دولت کانادا روز جمعه اعلام کرد که روند لغو بخشی از تحریمها علیه ایران، از جمله تحریمهای مالی و محدودیتهای اعمال شده بر واردات و صادرات بین دو کشور را آغاز کرده است.
دولت لیبرال جاستین ترودو در بیانیهای، ضمن اعلام این خبر، گفت علاوه بر رفع تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران، در تحریمهای یکجانبه کانادا تحت قانون موسوم به "تدابیر ویژه اقتصادی" نیز بازنگری خواهد کرد.
بر اساس این بیانیه، دولت تمام درخواستها برای صدور مجوز صادرات از کانادا به ایران را به صورت جداگانه بررسی خواهد کرد و درخواست برای صدور کالاهایی که در فهرست کنترل صادرات آمده است، رد خواهد شد.
دولت محافظهکار قبلی کانادا که از منتقدان سرسخت برنامه هستهای و وضعیت حقوق بشر ایران بود، به ویژه از تابستان ۱۳۹۱ که روابط دیپلماتیک خود با تهران را قطع کرد، تحریمهای سختگیرانهای را علیه جمهوری اسلامی ایران به تصویب رساند.
اما دولت لیبرال ترودو که اواسط آبان ماه امسال آغاز به کار کرد، رویکرد نرمتری در برابر ایران اتخاذ کرده و در بیانیه امروز خود نیز ابراز امیدواری کرده است که بتواند درباره احتمال از سرگیری روابط با تهران گفتوگو کند.
به دنبال تایید انجام تعهدات ایران در توافق جامع اتمی تیر ماه و اعلام رسمی اجرای آن توافق در ماه گذشته، ایالات متحده، اتحادیه اروپا و دیگر کشورهای عمده عضو سازمان ملل متحد، پیشتر روند لغو تحریمهای ایران را آغار کردهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، تاخیر در لغو تحریمهای ایران شرکتهای کانادایی، از جمله شرکت هواپیماسازی بمباردیر، را از رقبای اروپایی خود در انجام معامله و حضور در بازار پرسود ایران عقب انداخته است.
استفان دیان وزیر خارجه کانادا هفته گذشته گفته بود که شرکت بمباردیر، همینطور دیگر شرکتهای کانادایی فعال در حوزه نفت و گاز، پتروشیمی و کشاورزی، باید از وضعیت بوجود آمده بهرهمند شوند.
با این حال، دولت کانادا در بیانیه امروز تاکید کرده است که همچنان درباره "جاه طلبیهای هستهای" ایران "نگرانیهای جدی" دارد و به محدودیتهای سختگیرانه خود برای صادرات کالا، خدمات و فناوریهایی که از نظر امنیتی حساس هستند، ادامه خواهد داد.
بر اساس این بیانیه، محدودیتهای ذکر شده، علاوه بر تجهیزات و فناوریهای هستهای، شامل تولیدات یا خدماتی خواهند بود که میتوانند در برنامه توسعه موشکهای بالیستیک ایران مورد استفاده قرار بگیرند.