شرکت هواپیمایی «بریتیش ایرویز» که هفتگی پروازهای لندن- تهران را داشت، اعلام کرد پروازهای خود را از آخر شهریور متوقف می کند.
در بیانیه روز پنجشنبه اول شهریور این شرکت آمده که ادامه پروازهای لندن تهران «توجیه اقتصادی» ندارد.
این شرکت بریتانیایی اعلام نکرده که این توقف پروازها به بازگشت تحریم های هسته ای ایالات متحده آمریکا علیه جمهوری اسلامی ربط دارد یا خیر.
پیشتر نیز شركت هواپیمایی هلند، کی.ال.ام (به انگلیسی K L M) در اطلاعیهای از توقف پروازهای خود به تهران خبر داد.«کی ال ام» نیز ۳۱ شهریور آخرین پرواز به ایران را خواهد داشت.
شرکت هواپیمایی هلند هم علت این تصمیم گیری را دلایل تجاری خوانده بود.
هرچند در سه سال اخیر روابط شرکت های هواپیمایی با ایران کمی بهتر شده بود اما ماجراجویی جمهوری اسلامی در خاورمیانه موجب فشارهایی از سوی دولت های غربی بر شرکت های هواپیمایی شده بود.
آمریکا و متحدانش، ایران را به حمایت از گروه های تروریستی متهم می کنند. پیش از این قانونگذاران آمریکایی از استفاده جمهوری اسلامی از ناوگان مسافربری هوایی خود برای اعزام نیرو و کمک به دولت اسد در سوریه و حزب الله لبنان خبر داده بودند.
تاکنون بسیاری از شرکتهای اروپایی، با نزدیک شدن اعمال مجدد تحریمها، یا تعاملات خود را با تهران بسیار کاهش داده، یا به فعالیتهای خود در ایران پایان دادهاند.
روز چهارشنبه ۳۱ مرداد، جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در پایان سفر خود به اسرائیل گفت بازگشت تحریم های ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی تاثیر بزرگی بر اقتصاد ایران داشته است.
بازگشت تحریمها
ایالات متحده، جمهوری اسلامی را به بی ثبات سازی در خاورمیانه و همچنین حمایت از گروه های تروریستی متهم می کند.
روز دوشنبه ۱۵ مرداد پرزیدنت ترامپ فرمان اجرایی بازگشت تحریم های جمهوری اسلامی ایران را که از سه سال پیش توسط باراک اوباما معلق شده بود، امضا کرد.
این تحریم ها از روز ۷ اوت برابر با ۱۶ مرداد اجرایی شد و شامل بازگشت تحریم خرید دلار آمریکا توسط دولت ایران، تجارت فلزات گرانبها، مانند طلا، فروش و تحویل فلزات خام یا نیمه ساخته مانند آلومینیوم و فولاد به ایران، و برخی از داد و ستد های مالی جمهوری اسلامی ایران است. همچنین ارائه هر گونه کالا و خدمات در ارتباط با بخش خودرو سازی ایران منع می شود.
مجوزهای صادر شده برای صادرات و بازصادرات هواپیماهای تجاری مسافربری و قطعات و خدمات مربوطه به ایران نیز لغو شد. این در حالی است که مهمترین قراردادهایی که در فهرست لغو قرار می گیرد، فروش هواپیما به ایران است. پس از توافق هستهای، شرکت بوئینگ قراردادی به ارزش ۲۰ میلیارد دلار برای فروش بیش از ۱۰۰ فروند هواپیمای مسافربری با ایران امضا کرده بود.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا ۱۸ اردیبهشت اعلام کرد که توافق اتمی ایران معیوب است و به همین دلیل واشنگتن از آن خارج میشود.
پرزیدنت ترامپ از زمان روی کار آمدن، ایران را به نقض برجام از طریق برنامه موشکی، بی ثبات سازی در منطقه و حمایت از گروه های تروریستی متهم کرد.
خردادماه گذشته نیز وزیر خارجه ایالات متحده راهبرد و استراتژی جدید آمریکا در برابر ایران را شرح داد و ضمن اعلام فشار بیشتر بر جمهوری اسلامی، اعلام کرد اگر ایران به ۱۲ شرط آمریکا عمل کند، می تواند با ایالات متحده توافق جدیدی داشته باشد.