لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۳۰

بایدن با هدف تنش زدایی به آسیا سفر می کند


جو بایدن در شیکاگو، ۲۵ نوامبر ۲۰۱۳
جو بایدن در شیکاگو، ۲۵ نوامبر ۲۰۱۳

برخی مفسران سیاسی و ناظران تحولات آسیا معتقدند که آقای بایدن باید به مسائل دیگری غیر از حریم هوایی نیز بپردازد

جو بایدن، معاون رئیس جمهوری آمریکا، که این هفته در سفر آسیا خواهد بود، به ژاپن، چین و کره جنوبی می رود: سه کشوری که در قلب اختلافات درباره دو جزیره کوچکی هستند که توکیو و پکن هریک معتقدند به آنها تعلق دارد.

آقای بایدن سفر به چین را به قصد تلاش برای عادی تر کردن روابط و کاستن از تنش کنونی میان واشنگتن و پکن انجام می دهد.

روز سه شنبه ۳ دسامبر، جو بایدن در توکیو خواهد بود و به احتمال قوی طی دیدارش به ژاپن اطمینان می دهد که ائتلاف نظامی آن کشور با آمریکا که در دهه ۱۹۵۰ شکل گرفته، بر جای است.

کاخ سفید که از مدتی پیش برنامه سفری بلند پایه به آسیا را در دستور کار خود گذارده بود، اعلام کرده که سفر این هفته معاون رئیس جمهوری آمریکا با هدف اطمینان خاطر بخشیدن از ائتلاف نظامی میان آمریکا و کشورهای آسیایی متحدش انجام می شود.

به رغم آن که واشنگتن در قبال اختلاف چین و ژاپن بر سر جزایرخالی از سکنه موضعی نمی گیرد، در تلاش است تا از جاه طلبی های نظامی پکن در منطقه بکاهد و این کار را در راستای بند ۵ پیمان نظامی آمریکا با ژاپن انجام می دهد.

واشنگتن، توکیو و سئول، بدون اطلاع چین هفته گذشته هواپیماهای نظامی خود را به منطقه فرستادند که موردی از نقض موازین حریم هوایی تلقی شد و زمینه ساز آن شد که چین نیز بکوشد تا حضور نظامی پررنگ تری در آسیا داشته باشد.

گفتنی است که سه خط هوایی آمریکا هنگام گذر از این حریم هوایی عبور خود را به پکن اطلاع می دهند. این درحالی است که آمریکا می گوید صرف اطلاع دادن به چین، معادل آن نیست که واشنگتن رفتارهای پکن را در این حریم هوایی تایید می کند، چرا که آمریکا تصریح کرده که چین موازین این حریم هوایی را نقض کرده است و همچنان به نقض آن ادامه می دهد.


جو بایدن که قرار است روز چهارشنبه این هفته با مقام های چین ملاقات کند، به احتمال زیاد راه کارهایی را برای خروج از بحران کنونی به پکن پیشنهاد خواهد داد.

آقای بایدن بسیاری از اوقات به استعداد و قابلیت خود برای برقرار کردن روابط حسنه شخصی در گرماگرم روابط سیاسی تکیه می کند، به ویژه در مورد پکن، چرا که رئیس جمهوری چین را از پیش از تصدی وی به مسند ریاست جمهوری می شناخته است. این درحالی است که آقای بایدن طی سخنرانی اش در جمع دانشجویان چینی در دانشگاه پنسیلوانیا به آنها گفت که ساختار کمونیستی اداره کشورشان توان تفکر به شیوه ای متفاوت را از آنها سلب کرده است.
از این روست که برخی تحلیلگران سیاسی برآنند که ممکن است صراحت لهجه بایدن سبب کدورت پکن شود.

عده ای از مفسران سیاسی و ناظران تحولات آسیا معتقدند که آقای بایدن باید به مسائل دیگری غیر از حریم هوایی نیز بپردازد و بکوشد که طی دیدار از چین، به نکات اختلاف و ابهام میان واشنگتن و پکن نیز بپردازد.

هنوز روشن نیست که معاون رئیس جمهوری آمریکا از رابطه اش با چین بهره ببرد تا کره شمالی را برای آزاد کردن شهروند آمریکایی که ماه گذشته در آن کشور بازداشت شده، متقاعد کند، یا نه. این شهروند آمریکایی، کهنه سرباز جنگ است و مریل نیومن نام دارد. مقام های پیونگ یانگ به رغم کهولت وی (نیومن ۸۵ ساله است) و تقاضای آمریکا برای آزاد کردن او، حاضر به رها کردن وی نشده اند.

سوزان رایس، مشاور امنیت ملی باراک اوباما، چند هفته پیش گفت که آقای اوباما نیز در ماه آوریل به آسیا سفر خواهد کرد. سفری که قرار بود رئیس جمهوری آمریکا به آسیا بکند، به سبب همزمان شدن با تعطیلی دولت آمریکا، لغو شد.

در سفر بایدن اما، نکته خاص مورد تاکید آن خواهد بود که تنها آمریکاست که می تواند توازن آسیا را حفظ کند و در خصوص حریم هوایی دفاعی چین آنچه را لازم می داند، تصریح کند.

گفتنی است که در آسیا جو حاکم حاکی از آن است که دولت اوباما به آسیا چندان وقعی نمی گذارد و در عین حال هم نمی خواهد وارد درگیری نظامی شود و از این روی است که سفر بایدن می تواند تاکیدی بر مواضع و سیاست های آمریکا در آسیا باشد.
XS
SM
MD
LG