جیمز کومی، رئیس پیشین اف بی آی، شهادت خود در مقابل کمیته اطلاعاتی سنا را صبح پنجشنبه ۱۸ خرداد ماه آغاز کرد. او در پاسخ به سوال سناتورهای کنگره گفت درباره دخالت روسیه در انتخابات سال ۲۰۱۶ هیچ شکی ندارد. با این حال گفت که آقای ترامپ در مراحل تحقیقات اف بی آی درباره اتهام نقش روسیه هیچ مانع تراشی نکرده است.
جیمز کومی در مقابل اعضای کمیته اطلاعاتی سنا و تحت سوگند حین اشاره به اینکه کابینه ترامپ اعتبار او و افبیآی را زیر سوال برده گفت نمی داند آیا پرزیدنت ترامپ در تقاضایش برای متوقف کردن تحقیقات درباره ژنرال فلین مانع برقراری عدالت شده است یا خیر.
به گفته آقای کومی، اظهارات پرزیدنت ترامپ درباره او و افبیآی نادرست بوده است. ترامپ پس از اخراج کومی او را مسؤل بی کفایتی در تحقیقات افبیآی خوانده بود که از سوی آقای کومی تکذیب شده است.
آقای کومی همچنین به کمیته اطلاعاتی سنا گفت پرزیدنت ترامپ هیچوقت از او نخواسته بود تحقیقات درباره مداخله روسیه در انتخابات آمریکا را متوقف کند. اما آقای ترامپ پیشتر با اشاره به تحقیقات درباره روسیه آنرا مهم خوانده بود که مانعی بر سر راه اجرای وظایف ریاست جمهوری اش است.
نسخه کامل شهادت جیمز کومی در کنگره را اینجا ببینید
ادعای دروغگویی و واکنش کاخ سفید
جیمز کومی در بخشی از سخنانش گفت که بعد از برکناری به منزل رفت و می خواست مثل یک شهروند عادی باشد اما اظهارات رئیس جمهوری و مقام های دولت او را نگران کرد و اکنون حاضر شده در کنگره شهادت بدهد.
آقای کومی گفت گفته شد من ناتوان بودم یا همکارانم به من اعتماد نداشتند. اینها دروغ بودند. پرزیدنت و دولت علیه من دروغ گفتند.
به دنبال شهادت جیمز کومی در جلسه علنی کمیته اطلاعاتی سنا، کاخ سفید واکنش نشان داد و گفت پرزیدنت ترامپ «دروغگو نیست.»
بنا به گزارش واشنگتن پست، پس از پایان شهادت رئیس پیشین افبیآی در جلسه علنی کمیته اطلاعاتی سنا، سخنگوی کاخ سفید روز پنجشنبه با اشاره به اظهارات جیمز کومی در سنا، گفت پرزیدنت ترامپ «دروغگو نیست.»
چه جزئیاتی از مکالمات رئیس جمهور و کومی می دانیم
در جلسه عمومی پنجشنبه، جیمز کومی از پاسخ به برخی سؤالات خودداری کرد چراکه آنها محتوایی محرمانه دارند. جلسه کمیته اطلاعاتی سنا امروز ساعت ۱ بعد از ظهر پشت درهای بسته برقرار خواهد شد تا پرسش و پاسخ مربوط به اسناد محرمانه در آنها مطرح شوند.
به گزارش رویترز، کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا، یک روز قبل از حضور جیمز کومی، بیانیه هفت صفحه ای آقای کومی را منتشر کرد. انتشار این بیانیه ، یک روز قبل از آن صورت گرفت که مدیر اطلاعات ملی و دیگر مقام های ارشد اطلاعاتی آمریکا ، از پاسخ گویی به سئوال در باره آقای کومی و تحقیقات در باره روسیه، در این کمیته خودداری کردند.
آقای کومی در این بیانیه به جزییات کاملی از پنج مکالمه جداگانه ای که با پرزیدنت ترامپ داشت اشاره کرد.
به گفته او، اولین مکالمه پنج ماه قبل ، یعنی چهارده روز قبل از مراسم تحلیف پرزیدنت ترامپ، و آخرین مکالمه که تلفنی بود، کمتر از دو ماه قبل صورت گرفت.
رئیس پیشین اف بی آی ، به کمیته اطلاعاتی سنای این کشور خواهد گفت که پرزیدنت ترامپ در این مکالمات که در باره تحقیقات پیرامون مقام های فعلی و قبلی دولت او بوده است، صادقانه به رئیس جمهوری وفادار بماند.
