موضوع نحوه اداره غزه در صورت نابودی حماس به یکی از چالشبرانگیزترین پرسشهای پیش روی دیپلماتهای جهان تبدیل شده و اسرائیل، ایالات متحده، و رهبران جهان عرب راهحلهای متناقضی برای آن ارائه میدهند.
آمریکا پیشنهاد کرده تشکیلات خودگردان فلسطینی در نهایت بر غزه حکومت کند و مسئولیت اداره غزه در مرحله گذار بر عهده یک ائتلاف بینالمللی احتمالا متشکل از کشورهای عرب گذاشته شود.
رهبران عرب بدون پرداختن به مسئله حکومت آینده در غزه، خواستار پایان فوری جنگ شدهاند و ایفای هرگونه نقش امنیتی در این قلمرو را رد کردهاند.
اما اسرائیل که تمایل چندانی به اشغال غزه مانند دوره پیش از شهریور ۱۳۸۴ از خود نشان نداده، میگوید باید برای مدتی نامحدود در اداره این باریکه پرجمعیت نقش امنیتی ایفا کند.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، چشمانداز خود برای آینده غزه و روابط میان اسرائیل و فلسطینیان را در مقالهای برای واشنگتنپست به تاریخ ٢٧ آبان بیان کرد و گفت فلسطینیان «مستحق [داشتن] کشور خود و آیندهای عاری از حماس هستند.»
به گفته رئیس جمهوری آمریکا، همزمان با تلاش «همه ما» در راستای راهحل دو کشوری، «غزه و کرانه باختری باید تحت یک ساختار حکومتی واحد، در نهایت تحت یک تشکیلات خودگردان فلسطینی احیاشده متحد شوند.»
بایدن در ادامه گفت که پس از «بحران» جاری، جامعه بینالمللی باید منابع خود را به حمایت از غزه اختصاص دهد و یک سازوکار بازسازی برای برآوردهکردن نیازهای طولانیمدت فلسطینیان ساکن غزه ایجاد کند.
هیئتی از وزیران کشورهای مسلمان و عرب که در حال بازدید از پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل است، خواستار پایان فوری درگیریها و تحویل کمکهای بشردوستانه به ساکنان غزه شده اما اشاره آنچنانی به موضوع اداره غزه در طولانیمدت نکرده است.
ایمن صفدی، وزیر امور خارجه اردن، روز ٢٧ آبان در جریان کنفرانس امنیتی سالانه «گفتوگوی منامه» در بحرین گفت هیچ سرباز عربی در غزه مستقر نخواهد شد زیرا از سوی فلسطینیان به عنوان دشمن قلمداد خواهد شد.
او در ارتباط به آینده غزه نیز گفت چطور میتوان از آینده آن سخن گفت در حالی که مشخص نیست پس از پایان جنگ چه چیزی از آن باقی خواهد ماند.
اما بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اخیرا در مصاحبهای با شبکه ایبیسی نیوز گفت که به عقیده او اسرائیل «مسئولیت امنیت کلی» غزه را در دوره پس از جنگ برای «مدتی نامحدود» بر عهده خواهد گرفت.
الهام فخرو، پژوهشگر در اندیشکده چتم هاوس لندن، به بخش انگلیسی صدای آمریکا گفت رهبران عرب و کشورهای اسلامی که از ائتلاف دستراستی حاکم بر اسرائیل نگران هستند، نسبت به تمایل آمریکا و متحدانش به اعمال فشار کافی بر اسرائیل برای تغییر رفتار و پایاندادن به جنگ و آغاز مذاکرات برای تحقق راهحل دوکشوری تردید دارند و به همین دلیل به دیگر کانالهای دیپلماتیک از جمله چین روی آوردهاند.
جاشوا لندیس، مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه دانشگاه اوکلاهوما، نیز به بخش انگلیسی صدای آمریکا گفت رهبران کشورهای عرب تشکیلات خودگردان فلسطینی را ناکارآمد میبینند و همین مساله احتمال مشارکتشان در اداره غزه پس از نابودی حماس را کاهش میدهد.
حماس، که مورد حمایت مالی و نظامی جمهوری اسلامی ایران است، در ۱۵ مهر اسرائیل را هدف حملات تروریستی قرار داد. این گروه با حمله به جنوب اسرائیل دستکم ۱۲۰۰ نفر را که اکثراً غیرنظامی بودند کشت و حدود ۲۴۰ نفر از جمله کودکان، زنان، و سالمندان را به گروگان گرفت.
ایالات متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دادهاند.
آمریکا و متحدانش ضمن اعلام حمایت قاطع از حق و وظیفه اسرائیل برای دفاع از خود و لزوم آزادی فوری تمام گروگانهای ربوده شده توسط ستیزهجویان فلسطینی، خواستار تحویل کمکهای بشردوستانه به غیرنظامیان فلسطینی ساکن غزه شدهاند.