لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۴۴

آغاز تغییرات درسی به خواست علی خامنه‌ای: مشارکت ۷ هزار نفری برای اصلاح محتوای ۱۵۰۰ برنامه درسی


محتوای درسی دانشگاه‌ها به دستور علی خامنه‌ای تغییر می‌کند.
محتوای درسی دانشگاه‌ها به دستور علی خامنه‌ای تغییر می‌کند.

یک مقام وزارت «علوم، تحقیقات و فن‌آوری» ایران از آغاز برنامه‌ریزی برای «اصلاح» محتوای درسی دانشگاه‌ها با همکاری «بیش از ۷ هزار» عضو «هیات علمی» خبر داد.

در جریان اعتراضات سراسری در ایران که از شهریور ماه سال گذشته و در پی کشته شدن مهسا امینی آغاز شد، دانشجویان و دانش آموزان در مدارس شهرهای مختلف ایران نیز نقش برجسته‌ای داشتند. حضور برجسته دانش آموزان و دانشجویان در حرکت‌های اعتراضی بار دیگر رویکردهای آموزشی در نظام جمهوری اسلامی را به چالش کشیده است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی هم پیشتر بارها خواهان اسلامی‌کردن محتوای کتب درسی شده است؛ اگرچه در چهار دهه گذشته بسیاری از کتب‌ها و محتواهای درسی به بهانه غربی بودن از نظام آموزشی کشور حذف شده است.

رضا نقی زاده مدیر کل دفتر برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم از آغاز بازنگری ۱۵۰۰ برنامه درسی خبر داد و پیش بینی کرد که بیش از ۷ هزار عضو هیات علمی در تدوین و بازنگری این دروس در ۲ سال آینده با وزارت علوم همکاری کنند.

تغییرات دروس آموزشی در سطح مدارس هم پیگیری می‌شود بطوریکه نهم شهریورماه سال ۱۴۰۱ وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی از تغییر محتوای ۲۰۰ کتاب درسی به دستور رهبر جمهوری‌اسلامی خبر داد.

یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش اعلام کرده است که بر اساس اظهارات علی خامنه‌ای پیرامون تجدید نظر در کتب درسی و محتوای آموزشی ارائه‌ شده به دانش‌آموزان، برای سال آینده محتوای ۲۰۰ عنوان کتاب تغییر خواهد کرد.

وزارت آموزش و پرورش می‌گوید: «ترویج فرهنگ شهادت در مدارس آغاز شده و محتوای کتب درسی نیز با اين رویکرد تغییر می‌کند.»

تغییر محتوای کتب درسی سال‌ها است که یکی از دغدغه‌های رهبر جمهوری اسلامی است. علی خامنه‌ای بارها نسبت به محتوای کتاب‌های درسی حساسیت نشان داده و خواستار بازبینی در محتوای مفاد درسی شده است. او در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ در دیدار با جمعی از معلمان و فرهنگیان سراسر کشور گفت که «مطالب بی‌فایده کتب درسی باید حذف شود.»

برخی از دروس عمومی و اجباری در دانشگاه‌های ایران.
برخی از دروس عمومی و اجباری در دانشگاه‌های ایران.

افزودن محتوای سیاسی و یا تبلیغات برنامه‌های مناقشه برانگیز نظامی جمهوری اسلامی به «نظام آموزشی» دانش‌آموزان، در سالیان اخیر شتاب بیشتری یافته است. علیرضا کاظمی، سرپرست وزارت آموزش و پرورش، آبان‌۱۴۰۰ گفته بود درس «استکبارستیزی» وارد کتاب‌های درسی خواهد شد.

ایجاد الگوی خاص فرهنگی-آموزشی برای دانش‌آموزان، تنها به تغییر کتاب‌های درسی منحصر نیست. سند ۲۰۳۰ نیز که بر اساس قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، با عنوان «برنامه کاری برای ۲۰۳۰، دگرگون کردن جهان: توسعه پایدار» در شهریور ۱۳۹۴ به تصویب رسیده بود مورد خشم علی خامنه‌ای قرار گرفت و او اجرای این طرح را به منزله زیر سوال بردن استقلال کشور دانست. سندی که در نهایت اجرای مفاد آن در دولت حسن روحانی متوقف و در دولت رئیسی «لغو اجرای سند ۲۰۳۰» ابلاغ شد.

مطالبه علی خامنه‌ای نسبت به تغییر محتوای آموزشی از دهه ۷۰ شمسی کلید خورد. او در یکی از سخنرانی‌های خود در سال ۱۳۷۹ و در دیدار با «طلبه‌ها» خواستار برنامه‌ریزی برای تحول در نظام درسی و کتاب‌های درسی مراکز آموزشی بزرگ کشور به خصوص آموزش و پرورش شد.

در اردیبهشت سال ۱۳۹۳ نیز رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با معلمان و فرهنگیان گفت که باید در این سیستم چه از لحاظ قالب و چه از لحاظ محتوا تغییراتی رخ دهد.

XS
SM
MD
LG