انتظار می رود کشورهای عضو بلوک اقتصادهای نوظهور (برزيل، روسيه، هند، چين و آفريقای جنوبی) طرح خود را مبنی بر ايجاد سازمانهايی جایگزین بانک جهانی و صندوق بین المللی پول اعلام دارند.
اين ۵ کشور، موسوم به BRICS در زبان انگليسی، در نشستی دو روزه در شهر فورتالزای برزيل گرد هم می آيند. آلترناتيو آنها برای بانک جهانی، که فعلا «بانک جديد توسعه» نام دارد، با سرمايهای معادل ۵۰ ميليارد دلار (۱۰ ميليارد دلار از هر عضو) برای کمک به فقرا در کشورهای در حال توسعه آغاز بکار خواهد کرد.
طبق گزارش خبرگزاری رویترز، پیش بینی میشود که اولین وام اين بانک در سال ۲۰۱۶ داده شود.
اقتصادهای نوظهور همچنين با اختصاص ۱۰۰ ميليارد دلار ذخاير احتمالی، جايگزينی برای صندوق بین المللی پول در نظر گرفتهاند.
برای جایگزینی صندوق بین المللی پول، چین ۴۱ ميليارد دلار کنار گذاشته است، در حالیکه برزيل، هند و روسيه هر يک ۱۸ ميليارد دلار و آفریقای جنوبی ۵ میلیارد دلار خواهند داد.
در مورد محل ساختمان مرکزی بانک جدید هنوز تصمیمی گرفته نشده است. طبق گزارشها، شانگهای، مسکو، دهلی نو و ژوهانسبورگ همگی نامزدی خود را برای اين مهم اعلام کرده اند.
در سالهای اخير صندوق بین المللی پول مورد انتقاد قرار گرفته است که درازای کمک به کشورهای درحال توسعه، به ميزان زيادی خواستار اصلاحات داخلی میشود.
برخی نیز کنگره آمریکا را متهم کردهاند که تمایلی به ارائه پول اضافی به صندوق بین المللی پول برای کمک به کشورهای فقیر در سراسر جهان ندارد.