لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۵۷

دیدگاه| چرا کانادا سعودی‌ها را تحریم اما به ایران بی‌اعتنایی می‌کند؟


جاستین ترودو نخست وزیر کانادا - آرشیو
جاستین ترودو نخست وزیر کانادا - آرشیو

یادداشتی در «نشنال پست» از دنی ایزن، از بنیانگذاران «ائتلاف کانادا علیه ترور»، و شریل ساپریا، مدیر امور سیاستگذاری کانادا در «بنیاد دفاع از دموکراسی ها»

با وجود تلاش های دولت جاستین ترودو برای تعامل با جهان اسلام، اتاوا اخیرا خود را در وضعیتی نامطلوب با دو کشور پر قدرت اسلامی در خاورمیانه می بیند.

عربستان سعودی و ایران طی سال ۲۰۱۸ به شکلی متفاوت از تعامل عادی با دولت کانادا فاصله گرفتند؛ دولتی که هرگز اقدامی علیه شان انجام نداده بود. این مهم باعث شد کانادا رابطه منافع ملی و دفاع از حقوق بشر را در روابطش با کشورهای سرکوبگر دوباره بررسی کند.

اتاوا در یک دیپلماسی حقوق بشری ۱۷ شهروند سعودی، مسئول قتل جمال خاشقجی ژورنالیست واشنگتن پست، را هدف تحریم قرار داد.

این تحریم ها اولین نمونه استفاده دولت کانادا از «قانون قربانیان مقام های فاسد خارجی» موسوم به «قانون مگنیتسکی» است. این قانون از ورود این مقام ها به کانادا جلوگیری کرده، دارایی هایشان را توقیف و هر گونه معامله با آن ها را ممنوع می کند.

گردن زدن، قطع عضو، و مصلوب کردن احکامی است که دادگاه های سعودی به طور معمول صادر می کنند. اما هیچ کدام باعث نشد کانادا عربستان را تحریم کند.

اما چرا کانادا هرگز نپذیرفت مقام های جمهوری اسلامی ایران را تحریم کند.

ایران بر خلاف سعودی ها متحد اقتصادی کلیدی یا سرمایه ای استراتژیک در خاورمیانه نیست. ریاض بر عکس تهران دستور بمبگذاری سفارتخانه های خارجی و مراکز یهودی را نداده است. عربستان با وجود سابقه دیرینش در تامین افراط گرایی اسلامی کشور عمده حامی تروریسم در جهان نیست.

این تمایز در کانون قطعنامه ای قرار دارد که ژوئن گذشته در پارلمان کانادا با حمایت دولت ترودو تصویب شد و خواهان معرفی سپاه پاسداران به عنوان نهادی تروریستی است. خواستی که دولت کانادا هنوز به آن جامه عمل نپوشانده است.

تهران مستقیما در کشتار صدها هزار سوری همدستی داشته، ده ها هزار تن از شهروندان ایران را اعدام و شکنجه کرده، به توطئه برای بمبگذاری و ترور در کشورهای غربی ادامه داده، و دستش به خون چندین کانادایی آلوده است.

تعامل غرب هیچگاه به تعدیل رفتار ایران منجر نشده است. تهران ممکن است تصور کند اتاوا در نهایت تسلیم شرط و شروط ایران خواهد شد و عطش دولت کانادا برای دیپلماسی بر تعهد به اصول چیره خواهد شد.

تهران باید قاطعانه از این توهم بیرون آورده شود. قرار دادن سریع ایرانیان ناقض حقوق بشر در فهرست های تحریم ها همزمان با اعلام سپاه پاسداران به عنوان نهادی تروریستی گامی مهم و لازم در این راستا خواهد بود.

برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG