلس داد. این در حالی است که گزارش روز گذشته کمیسیون بهداشت نشان می‌دهد که دولت از تامین ارز همین میزان بودجه نیز عاجز مانده است.

پیش‌تر وزیر بهداشت دولت رئیسی از یک توافق مالی برای تامین دارو و تجهیزات پزشکی خبر داده است. بر اساس این توافق سه‌جانبه میان وزارت بهداشت، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی قرار شده بود که حدود یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار ارز ترجیحی به تأمین تجهیزات مورد نیاز مراکز درمانی، داروهای گران قیمت و شیر خشک اختصاص یابد. همچنین، بانک مرکزی گفته بود که ۳۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات به داروسازان پرداخت خواهد کرد.

با وجود همه این ادعاها، سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس بار دیگر از بحران کمبود دارو در ایران گفته و نسبت به مرگ و میر در اثر کمبود دارو هشدار داده است.

XS
SM
MD
LG