لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۲۴

برنامه کمک به کشورهای رو به رشد برای مبارزه با تغییرات اقلیمی به نفع کیست؟


اکوادور برای مبارزه با اثرات تغییرات آب و هوایی درخواست کمک مالی کرده است. تصویری از سیل در اسمرالداس، اکوادور.آرشیو
اکوادور برای مبارزه با اثرات تغییرات آب و هوایی درخواست کمک مالی کرده است. تصویری از سیل در اسمرالداس، اکوادور.آرشیو

خبرگزاری رویترز در گزارشی ویژه‌ نوشت برنامه‌ای که به منظور کمک به کشورهای رو به رشد برای مبارزه با تغییرات اقلیمی طراحی شده است، باعث خواهد شد تا میلیاردها دلار به کشورهای ثروتمند باز گردد.

رویترز روز چهارشنبه دوم خرداد، نوشت کشورهای ثروتمند در سال‌های اخیر بودجه‌ مربوط به حل مشکلات اقلیمی را با بهره‌، به کشورهای رو به رشد اعطا کرده‌اند که در واقع به نفع وام‌‌دهندگان است.

ایده اولیه تأمین بودجه این بود که کشورهای ثروتمند باید برای آلودگی‌هایی که در طول زمان در کشورهای فقیرتر ایجاد کرده‌اند – که به نوبه خود به تغییرات اقلیمی در قاره‌های جنوبی جهان دامن زده است – غرامت بپردازند.

اما بیش از ۱۰ تحلیلگر امور مالی، و فعالان و مقامات پیشین مسائل اقلیمی به رویترز گفتند که پول این بودجه به کشورهای ثروتمند برمی‌گردد.

بر اساس بررسی رویترز و بیگ لوکال نیوز (برنامه روزنامه‌نگاری در دانشگاه استنفورد)، کشورهای ثروتمند دست‌کم ۱۸ میلیارد دلار با «نرخ بهره بازار» وام داده‌اند.

از آن میان، ژاپن بیش از ۱۰ میلیارد دلار، فرانسه سه و نیم میلیارد دلار، آلمان نزدیک به دو میلیارد دلار و ایالات متحده یک و نیم میلیارد دلار وام پرداخته‌اند.

بهره این وام‌ها بالاتر از مبلغی است که به طور معمول برای وام‌های مربوط برنامه‌های اقلیمی و دیگر پروژه‌های کمکی در نظر گرفته می‌شود و معمولاً بهره پایینی دارند یا بدون بهره‌ هستند.

این گزارش اشاره می‌کند که دستکم ۱۱ میلیارد دلار وام دیگر – تقریباً از طرف ژاپن – پرداخت شده است که کشورهای دریافت کننده را ملزم به استخدام یا خرید مواد از شرکت‌هایی در کشورهای وام‌دهنده می‌کند.

رویترز در این پژوهش نزدیک به ۱۱ میلیارد دلار کمک مالی از ۲۴ کشور و اعضای اتحادیه اروپا را شناسایی کرد که به طور مشابه، دریافت کنندگان را ملزم به استخدام شرکت‌ها، سازمان‌های غیرانتفاعی یا سازمان‌های دولتی از کشورهای خاص – معمولاً کشور اهدا کننده وام – برای انجام کار یا تهیه مواد کرده‌اند.

در گزارش این خبرگزاری تاکید شده است که ارائه وام برای برنامه‌های اقلیمی با نرخ بهره بازار، یا تأمین بودجه به شرط استخدام شرکت‌های خاص به این معنی است که پولی که برای کشورهای در حال توسعه در نظر گرفته شده است به کشورهای ثروتمند بازگردانده می‌شود.

لیانه شلاتک، معاون مدیر «بنیاد هاینریش بُل» در واشنگتن، یک اندیشکده آلمانی که سیاست‌های زیست‌محیطی را ترویج می‌کند، به رویترز گفت که «از منظر عدالت، این کار عمیقاً مذموم است.»

XS
SM
MD
LG