محققان در برزیل با تست «واکسن کوکائین» قصد دارند سرخوشی ناشی از مصرف این ماده مخدر و در نتیجه میل به استعمال آن را کاهش دهند.
به گفته پژوهشگران برزیلی، این واکسن بدن را به ساخت آنتیبادیهایی ترغیب میکند که با ورود کوکائین به خون، به آن متصل شده و مانع از رسیدن ماده مخدر به مغز میشود.
این پژوهشگران با ابراز رضایت از نتایج تزریق این واکسن میگویند استفاده از واکسن کوکائین به تنهایی موثر نیست و حتما باید همزمان با مصرف آن، مشاوره رواندرمانی و تراپی هم انجام شود.
از سویی دیگر برخی کارشناسان هشدار میدهند که اگر پس از تزریق این واکسن، مصرف کوکائین، اثر قبلی را نگذارد، شخص معتاد ممکن است به سراغ دوزهای بالاتر برود و با خطر بیشتر «اُوِردوز» مواجه شود.
شمار دیگری از کارشناسان نیز معتقدند که اعتیاد به کوکائین، صرفاً مربوط به مصرف آن نیست و آسیبهای جسمی و روحی پس از ترک اعتیاد هم نیاز به درمان دارند. به همین دلیل واکسیناسیون فقط برای تعداد کمی از افراد که همزمان تحت درمانهای تخصصی هستند مناسب خواهد بود و کمکی به معتادانی که به مشاوره و درمان دسترسی ندارند، نخواهد کرد.
برآوردهای سازمان ملل نشان میدهد که در سال ۲۰۲۱ حدود ۲۲ میلیون نفر در جهان مصرفکننده کوکائین بودهاند و در اروپا نیز این ماده مخدر پس از حشیش در رتبه دوم شیوع مصرف قرار داشته است.
ماده مخدر کوکائین با ترشح دوپامین در مغز و ایجاد حس سرخوشی زیاد، وابستگی بالایی ایجاد کرده و آسیبهای جدی به اندامهای بدن وارد میکند و اثراتی مشابه با دویدن ماراتن بر برجای میگذارد که قطع مصرف آن هم با فشار شدید جسمی و روحی همراه است.