لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۳۷

جاسوسی ناو جنگی چین در گرماگرم رزمایش دریایی بین المللی


ناوهای نیروی دریایی کشورهای شرکت کننده در رزمایش ریمپک در پایگاه دریایی پرل هاربور هاوایی پهلو گرفته اند - عکس مربوط به ۱۴ تیر
ناوهای نیروی دریایی کشورهای شرکت کننده در رزمایش ریمپک در پایگاه دریایی پرل هاربور هاوایی پهلو گرفته اند - عکس مربوط به ۱۴ تیر

رزمایش دریایی حاشیه اقیانوس آرام از سال ۱۳۵۰ به این سو هر دو سال یک بار به رهبری آمریکا برگزار می شود. چین امسال برای اولین بار در این رزمایش حضور یافت.

نیروی دریایی ایالات متحده می گوید در جریان رزمایش دریایی حاشیه اقیانوس آرام با شرکت ۲۲ کشور، چین یک ناو جاسوسی به آبهای پیرامون جزایر هاوایی فرستاده است.

رزمایش دریایی حاشیه اقیانوس آرام موسوم به ریمپک (RIMPAC) از سال ۱۳۵۰ به این سو هر دو سال یک بار به رهبری آمریکا برگزار می شود. ۲۲ کشور عضو و شش کشور ناظر این مانور هستند. چین امسال برای اولین بار در رزمایش ریمپک حضور یافت.

ناخدا دارین جیمز، سخنگوی نیروی دریایی آمریکا گفته چین دو سال پیش هم یک کشتی جاسوسی به محل مانور اعزام کرده بود:

«ما همه اقدامات احتیاطی را برای حفاظت از اطلاعات حیاتی انجام داده ایم. انتظار داریم که این کشتی در خارج از آبهای سرزمینی آمریکا باقی بماند و در رزمایشی که هم اینک در جریان است، اخلال نکند.»

قوانین بین المللی

در بیانیه وزیر دفاع چین که برای خبرگزاری رویترز ارسال شده، آمده است ناوهای چین طبق قوانین بین المللی حق دارند در «خارج از آبهای سرزمینی یک کشور دیگر» حرکت کنند:

«چین در چارچوب حقوق و قوانین بین الملل به مقررات مربوط به کشورهای ساحلی احترام می گذارد، و امیدوار است کشورهای ذیربط هم حقوق قانونی کشتی های چینی را رعایت کنند.» وزیر دفاع چین توضیح بیشتری در این باره نداد.

مقامات آمریکا امیدوارند شرکت چین در رزمایش ریمپک به رفع سوء تفاهمات در مورد آبهای آزاد کمک کند، اما تحلیلگران از مدتها پیش هشدار داده اند که ممکن است پکن با شرکت در این مانورها و نظارت بر نیروهای ایالات متحده و متحدانش توان نظامی دریایی اش را تقویت کند.

با این همه، ایالات متحده به عملیات تجسسی در آبها و فضای بین المللی ادامه می دهد و نیروی دریایی به حضور ناو چین – که یک ناو کمکی نیروی دریایی چین برای کسب اطلاعات کلی توصیف شده – اعتراضی نکرد.

هر چند این ناو در داخل محدوده انحصاری اقتصادی ۲۰۰ مایل دریایی آمریکا حرکت می کرد، به گفته ناخدا جیمز در چارچوب مقررات بین المللی عمل کرده است.

با این حال، آقای جیمز می گوید از شروع مانور ریمپک در سال ۱۳۵۰ تا به حال، به یاد ندارد که هیچ یک از کشورهای شرکت کننده اقدام مشابهی کرده باشد:

«تا جایی که من اطلاع دارم، این اولین باری است که یک کشور شرکت کننده در مانور نظامی دریایی، ناو تجسسی به آبهای نزدیک هاوایی بفرستد.»

مشارکت

ناوهای چینی شرکت کنده در رزمایش، ناو موشک افکن هایکو، کشتی بادبانی موشک انداز یوئه یانگ، کشتی تدارکاتی ژینداناهو و کشتی بیمارستانی «کشتی صلح» هستند.

نیروهای چینی شرکت کننده در مانور همچنین دو هلیکوپتر، یک واحد کماندویی و یک واحد غواصی با مجموع ۱،۱۰۰ پرسنل را دربرمی گیرد.

رزمایش در حالی انجام می شو که تنش میان پکن با متحدان آمریکا از جمله ژاپن و فیلیپین بر سر ادعاهای سرزمینی پکن در دریای جنوبی چین و دریای شرقی چین به اوج خود رسیده است. همزمان، اختلاف چین با ویتنام هم روابط میان دو کشور را بسیار تیره کرده به طوری که از جنگ چهار هفته ای چین با ویتنام در سال ۱۳۵۸ به این سو، روابط دو کشور هیچگاه چنین تیره نبوده است.

XS
SM
MD
LG