آقای کومی در اظهارات منتشر شده خود گفت به پرزیدنت ترامپ سه بار گفت که او موضوع تحقیقات در باره تماس های مقام های دولت او با مقام های دولت روسیه نیست.
آقای کومی در جای دیگری در بیانیه خود نوشت، پرزیدنت ترامپ در مکالمه ای که سه ماه قبل داشتند از او خواسته بود تحقیقات در باره مایکل فلین، مشاور امنیت ملی را رها کند. پرزیدنت ترامپ روز قبل از مکالمه، آقای فلین را اخراج کرده بود. آقای کومی به نقل از پرزیدنت ترامپ می گوید ، فلین مرد خوبی است و امیدوار است اف بی آی این تحقیقات را رها کند.
وکیل پرزیدنت ترامپ پس از انتشار بیانیه هفت صفحه ای آقای کومی گفت ، پرزیدنت ترامپ خوشحال است که کومی بالاخره تایید کرده است که شخص رئیس جمهوری موضوع تحقیقات در باره روسیه نیست.
به گفته آقای کومی ، پرزیدنت ترامپ به او گفت موضوع تحقیقات در باره روسیه فضایی بوجود آورده است که پیگیری برای برنامه های اساسی به نفع مردم آمریکا را دشوار کرده است.
واکنش کاخ سفید
در حالی کومی در کنگره شهادت می دهد که کاخ سفید بر این باور بود می تواند مانع شهادت رئیس برکنار شده اداره تحقیقات فدرال شود. سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید به اختیارات رئیس جمهوری استناد کرد اما با اینحال پرزیدنت ترامپ اعلام کرد از این اختیارات برای توقف کومی استفاده نخواهد کرد.
با این حال برخی حقوقدانان در واشنگتن می گویند اختیاراتی که کاخ سفید می گوید فقط زمانی کاربری دارد که شهادت دهنده، کارمند دولت فدرال باشد. این در حالی است که آقای کومی اینک یک شهروند عادی است چون پرزیدنت ترامپ، کومی را سه هفته پیش برکنار کرد.
توفان سیاسی در واشنگتن
برکناری کومی اقدامی غیرمنتظره برای واشنگتن بود و طوفانی سیاسی برپا کرد.
در کانون توفان، تحقیقات اف بی آی در مورد احتمال تبانی میان کمپین پرزیدنت ترامپ بطور خاص مایکل فلین، با روسیه بود. برخی دموکرات ها رقیب را متهم می کنند که از مسکو کمک گرفت تا دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری بر رقیب دموکرات هیلاری کلینتون پیروز شود و در مقابل دولت ترامپ تحریمهای وضع شده توسط پرزیدنت اوباما علیه روسیه را لغو خواهد کرد.
پس از برکناری کومی رسانه هر روز تیتر خبری جنجال برانگیزی داشتند از جمله فاش شد طی صرف یک شام در ماه ژانویه پرزیدنت ترامپ به کومی گفته بود اگر میخواهد رئیس اف بی آی باقی بماند باید وفاداری مطلق به او نشان دهد.
و از همه پر هیاهوتر این بود که پرزیدنت ترامپ از کومی خواسته بود پرونده فیلن-روسیه را مختومه کند. البته رئیس جمهوری آمریکا این اتهام را رد می کند.
اما تحلیلگران می گویند اگر این اظهارات رئیس جمهوری درست باشد، او بر خلاف قانون در روند تحقیقات اداره تحقیقات فدرال دخالت کرده است.
اینکه رئیس جمهوری بخواهد تحقیقاتی در حال انجام ناگهان متوقف شود، برای اعضای دموکرات کنگره از جمله آدام شیف نگران کننده است.
آقای شیف گفته، اگر این مسئله صحت داشته باشد، اتهام نگران کننده دیگری است که رئیس جمهوری دخالت کرده و سعی داشته مانع تحقیقات شود.
پس از آنکه برملا شد مایکل فلین مشاور وقت امنیت ملی پرزیدنت ترامپ در مورد تماسها با روسها به معاون رئیس جمهوری دروغ گفته، پرزیدنت ترامپ او را از کار برکنار کرد.
هم اکنون، تحقیقات پرونده فلین-روسیه در دست گروهی مستقل به سرپرستی رابرت مولر رئیس سابق و بسیار قابل احترام جمهوریخواهان و دموکراتها است.