لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۵۴

چين: اصلاحات رونق بخش اقتصاد است


کارگران در حال شستن پنجره های يک آسمانخراش هستند. کاهش صادرات چین در ماه مارس موضوع گزارش غیر منتظره ای بود که زنگ خطر افزایش بيکاری را بصدا درآورد، درحالی که پکن تلاش می کند در اقتصاد انقباضی تعمیرات اساسی بوجود آورد. ۲۱ فروردين (۱۰ آوریل ۲۰۱۴)
کارگران در حال شستن پنجره های يک آسمانخراش هستند. کاهش صادرات چین در ماه مارس موضوع گزارش غیر منتظره ای بود که زنگ خطر افزایش بيکاری را بصدا درآورد، درحالی که پکن تلاش می کند در اقتصاد انقباضی تعمیرات اساسی بوجود آورد. ۲۱ فروردين (۱۰ آوریل ۲۰۱۴)
در حالی که نشانه هايی از رکود اقتصادی در چين، بيش از آنچه پکن انتظارش را داشت، به چشم می خورد، رهبران چین می گویند از «محرک های قوی» برای تقویت اقتصاد استفاده نخواهند کرد. در گذشته پکن از پروژه های عظیم تحت حمایت دولت برای افزايش رشد استفاده کرده بود. مقامات می گویند برنامه های اصلاحات اقتصادی خود را، با هدف ایجاد ثبات برای آینده، ادامه خواهند داد.

در طول سال گذشته، رئیس جمهوری چين، شی جين پينگ، به منظور جلوگيری از توقف شتاب اقتصادی از یک سری اصلاحات پرده برداشت، اما آن اصلاحات ممکن است برای حفظ رشد کافی نباشد.

پيش بينی می شود که تولید ناخالص ملی در سه ماهه اول سال جاری ۷.۳ درصد رشد کرده باشد، و برخی از اقتصاددانان معتقدند چین به هدف رسمی دولت مبنی بر رشد ۷.۵ درصدی برای امسال نخواهد رسيد.

اقتصاددان ارشد مرکز بروکينگز- سين هوا، ران تائو، می گويد، «اگر اصلاحاتی انجام نگيرد، اگر اصلاحات خوبی صورت نگيرد، احتمالا اقتصاد با خطر جدی روبرو خواهد شد.»

روز پنجشنبه ۲۱ فروردين (۱۰ آوریل ۲۰۱۴)، نخست وزیر چین، لی کان چانگ، گفت، مقامات به جای دست زدن به اقدامات کوتاه مدت با هدف تقویت رشدی که اکنون ضعیف است، بر پیشبرد توسعه سالم در دراز مدت تمرکز کرده اند.

ران تائو گفت، یکی از بزرگترین چالش های اصلاح، حباب بازار املاک و مستغلات است، که هم اکنون شروع به ترکيدن کرده است. حکومت سعی دارد سياست هايی را پياده کند تا دو خطر ديگر را به حداقل برساند: بدهی حکومت های محلی و نظام بانکی در سایه.

دیوید دالر، از مرکز جان تورنتون در چين، معتقد است که چالش اصلی رهبران چين، پيروز شدن بر اعتراضات مخالفان طرح اصلاحاتشان خواهد بود. او گفت، «مخالفت های بسياری با بخش های خاص آن طرح وجود دارد.»

مخالفان مذکور شامل برخی از شرکت های قدرتمند دولتی در چين است. بر اساس برخی برآوردها ۱۵۰ هزار شرکت دولتی در چين ۵۰ درصد از دارایی های صنعتی را کنترل و ۲۰ درصد نیروی کار کشور را در اشتغال دارند. این شرکت های متعلق به دولت، و اداره شونده توسط حکومت، شرکت های بزرگی هستند، اما به اندازه همتايانشان در بخش خصوصی کارآمد نیستند.

مقامات تشخیص می دهند که این شرکت های ناکارآمد باید تغییر کنند، اما ران تائو گفت، اصلاحات سرعت کافی ندارد. او اشاره کرد، «پيشرفت اصلاحات ساختاری در سطح دولت، و شکستن انحصارهای دولتی در برخی از بخش های کلیدی که هنوز کمتر از ظرفیت بازدهی دارند، بسیار کند بوده است.»

شکستن انحصارات ممکن است برای حکومت سخت باشد، اما اقدام در جهت به کار بستن محرکهای قوی چندان دشوار نيست.

معافیت مالیاتی برای شرکت های کوچک و متوسط، شتاب بخشيدن به تأمین منابع مالی برای پروژه های زیربنایی و پشتیبانی از ساخت خانه های سازمانی از جمله اقداماتی است که در هفته گذشته اعلام شد. ممکن است اين اقدامات در حالی که اقتصاد را تقویت می بخشد به شرکت های کوچک تر نيز کمک کند.

پروفسور بای چانگن از دانشگاه سين هوا می گويد، رهبران چین همچنين در تلاش هستند تا از فساد جلوگیری کنند، هدفی که می توان با کاهش تامین مالی برای پروژه های زیربنایی بزرگ به آن رسيد. او گفت، «یک حدس اين است که فساد در پروژه های بزرگ آسان تر رخنه می کند. اخاذی از فروشندگان خیابانی سخت تر است. جمع آوری پول از یک شرکت ساخت و ساز بزرگ آسان تر است.»

در حالی که رئیس جمهوری و دیگر رهبران برای انجام اصلاحات با هدف رقابتی تر کردن شرکت های چینی و وابستگی کمتر اقتصاد به هزینه های دولت تلاش می کنند، اقتصاددانان می گویند اين تلاش ها بايد سريع تر انجام بگيرد زيرا تلنبار شدن ريسک در نظام همچنان ادامه دارد.

اگر ظرف دو تا سه سال ديگر اصلاحات معنی دار انجام نگيرد، ران تائو مشکلات بزرگی را پیش بینی می کند. او گفت، «فرودی سخت، احتمالا بحران مالی در مقیاسی بزرگ و همچنین يک بحران اقتصادی» به دنبال خواهد داشت.

رهبران چین فعلا، ضمن دادن هشدارعليه نقطه نظرات بدبينانه نسبت به اقتصاد کشور، برای انجام اصلاحات فشار می آورند. در گزارشی که این هفته توسط شین هوا، خبرگزاری چین، منتشر شد، آمده است، «جای وحشت نيست، زيرا نرخ رشد اقتصادی چین، در مقایسه با معيارهای کند کشورهای غربی، همچنان بالا است.»
XS
SM
MD
LG