آمارهای رسمی نشان میدهد مرگ و میرهای ناشی از سوانح رانندگی و تصادفهای جادهای در هشت ماه اول سال جاری (فروردین تا آبان ۱۴۰۰) نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹.۳ درصد افزایش یافته است. در همین مدت، تعداد مصدومان نیز ۱۰.۹ درصد افزایش داشته است.
به گزارش خبرگزاری مهر در روز چهارشنبه ۱۵ دی، سازمان پزشکی قانونی اعلام کرد که در هشت ماه ابتدای امسال «۱۱ هزار و ۷۷۳ نفر» در تصادفات رانندگی جان باختهاند که «۸ هزار و ۷۱۵» مورد آن در جادههای برونشهری بوده است.
این گزارش تعداد کشتهشدگان سوانح رانندگی در مدت مشابه در سال گذشته را «۱۰ هزار و ۷۷۴ تن» اعلام کرده است.
علاوه بر این، در هشت ماه ابتدای سال جاری ۲۱۷ هزار و ۱۵۹ نفر در تصادفات صدمه دیدهاند. این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۱۹۵ هزار و ۸۰۰ نفر بوده است. بر این اساس تعداد مصدومان تصادفهای رانندگی نسبت به سال گذشته ۱۰.۹ درصد افزایش داشته است.
سازمان پزشکی قانونی پیشتر اعلام کرده بود که سالانه ۱۷ هزار نفر در جادههای ایران جانشان را از دست میدهند، اما رئیس اسبق پلیس راه ایران گفته همین آمار تلفات نیز درست نیست و آن را «با دست بردن در آمار» کم میکنند.
به عقیده برخی کارشناسان، جادههای ایران و «خودروهای تولید داخل» از استاندارد پایینی برخوردار هستند و همین موضوع بر زیاد شدن کشتههای ناشی از تصادفات تاثیر مستقیم گذاشته و کشور را از نظر تعداد و فراوانی تصادف و همچنین تلفات جانی و مصدومان در صدر فهرست جهانی قرار داده است.
بنا بر قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (۱۴۰۰-۱۳۹۶) ماده ۱۰۸، دولت موظف است اقدامات و سازوکار لازم برای کاهش تلفات حوادث رانندگی را با تأکید بر تجهیز و تقویت پلیس راهنمایی و رانندگی، ارتقای کیفیت ایمنی وسایل نقلیه، تقویت و تکمیل شبکههای امداد رسانی و فوریتهای پزشکی، اصلاح نقاط حادثه خیز و توسعه فرهنگ صحیح رانندگی فراهم کند، به نحوی که تا پایان اجرای این قانون (سال ۱۴۰۰) حوادث رانندگی به میزان ۳۱ درصد کاهش یابد.
در ۲۰ سال گذشته تقریبا نیم میلیون ایرانی بر اثر حوادث رانندگی جان خود را از دست دادهاند.
کارشناسان عوامل موثر در حوادث رانندگی را به سه دسته عوامل انسانی، وسیله نقلیه، و راه تقسیم میکنند.