رئیس جمهوری ایران و هیات همراه او در حاشیه نشست سران کشورهای آسیا-آفریقا در اندونزی با شماری از رهبران و نمایندگان کشور میزبان و برخی کشورهای حاضر در اجلاس از جمله چین دیدار و گفتگو کردند.
رئیس جمهوری چین در دیدار با همتای ایرانی خود گفت پکن به حفظ ارتباط خود با همه طرفهای درگیر در گفتگوهای دیپلماتیک جاری بر سر برنامه هستهای ایران، برای ایفای نقشی سازنده ادامه میدهد.
شی جین پینگ با بیان این که دستیابی به یک توافق جامع هستهای به سود همه است، وعده داد کشورش – که یکی از اعضای گروه ۱+۵ طرف مذاکره با ایران است – برای رسیدن به یک توافق «عادلانه و متوازن» تلاش خواهد کرد.
نقش ایران در بحرانهای منطقهای، از جمله در یمن، بر مذاکرات اتمی بین ایران و قدرتهای جهانی که دور جدید آن از روز چهارشنبه در سطح معاونان وزرای خارجه در وین اتریش از سر گرفته شده است، سایه انداخته است.
حسن روحانی در سخنرانی روز چهارشنبه خود در اجلاس عمومی کنفرانس آسیا-آفریقا در بوندونگ اندونزی، بدون نام بردن از عربستان سعودی، خشونتها در یمن را محکوم و بر ضرورت اقدام جامعه جهانی برای پایان دادن به خشونتها در آن کشور تاکید کرد.
وی همچنین گفت «ایران در حل مشکل پیشآمده هستهای، به عنوان گام نخست، عزم راسخ دارد که تمامی تلاش و ظرفیت منطقهای و بینالمللی خود را بیش از گذشته جهت ایجاد امنیت منطقه و گسترش صلح جهانی به کار گیرد.»
ایران شش قدرت جهانی عضو ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان روز سیزدهم فروردین ماه سال جاری به یک تفاهم سیاسی درباره اجزای اساسی توافق جامع بر سر برنامه هستهای ایران دست یافتند و تا پایان ماه ژوئن (۹ تیر ماه) فرصت دارند جزئیات آن را ثبت و به امضا برسانند.
خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، نیز گزارش داد که حسن روحانی در حاشیه این نشست، با جوکو ویدودو رئیس جمهوری اندونزی و شینزو آبه نخست وزیر ژاپن نیز بطور جداگانه دیدار، و در مورد روابط دوجانبه و مسائل مهم منطقهای و بینالمللی گفتگو کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی اندونزی، رؤسای جمهوری ایران و اندونزی بر ضرورت ارتقای روابط اقتصادی و فرهنگی بین این دو کشور بزرگ مسلمان آسیایی، و همچنین ضرورت پیشگیری از ترویج و گسترش تروریسم به نام مذهب، تاکید کردند.
نشست دو روزه سران امسال، بخشی از مراسم پنج روزه ویژه شصتمین سالگرد تشکیل کنفرانس آسیا-آفریقا بود، که کشورهای شرکت کننده در بیانیهای پایانی آن خواستار استفاده از تمام ظرفیتهای سیاسی برای خاتمه بخشیدن به بحرانهای منطقهای، بویژه یمن و مقابله با تروریسم، شدند.
بنابر اعلام وزارت امور خارجه اندونزی در مراسم امسال، سران و نمایندگان ۱۰۹ کشور آسیایی آفریقایی و نهاد بین المللی شرکت دارند. جنبش غیرمتعهدها از دل همین اجلاس برآمده است که ریاست ادواری آن را اکنون ایران برعهده دارد.